[Interview] Kyra Steegs over Video Market Map van Improve Digital
16-01-2017 12:18:00 Door: Bas Vlugt | Hits: 5375 | Tags:

Improve Digital, het all-in-one video advertentie platform voor uitgevers, content providers en broadcasters, publiceert voor het achtste jaar op rij de Market Maps waarin een overzicht van de wereld van online advertising wordt weergegeven.

Dit jaar publiceert Improve Digital voor het eerst de Video Market Map. Wij spreken Kyra Steegs, Senior Director Video bij Improve Digital.

Kyra, waarom maakt Improve Digital de video market map?

We maken de market maps, geïnspireerd op de maps van LUMA partners, al acht jaar. Dit hebben we altijd al gedaan voor de display industrie, maar nu doen we dat ook voor de video industrie in adtech. Omdat we zelf video specialisten zijn en naar aanleiding van de enorme groei  en het belang van video in onze industrie – zowel in omzet als technologie – was het een logische stap om ook de video adtech industrie in kaart te brengen, en onze kennis te delen.

Klik op de visual voor een vergroting


De kaart is erg druk. Was Improve Digital verrast dat er zo veel spelers zijn in deze markt?

Het feit dat de video industrie zich exponentieel uitbreidt is een veel besproken onderwerp, dus deze ontwikkeling, op technische, strategische en service vlakken, was geen verrassing. Ook omroepen en andere video content providers begeven zich nu in adtech. Deze beweging heeft er voor gezorgd dat de focus qua investeringen ook op video ligt, en dit resulteert in meer partijen op de markt, en meer merger en acquisitie activiteiten.

Zijn er meer nieuwe spelers op de markt of vindt er een verschuiving in focus plaats van bestaande digital marketing partijen?

Media eigenaren zijn steeds meer op zoek naar een alles-in-een platform om het maximale uit hun online inventory te halen. Bestaande digitale marketing partijen spelen daar op in met het tovoegen van video aan hun portfolio. Dit doen ze of zelf, of met een acquisitie. Het feit dat traditionele TV naar digitale TV beweegt zorgt ervoor dat ook programmatic uitgevers deze technologie willen hebben. Dit heeft ook gezorgd voor de toename van merger en acquisitie actviteiten.   

Hoe draagt de M&A activiteit bij aan de video industrie op dit moment?

Het grootste deel van de advertentie-uitgaven gaat nog steeds naar (traditionele) TV. Maar content wordt steeds meer beschikbaar via digitale kanelen en dus is een van de belangrijkste groeifactoren voor de tech spelers in deze branche. Het is logisch dat investeringen, mergers en acquisities deze trend volgen. 

Welke trends verwachten jullie wat betreft video?

Video zal blijven groeien, en zich ontwikkelen tot een van de meest belangrijke groeifactoren in 2017.

Deze groei wordt gestimuleerd door de beweging van budget van traditionele TV naar digitale en online video. Dit is ook niet zo gek omdat online video een hogere succespercentage heeft dan traditionele TV, het betere individuele targeting mogelijkheden heeft en het een voordeel heeft dat het een automated buying process gebruikt.

Dit is echter maar een kwestie van tijd, want een andere trend die we zien is dat  televisie partijen zich opmaken voor de volgende stap: programmatic TV. In de toekomst zal dit het mogelijk maken voor TV ad buy om data en automation te gebruiken om zo beter gedefinieerde groepen consumenten te bereiken.

Op dit moment is het nog een brug te ver, maar devices zoals Smart TV maken hun opmars en dit zal meer mogelijk maken voor addressable TV. Hiermee is het mogelijk om doelgroepen via het grote scherm te bereiken. Door gebruik te maken van de betrokkenheid en effectiviteit van traditionele TV commercials biedt Smart TV de mogelijkheid voor broadcast content providers om met de mogelijkheden te experimenteren.

Daarnaast zien we dat de verschillen tussen out- en instream video groter wordt wat betreft de lengte van de campagnes, content, targeting en prijzen.

Verwacht je dat de video market map er heel anders uit ziet over 12 maanden?

Er zullen altijd nieuwe spelers de market binnen komen en meer bedrijven, die momenteel actief zijn in de trationele TV wereld, deel uitmaken van het adtech ecosysteem. Consolidatie zal doorzetten maar zo lang merken onder hun eigen naam zullen blijven opereren zal je daar niet zo veel van terug vinden in de marktkaart.

www.improvedigital.com


Improve Digital publiceert voor 7 verschillende Europese markten de market maps voor display advertising. De market map voor Nederland staat hier. De market maps voor andere Europese markten staan hier.


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie