[Interview] David Snellenberg over de Swinckels' campagne met Morgan Freeman
14-03-2017 12:03:00 Door: | Hits: 5391 | Tags:

Dawn zet de inner voice van niemand minder dan Morgan Freeman in om Swinckels’ bier aan de man te brengen. We spreken met creatief directeur David Snellenberg over de uitgebreide campagne, zijn eigen inner voice en het werken met een Hollywood-acteur van Freeman’s kaliber.

Hallo David. De eerste uiting van de campagne is een ingetogen commercial met Morgan Freeman. Wat is het doel van de reclame?

Swinckels' op de kaart zetten. Voor veel mensen is het een nieuw pils van de familie Swinkels (sinds 7 generaties de eigenaar van de Bavariabrouwerij). Ze hebben een pils gebrouwen waar ze terecht zo trots op zijn dat ze hun familienaam erop hebben gezet. Het mooie van de familie vind ik de authenticiteit. Daar draait alles om in Lieshout. Dat voel je als je het bedrijf binnenloopt, met de mensen praat en ziet hoe ze ondernemen. Dat is echt een kwaliteit, zeker als je dat vergelijkt met de roestvrijstalen marketingmachines van de concurrentie. Authenticiteit en het wars zijn van conventies stromen door iedere ader van het bedrijf. Dat hebben we samen met Gijs Swinkels en Laurie van Zeeland van Bavaria vertaald in dit idee.

Waarom kozen jullie voor Freeman en hoe verliep de samenwerking?

Zodra we wisten dat we een stem nodig hadden om de gut feeling te vertegenwoordigen die iedereen heeft, wisten we meteen dat we de bekendste stem ter wereld moesten vragen. We zijn samen met Gijs en Laurie, de mensen van Bonkers en van het bureau afgereisd naar Memphis. De sfeer was erg goed. Bonkers heeft alles tot in de puntjes voorbereid en de shootingdag ging erg goed. Het is natuurlijk best spannend, het hele team is maanden aan het voorbereiden en dan moet alles wel kloppen op dat ene moment. Dat deed het dus. 

Nog sterallures op de set?

Niets van te merken. Een ontzettend innemende kerel die samen met z’n dochter op de set was. We hebben een goede tijd met hem en het hele team gehad.

Waaruit bestaat de Inner voice-campagne nog meer?

We beschouwen dit als de kick-off van een uitgebreide contentcampagne waarin we dieper ingaan op de inner voices van bekende, creatieve mensen uit de muziek-, film-, culturele en culinaire wereld. Denk aan Benjamin Herman die je vertelt hoe hij zichzelf saxofoon heeft leren spelen. Aan de regisseur Martin Koolhoven die je vertelt over de belangrijkste beslissing in zijn leven. Of aan François Geurds, de topkok met twee sterren die uitlegt wat koken met gevoel te maken heeft. De volgende episodes zijn ook allemaal behoorlijk indringend.

Zijn er momenten geweest tijdens het opzetten van de campagne die beslissend zijn geweest?

Het is echt een co-creatie geweest met Gijs en Laurie van Bavaria. We hebben met elkaar net zo lang geschaafd tot we hem hadden. Beide partijen hebben daar veel tijd en energie in gestoken, op alle vlakken is dit een hele bijzondere en hechte samenwerking. Dat voel je in het resultaat. Het belangrijkste was natuurlijk of Morgan Freeman het ging doen of niet. Onze campagne zou zonder hem ook overeind blijven, maar dat hij wilde meewerken, gaf de boel wel een behoorlijke upswing.

Wanneer en hoe heeft jóuw inner voice een belangrijke rol gespeeld in je leven?

Ik heb negen jaar geleden besloten niet meer voor een groot netwerk te werken, met alle kansen en emolumenten die daarbij horen, en helemaal opnieuw te beginnen met een eigen (toen nog) bedrijfje. Het werd me afgeraden door veel mensen. Dat was doodeng, maar het is misschien wel het beste wat ik op dat gebied heb gedaan.

Met welke mensen en bureaus hebben jullie samengewerkt?

Ik heb één stelregel: als wij ergens niet de beste in zijn, dan werken we samen met de beste mensen en bedrijven die we kunnen vinden. Het oude one-stop-shop-model met gedwongen winkelnering is niet meer van deze tijd. Dus qua productie, pr, etcetera werken we met the best of class. Dat waren voor dit project Bonkers (in samenwerking met Bram Schouw), Mindshare en Chuck Studios.

Welke ontwikkelingen in de reclamebranche juich je toe en welke juist niet?

De schijnheiligheid van datagedreven precisiemarketing is een grote mistige wolk waar veel, vooral niet creatieve bedrijven, zeggen de waarheid in pacht te hebben. Het zijn veel beloftes, maar ik heb ontzettend weinig bewijs gezien. Het allerbelangrijkste blijft altijd het maken van impact en cultuur voor een merk; een grote gedeelde ervaring. Dat is wat het ene merk echt onderscheidt van het andere. Je hebt in dit vak eenmaal meer hersens, meer hart en meer gut feeling nodig en pas daarna data om dat te ondersteunen. Niet andersom.

Wat is het laatste nieuws?

Na de zomer lanceren we een nieuw bedrijf!

www.dawn.nl

 

Lees ook: Dawn zet Morgan Freeman in voor premium pils Swinckels'

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie