[Interview] Paul Bongers en Gwenn de Graaf (Datumprikker): We staan te springen om mensen weer bij elkaar te brengen
26-04-2021 10:24:00 Door: Saskia van Weert | Hits: 13652 | Tags:

Nederlands MediaNetwerk publiceert een serie interviews over special interest websites. Paul Bongers is CEO van Datumprikker.nl en Cally.com. We spreken hem en Partnership Manager Gwenn de Graaf over mensen verbinden, afspreken via WhatsApp en meer.

Hallo Paul, bijna iedereen kent Datumprikker.nl en zijn Engelse zusje Cally.com natuurlijk wel. Maar vertel toch nog eens: wat zijn jullie voor bedrijf en wat doen jullie allemaal?

Paul: Wij staan als Datumprikker.nl bekend als een internetbedrijf dat mensen helpt om met een (grote) groep eenvoudig een datum te vinden en bij elkaar te komen. We zijn een team van elf enthousiaste mensen en werken normaliter vanuit het kantoor in Amsterdam, maar momenteel werken we allemaal vanuit huis. Ons team bestaat uit zes developers, twee marketeers, een Product/Partnership Manager, de CTO en de CEO. We werken enthousiast om het platform dat al 20 jaar bestaat te blijven vernieuwen en verbeteren. Van oorsprong zijn we een echt Hollands merk. Grappig feitje is dan ook dat we sinds 2016 in het betaalde woordenboek staan als werkwoord. Ondertussen groeien we nu ook hard in het buitenland met Cally.com, qua dienst een kopie van Datumprikker. De groei vindt met name plaats in België, Frankrijk en Zwitserland. Ons platform wordt – los gezien van de huidige coronaperiode – jaarlijks door zo’n 6,5 miljoen Nederlanders en ruim 3 miljoen Europeanen gebruikt.

In de loop der tijd is er dus een ontzettende groei doorgemaakt. Gemiddeld nodigt een organisator van een afspraak zeven deelnemers uit. Wat zo bijzonder is aan het platform en onze diensten, is dat de viraliteit daarmee enorm is. Als één van die zeven deelnemers binnen korte tijd zelf als organisator terugkomt met weer zeven deelnemers, kun je je voorstellen dat er op die manier een hele snelle groei plaatsvindt. Wat dus ook wel opmerkelijk is, is dat we het platform van Datumprikker zo groot hebben kunnen maken zonder hiervoor echte marketingactiviteiten te hebben uitgevoerd.

Gebruikers kennen ons voornamelijk van het traditionele Datumprikker-afspraaktype, maar ook onze andere afspraaktypen worden vaak gebruikt. Dit zijn Rooster, Aanwezigheid (RSVP) en Inschrijving, en fungeren als handige diensten om respectievelijk mensen mee in te roosteren, erachter te komen wie aanwezig zal zijn op een vooraf bepaalde datum en om mensen zich te laten inschrijven op bepaalde data of tijden.

Je wilt mensen verbinden met je diensten, hoe zie je dat voor je?

Paul: Wereldwijd brengen we met ons schaalbaar en effectief platform groepen mensen bij elkaar door de vier belangrijkste vragen (wanneer, wie, wat en waar) met de groep af te stemmen. Met de huidige coronasituatie is het natuurlijk lastiger om af te spreken en dit zien we ook terug in het aantal gemaakte afspraken. Ook zien we dat er meer online wordt afgesproken. We willen het voor de organisator van een afspraak zo laagdrempelig mogelijk maken om een afspraak aan te maken, zodat de kans op gezellig samenkomen zo groot mogelijk is.

Wat voor mensen gebruiken jullie diensten?

Paul: Onze diensten worden door vrijwel alle volwassen leeftijdsgroepen gebruikt, waarbij pre-covid ongeveer 60 procent van de gemaakte afspraken uit privé-afspraken bestaat. Dit varieert van babyshowers en vrijgezellenfeesten tot de wekelijkse voetbaltraining, een weekendje weg of een housewarming. 40 procent van het aantal gemaakte afspraken wordt zakelijk gebruikt, zoals voor zakelijke meetings, cursussen, bedrijfsuitjes of de vrijdagmiddagborrel.

Wat is eigenlijk jullie verdienmodel, want Datumprikker.nl gebruiken is immers gratis?

Gwenn: Deze vraag krijgen we vaker! We vinden het belangrijk dat ons platform toegankelijk is en dat iedereen het kan gebruiken. Daarom kan iedereen het gratis gebruiken, maar ergens moeten natuurlijk wel verdiensten uit komen. Het belangrijkste verdienmodel bestaat voor ons op dit moment uit advertenties. Jaarlijks hebben we een half miljard mogelijke advertentievertoningen op ons platform. Deze vertoningen verdelen we door middel van geautomatiseerde tekstherkenning over veertig verschillende thema’s op basis van de titel en omschrijving van de afspraak. Hierdoor tonen we ook zoveel mogelijk relevante advertenties bij de afspraak. Verder hebben we voor gebruikers die wat extra’s willen betaalde accounts – zowel privé als zakelijk. Met dit soort accounts kan Datumprikker als het ware gepersonaliseerd worden naar eigen smaak of huisstijl en is het volledig advertentievrij.

Fysiek afspreken is natuurlijk het afgelopen jaar in een ander licht komen staan. Wat merken jullie hiervan?

Gwenn: Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 hadden we 80 procent minder verkeer op het platform. In de zomer gingen weinig mensen op vakantie, maar toen zagen we ineens weer een stijging van 35 procent in het aantal afspraken ten opzichte van het voorgaande jaar. Er werden bijvoorbeeld veel barbecue-afspraken gemaakt. Je kunt stellen dat wij redelijk goed kunnen voorspellen wanneer er weer meer wordt afgesproken.

Gemiddeld wordt een afspraak namelijk zo’n drie weken van tevoren gepland, maar wat opvallend is, is dat we in november 2020 al zagen dat het een drukke kerst ging worden. We zaten toen op slechts 25 procent minder verkeer ten opzichte van het voorgaande jaar, terwijl we toen midden in de tweede coronagolf zaten! Opvallend om te zien dat dus driekwart van alle afspraken in normale tijd nog steeds doorging.

We merken dat het gebruik sterk veranderd is. Zo is het aantal vrijgezellenfeesten met een factor tien omlaag gegaan, terwijl het aantal business meetings maar licht is afgenomen. Waar normaal gesproken 60 procent van de afspraken privé is en 40 procent zakelijk, is op dit moment andersom het geval.

Heb je inzicht in het type afspraken dat mensen maken, en wat kun je hiervan afleiden?

Paul: Op basis van geautomatiseerde tekstherkenning worden de gemaakte afspraken automatisch ingedeeld in één van de veertig afspraakthema’s die we hebben. Voorbeelden van thema’s zijn Family & friends, Food, Business meeting en Sports.

Mensen communiceren op allerlei manieren met elkaar, appen vervangt mailen steeds meer. Doen jullie hier ook aan mee (en hoe?)

Paul: Dat een afspraak ook gemakkelijk via WhatsApp gedeeld kan worden, is helaas blijkbaar het best bewaarde geheim van Datumprikker. Zo heeft één van ons zelf weleens meegemaakt dat er in een WhatsAppgroep met 25 mensen (pre-coronatijd) om ieders e-mailadres werd gevraagd, om die vervolgens te kunnen gebruiken om een Datumprikker-afspraak naar te sturen. Maar er kan natuurlijk ook direct een link in de WhatsAppgroep gestuurd worden, waarmee het veel sneller geregeld is. We zien al wel dat meer dan de helft van de afspraken via een link gedeeld wordt, maar er is nog wat werk aan de winkel om het nog beter onder de aandacht te brengen.

Sommige mensen geven wel de voorkeur aan het versturen van de afspraak via de mail. Dit is vooral het geval bij zakelijke afspraken. Het voordeel hiervan is dat er gemakkelijk een herinnering gestuurd kan worden naar de deelnemers. Daarnaast heb je als organisator van de afspraak duidelijk inzicht in wie precies uitgenodigd is en wie bijvoorbeeld nog niet heeft gereageerd.

Je werkt samen met [M]media, wat houdt dat in?

Gwenn: In ons dagelijks werk focussen we ons op het blij maken van onze gebruikers. We zijn blij met onze samenwerking met [M]media, omdat ze veel uit handen nemen op het gebied van advertentieverkoop, maar ook de technische kant ervan. Ze zijn echt de voelsprieten in de markt.

Door het jaar heen hebben we regelmatig sessies met Jouke, Nick en Sjoerd over de strategie en de ontwikkelingen in de markt. Ze hebben erg veel kennis in huis en er is gelukkig ook altijd tijd voor een geintje, waarbij er vroeger na een meeting ook zeker nog gestreden werd aan de tafelvoetbaltafel.

Wat is het laatste nieuws?

Paul: Als we kijken naar de toekomst, zijn er een aantal gave productontwikkelingen in wording. Zo hebben we afgelopen zomer een nieuw afspraaktype geïntroduceerd, namelijk Aanwezigheid (RSVP). We verbeteren onze diensten continu, zo ook onze iOS- & Android- app. Hier staat binnenkort weer een mooie update voor klaar met slimmigheidjes rondom je eigen agenda. Wat betreft de website ligt de focus nu op het verbeteren van de gebruikerservaring wanneer iemand is ingelogd met zijn of haar account. We gaan de ervaring interactiever en persoonlijker maken, waardoor het alleen nog maar leuker wordt om een afspraak te plannen.

Het doel is om met Cally heel hard in het buitenland te groeien, net zoals met Datumprikker is gebeurd, maar dan sneller. Door nu al in de acquisitiefase voldoende gebruikers te genereren die ook vaker terugkomen, wordt de virale groei extra gestimuleerd. We staan te springen om mensen weer bij elkaar te brengen, want afspreken zonder al te veel restricties is natuurlijk iets dat we allemaal zo snel mogelijk weer willen kunnen.

Datumprikker maakt deel uit van het portfolio van [M]media. Met meer dan 90 verschillende websites en apps bereikt [M]media ruim 10 miljoen mannen en vrouwen per maand in het hart van de doelgroep. Daarmee hebben ze het sterkste mannen- en vrouwennetwerk van Nederland. Afhankelijk van de campagnedoelstelling kijken ze naar de sterkste advertentieoplossing binnen het eigen netwerk. Een one-stop-shop om mannen en/of vrouwen digitaal te bereiken. Alles voor een krachtig resultaat.

www.datumprikker.nl
www.mmedia.nl

Lees ook:

[Interview] Ruud Dimmers: RacingNews365 heeft de meeste exclusieve content over de Formule 1
[Interview] Michael Ras: Bezoekers waarderen de positief-kritische tone of voice van Autoblog.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie