[Interview] Arnoud van der Valk: Media Info Groep geeft klanten dé insights van het nieuws
12-05-2022 10:20:00 Door: Saskia van Weert | Hits: 7931 | Tags:

Arnoud van der Valk is commercieel directeur van de Media Info Groep, het bedrijf dat voor klanten exact bijhoudt hoe, wanneer en waar ze in de media verschenen. We spreken hem over de innovaties en ontwikkelingen in de branche.

Dag Arnoud, kun jij in het kort de Media Info Groep introduceren?

Media Info Groep is langst actief zijnde Nederlandse media monitoring-partij. Veel mensen kennen ons nog als Knipsel Info Service, van de knipselkrant. Inmiddels zijn we een van de meest vooruitstrevende media monitoring- en media intelligence-bedrijven. Naast printmedia monitoren we ook web, radio, televisie, podcasts en social media. Onze specialisten ondersteunen pr- en communicatieprofessionals bij het hele publiciteitstraject: van het verzenden van het persbericht naar de juiste journalisten en influencers tot aan het analyseren van gegenereerde media-aandacht. Daarnaast helpen we onze klanten bij het verkrijgen van inzichten uit deze resultaten, bijvoorbeeld door middel van uitgebreide kwantitatieve en kwalitatieve analyses en benchmarkrapportages.

Hoe zijn jullie het jaar 2022 begonnen?

Na de rumoerige coronajaren waarin we, naast de onzekerheid bij onze klanten over hun business ook te maken kregen met een aantal impactvolle veranderingen op het gebied van auteursrecht, zijn we 2022 erg goed begonnen. We merken dat klanten weer zin hebben om te ondernemen en met vertrouwen naar de toekomst kijken. Dit zien we terug in de toename van diensten die ze bij ons afnemen en daaruit voortvloeiende omzetstijging. Daarnaast hebben we eind 2021 ons geheel vernieuwde klantportaal gelanceerd waarmee we klanten nog meer inzicht in hun media publicaties kunnen geven.

Welke impact heeft corona gehad op jullie manier van werken?

Terugkijkend op de afgelopen twee jaar heeft corona ons organisatorisch gek genoeg ook veel positiefs gebracht. Soms is er even een zetje van buitenaf nodig om bepaalde ingeslepen gewoontes te doorbreken. Zo waren we bij Media Info Groep niet zo van het thuiswerken. Alle systemen draaide bij ons op kantoor en konden alleen vanuit daar gebruikt worden. Ook op onze productieafdeling in Jakarta kon alleen vanuit kantoor gewerkt worden. De corona-pandemie heeft ons gedwongen om thuiswerken mogelijk te maken. Sterker nog, na de afkondiging van de eerste (intelligente) lockdown hebben onze ICT-collega’s ervoor gezorgd dat wij binnen een dag zowel in Nederland als Indonesië via een VPN verbinding vanuit huis konden inloggen op de systemen. Uiteraard wel op een geïmproviseerde manier maar onze klanten hebben geen moment hinder ondervonden van de lockdown. De volgende ochtend ontvingen zij gewoon, zonder vertraging de artikelen uit de ochtendkranten in hun dashboard. Inmiddels draaien al onze systemen in de cloud, zijn we veel flexibeler dan voorheen en is ook bij ons het Teamsen en Zoomen volledig ingeburgerd. Inmiddels komen de collega’s wel weer naar kantoor, maar (deels) thuiswerken blijft de norm.

Hoe staat de wereld van media monitoring er momenteel voor?

Door de fragmentatie van het medialandschap, de toename van de totale berichtgeving en het steeds vluchtiger worden van het nieuws, zal media monitoring de komende jaren alleen maar belangrijker worden voor organisaties. Aan de ene kant om te kunnen identificeren en beoordelen wat er in de verschillende (online) media over een organisatie, merk, product, persoon wordt geschreven om aan de hand daarvan vervolgens meteen te kunnen acteren op bepaalde berichtgeving (social listening) en aan de andere kant om de grote lijnen in de totale berichtgeving te ontdekken. Wat zie ik veranderen in de berichtgeving in de media naar aanleiding van mijn communicatie- en marketingcampagne? Leveren deze inspanningen het gewenste resultaat?

Met name de achterliggende data van de totale berichtgeving worden in de toekomst steeds belangrijker. Realtime data die mede met behulp van AI en machine learning zullen worden verrijkt. Maar ook onzen mensen blijven de komende jaren een leidende rol in het proces spelen, bijvoorbeeld bij het toekennen van het sentiment aan een artikel op basis van het onderwerp. Dit is iets wat de computer nog altijd niet goed kan. Woorden kunnen meerdere betekenissen hebben en ook sarcasme is door computers nagenoeg niet te herkennen. Om tot de juiste resultaten te komen bij de meer complexe, contextafhankelijk monitoringwensen zal een handmatig selectie altijd noodzakelijk zijn.

Voor media monitoring zullen in de toekomst intelligence en insights steeds belangrijker worden. Het wordt onze rol om klanten dé insights van het nieuws te geven. Wat is het verhaal achter het nieuws, wie spelen een rol, wat zijn voor jou de belangrijkste media, journalisten en influencers. Belangrijke data voor het bepalen van je communicatiestrategie. Al met al zijn dit mooie uitdagingen en we kijken ernaar uit wat al deze nieuwe ontwikkelingen ons gaan brengen.

Hoe gaan jullie om met de opkomst van TikTok?

Het monitoren van TikTok en andere social media wordt om privacy technische redenen steeds lastiger. Na het Cambridge Analytica schandaal heeft bijvoorbeeld Meta (o.a. Facebook en Instagram) veel data afgeschermd in hun zakelijke API. Voor Media Monitoring partijen is het hierdoor onmogelijk geworden om deze kanalen op een legitieme manier voor hun klanten te monitoren. Het enige kanaal wat nog echt goed in kaart gebracht kan worden is Twitter. Voor veel organisaties nog altijd een zeer belangrijk medium en wij steken er daarom ook veel energie in om voor deze partijen de meest relevante tweets in beeld te brengen.  

Jullie online tool media·web wordt telkens uitgebreid, wat kunnen klanten ermee?

Eind vorig jaar hebben we onze online klantportaal volledig vernieuwd waarbij we, naast een nieuwe look and feel, ook een aantal nieuwe functionaliteiten hebben toegevoegd.

In media·web krijgen klanten toegang tot alle media items die wij, aan de hand van de door hen opgegeven zoekopdracht(en), voor hen hebben geselecteerd. Het betreffen print, web, radio, tv, podcast en of social media items die wij verrijken met mediawaarde, bereik, sentiment en andere meta data.

Met behulp van het datafilter kunnen klanten zelf selecties maken die als basis dienen voor analyses, rapportages of redactionele nieuwsbrieven waarmee artikelen eenvoudig met interne stakeholders kunnen worden gedeeld.

Daarnaast maken we in media·web voor klanten de grote lijnen in de totale berichtgeving inzichtelijk. Bijvoorbeeld welke trends waarneembaar zijn en welke andere zaken naar voren komen in de berichtgeving over de organisatie, het product, dienst en of branche en wat het sentiment is dat hierbij speelt. Belangrijke informatie op basis waarvan eventueel ook de communicatiestrategie weer aangescherpt kan worden.

Deze insights worden overzichtelijk gepresenteerd in dashboards die de klant zelf kan aanmaken en naar eigen inzicht kan aanpassen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een groot aantal thematische widgets die aan de hand van de instellingen van de filter de betreffende data in de vorm van grafieken en diagrammen inzichtelijk maakt. Deze dashboards kunnen worden opgeslagen en eenvoudig met collega’s en andere stakeholders worden gedeeld.

Wat is het laatste nieuws?

We zien dat podcasts erg populair zijn en dat er een enorme groei plaatsvindt van het aantal podcasts, de aantallen luisteraars en in de diversiteit qua onderwerpen. Om onze klanten op de hoogte te houden van wat er binnen podcasts wordt besproken op de voor hen belangrijke onderwerpen hebben we podcast monitoring toegevoegd aan ons aanbod. 

www.mediainfogroep.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie