
[Interview] Dennis de Weerd over hoe Incentro in Kenia maatwerk software bouwt voor klanten in Nederland
Bedrijven besteden software development vaak uit aan Oost-Europa en India. Maar er liggen ook uitstekende mogelijkheden in Afrika. Wij spreken met Dennis de Weerd, CEO van Incentro Africa.
Dag Dennis, kun jij Incentro Africa introduceren?
Incentro Africa is de Afrikaanse cel van Incentro die vooral bekendstaat om het leveren van IT-diensten aan de Nederlandse markt. Vanuit onze vestiging in Kenia bouwen wij hoge kwaliteit maatwerksoftware voor Nederlandse klanten. Maar we bouwen ook impactvolle software die bijdraagt aan een betere wereld voor de lokale markt. Tot slot leveren we voor het Afrikaanse continent clouddiensten als de enige Google Premier-partner in de regio. Zo helpen we bedrijven efficiënter werken. Zeker nu met de pandemie veel mensen vanuit huis moeten werken, is dat ontzettend relevant.
Incentro Africa is gevestigd in Kenia. Wat zijn voor software development de hotspots in Afrika?
In de drie grote economieën (Zuid-Afrika, Nigeria en Kenia) vind je veel goede IT-opleidingen en daarmee ook een actief ecosysteem van veel jonge, gepassioneerde developers. Maar ook in kleinere landen zoals Uganda of Ghana zijn er goede developers te vinden. Door de aard van het werk, kunnen developers makkelijker meedoen in de wereldeconomie en hebben ze veel kansen om hun hard skills op een vergelijkbare manier te ontwikkelen als developers in bijvoorbeeld Nederland of de Verenigde Staten.
De start-up-scene in Afrika – en zeker ook in Kenia – is booming. Veel innovatie, veel kennis, veel technologie?
Ja ontzettend veel. Kenianen zijn erg ondernemend en werkgelegenheid ligt niet voor het oprapen. Hierdoor zie je grote aantallen jonge ondernemers die met hun eigen idee aan de slag gaan en proberen een boterham te verdienen of een sociaal probleem op te lossen. Zeker met de opkomst van connectiviteit en clouddiensten hebben veel startende ondernemers toegang tot dezelfde resources als grotere organisaties. Iets wat vroeg niet echt mogelijk was. Dit zie je terug in veel digital natives.
Hoe ziet de samenwerking tussen Incentro Africa en Incentro Nederland eruit?
Incentro’s cellenstructuur geeft veel ruimte voor eigen ondernemerschap. De verschillende cellen zijn autonoom en maken hun eigen keuzes. We zijn gebonden door onze cultuur en merk. De samenwerking met andere vestigingen gebeurt dan ook met name vanuit dat perspectief. Wanneer wij iets te bieden hebt dat iets toevoegt aan de propositie in Nederland, werken we samen. En andersom. Doordat wij meer beschikbaarheid hebben, tegen voordeligere tarieven kunnen leveren en een in house quality assurance-team hebben, werken we vaak samen als daar behoefte aan is. Daarnaast is het mooi om te zien dat de internationale samenwerking veel oplevert voor de developers aan beide kanten. Het is natuurlijk erg mooi om van elkaars verschillen te kunnen leren.
Wie zijn jullie klanten?
Onze klanten zijn vaak scale-ups of middelgrote ondernemingen die op zoek naar Incentro-kwaliteit, maar dan voor een wat voordeliger tarief. In Nederland werken we bijvoorbeeld veel met enterprise-grade-systemen. Fantastische oplossingen, maar die komen met een prijskaartje. Daarnaast is arbeid in Nederland erg duur. Juist voor scale-ups en middelgrote ondernemingen is deze investering te groot en kunnen wij een mooi alternatief bieden. Het is wel belangrijk dat klanten iets verder durven kijken en openstaan voor deze vorm van samenwerken. Het kost soms iets meer moeite (bijvoorbeeld communiceren in het Engels), maar je krijgt er ook erg veel voor terug.
Wat kun je zeggen over hoe jullie developers worden opgeleid en getraind?
Onze developers worden vooral getraind op soft skills en de cultuurverschillen. Goede developers kan je (bijna) overal vinden. Maar wij leveren consultancy. We proberen onze klant goed te begrijpen, welke kansen en uitdagingen heeft zijn organisatie en hoe kunnen wij software ontwikkelen die deze klant gaat helpen. Dat gaat over meer dan programmeren. Natuurlijk zijn hard skills ook belangrijk. We gebruiken hier veel onlinetrainingsmaterialen en certificeringen voor. Bijvoorbeeld Google Cloud-certificates. Deze zijn moeilijk te behalen omdat je de kennis die je opdoet in praktijksituaties moet toepassen. Wanneer iemand hiervoor slaagt, weten dat diegene de juiste afwegingen kan maken om een goede developer of architect te zijn. Daarnaast besteden we veel aan professionele systemen, manieren van werken enzovoort. Dit is het voordeel van onderdeel zijn van een organisatie als Incentro, dat over de afgelopen 25 jaar zoveel best practices heeft opgebouwd dat we deze makkelijk kunnen inzetten in onze vestiging in Kenia.
Op welke projecten van Incentro Africa ben je trots?
Dit is een lastige vraag. Sommige projecten ben ik trots op omdat ze technisch ingewikkeld waren, sommige omdat ze onder veel tijdsdruk succesvol zijn opgeleverd en sommige omdat de oplossing zelf een positieve bijdrage levert aan de wereld om ons heen. Laat me van alle drie een voorbeeld geven.
Technical: LendXS. Een fintech-platform dat kleine banken en microfinancieringsinstellingen helpt met het maken van creditscores van kleinschalige boeren. Op een heel innovatieve manier wordt de kans berekend of een boer zijn lening kan terugbetalen. Voorspellende modellen, historische data en zelf klimaatimpact wordt meegenomen om tot een score te komen. Ik ben er erg trots op dat wij dit platform hebben mogen bouwen in een strategisch partnership met Financial Access.... lees meer over de LendXS case hier
Timelines: Goodbye2020. In november 2020 werden we gevraagd om een platform te bouwen voor Nederlandse jongeren om nieuwjaar online te vieren. In drie weken tijd hebben we met een klein team van Keniaanse en Nederlandse developers een platform gebouwd waarin meer dan 650.000 Nederlanders naar 250+ artiesten hebben gekeken tijdens de nieuwjaarsnacht.... lees meer over de Goodbye2020 case hier
Impact: Yielder. Samen met diverse partners hebben we een platform gebouwd waarin we kleinschalige boeren toegang tot informatie geven om beter te boeren. Door het aanbieden van betrouwbare informatie van NGO’s, communicatie tussen boeren onderling en NGO’s te faciliteren en e-learningopties om boeren nieuwe skills te leren, zoals omgaan met financiën.
Op 18 maart ben jij een van de spreker op het webinar Waarom deze Nederlandse bedrijven hun ICT uitbesteden aan Afrika. Voor wie is het interessant om aan dit webinar deel te nemen?
Voor bedrijven die graag iets verder willen kijken en verkennen welke voordelen zij zouden hebben in het samenwerken met softwarebedrijven in Afrika. We willen in de webinar vooral onze klanten aan het woord laten. Geen opgepoetste succesverhalen of verkooppraatjes, maar echte ervaring uit de praktijk. Hiermee hopen we vooroordelen te kunnen adresseren en potentiële klanten te laten zien wat we voor hen kunnen betekenen.
Wat is het laatste nieuws?
Momenteel zijn we druk bezig om partners te zoeken om samen impactvolle software te maken. Met een aantal partijen hebben we voorstellen geschreven en ingediend voor financiering ervan. We hopen binnenkort met een update te kunnen komen over een nieuw partnership waarmee we impact kunnen maken.
Dennis de Weerd is een van de sprekers op het webinar Waarom deze Nederlandse bedrijven hun ICT uitbesteden aan Afrika op donderdag 18 maart.
Lees hier alles over dit webinar en hoe deel te nemen