[Interview] Pauline van Aken: Be no talking head, but a talking heart!
21-01-2022 10:20:00 Door: Saskia van Weert | Hits: 4852 | Tags:

Pauline van Aken is een soort duizendpoot. Ze is niet alleen trainer en auteur, maar ook stemacteur en inspiratie-spreker. Ze heeft allerlei televisieprogramma’s gepresenteerd en was 25 jaar lang de stem van Nickelodeon (voorheen Kindernet).

Haar laatste (luister)boek heet Wat wil je nou eigenlijk zeggen, je bent zoveel meer dan je hoofd alleen. En dat is natuurlijk niet voor niets. We spreken Pauline dan ook over haar leven van welvaart naar welzijn, zoals ze het zelf noemt en wat ze doet om uit de ratrace te blijven.

Hallo Pauline, hoe gaat het met je?

Nu gaat het gelukkig heel goed en ik voel me lekker en vooral ontspannen in m’n vel. Dat is echt zo fijn om te voelen. In mijn bewogen verleden heb ik me zeker wel eens anders gevoeld. Passie voelde ik altijd wel in alles dat ik aanpakte, omdat ik het graag deed. Alleen was mijn grootste uitdaging om in balans en ontspannen te blijven. Ik ben namelijk een bezige bij, ongelooflijk gevoelig en een helper. En als ik te veel doe, schiet mijn adrenaline omhoog en blijf ik in die snelle energie zitten. Ik weet inmiddels dat dit niet goed voor me is. Ik weet hoe het voelt om bijna onderuit te gaan en nergens meer zin in te hebben. Het gevoel dat alles teveel is en ik het liefst in een hutje op de hei wil zitten.

Waardoor kwam dat dan en waardoor merkte je dat het teveel was?

Ik heb nogal wat meegemaakt in mijn jeugd en in de afgelopen tien jaar ging dat wringen. Ik voelde steeds meer onrust en kwam erachter dat ik nog heel wat te verwerken had vanuit mijn jeugd, met daarnaast het overlijden van mijn beide ouders en veel andere dierbaren, met een scheiding in 1999. Emotionele spanning was zich onbewust gaan opstapelen en de angst voor de dood werd steeds groter. Gelukkig voelde ik ondanks die angst ook zo sterk het leven door me heen gaan, dus ik wilde alles graag intensief meemaken en beleven. Daarom zei ik weinig Nee en Stop! En al helemaal niet tegen het geweldige werk dat ik deed. Ook wilde ik het liefst alles, niet morgen maar vandaag, afmaken.

In 2017 werd ik geconfronteerd met borstkanker. Kortom, er kwamen nog meer emoties bij om te verwerken, met begin 2020 wederom een scheiding na 20 jaar samen. Mijn grootste uitdaging was om overeind te blijven voor mezelf en mijn kinderen en vooral mijn gehele systeem opruimen, want het gaf mij een heel duidelijk signaal: nu is het genoeg! Kortom, werk aan de winkel.

Hoe heb je je leven weer op de rit gekregen, waardoor je ook weer je werk kon oppakken?

Door me vooral bewust te worden van wat ik belangrijk vind om te voelen in mijn leven, zowel privé als in mijn werkende bestaan. Gevoelens zoals vrijheid, rust en ontspanning zijn belangrijk voor me, waardoor ook de liefde en passie voor alles weer terug is gekomen. Vooral de liefde voor mezelf (lees dit met een knipoog).

Hoe graag ik mijn werk ook deed en er voor anderen wilde zijn, in mijn privéleven en als trainer, inspiratiespreker op seminars… ik had meer me-time nodig. Niet voor een bepaalde periode, nee: iedere dag! Ik stapte heel bewust uit de ratrace en koos ervoor om letterlijk langzamer te gaan. Dus ik plande minder op een dag in en deed alles met veel tijd en aandacht. Ik ging meer de natuur in en, deed vooral wat ik fijn vond om te doen en nam afstand van negatieve energie. Dus dat waar ik weerstand bij voelde, liet ik los. Mijn werkweken werden rustiger, waardoor ik uiteraard ook minder verdiende. En doordat ik mijn levenstempo had aangepast en mijn gehele systeem als het ware had gereset, ook met voeding, voelde ik me steeds gezonder en ervaarde ik meer vrijheid, rust en ontspanning. Ik ging dus van welvaart naar welzijn. Ik geloof echt dat de gehele maatschappij daaraan toe is. Ik heb het idee dat het coronavirus maar ook al die welvaartziektes ons dat steeds meer laat inzien. Ik hoop ook zo dat de media dit meer gaat oppakken en dat het belang van welzijn in onze maatschappij, of beter gezegd in de wereld, voorop gesteld gaat worden. Want zoals het nu is, die snelle consumptiemaatschappij met nog steeds de focus op welvaart en economie, dat is toch helemaal niet meer van deze tijd?

Wat leren mensen bij jou nu in je trainingen, wat maakt ze speciaal?

Door alles dat ik heb meegemaakt, hebben mijn trainingen nog meer verdieping gekregen. Ik breng mensen van hoofd naar hart. Daarom staat er op mijn sites Paulinevanaken.nl en Boeiendpresenteren.nl de slogan: Be no talking head, but a talking heart! Effectieve communicatie en jezelf boeiend en ontspannen presenteren, kan alleen wanneer je in contact bent met jezelf. Middels bewustzijn, inspiratie en oefeningen worden trainees de regisseur van zichzelf en kunnen ze manifesteren wat ze wensen in communicatie en performance en optimaal zichzelf zijn, in ontspanning en plezier.

Vertel eens wat over je luisterboek dat zojuist verschenen is, Wat wil je nou eigenlijk zeggen…?

Ik gaf net al even heel kort het belang aan van het contact met jezelf, in kader van communiceren en presenteren. Nog anders gezegd, de verbinding met onszelf en anderen is essentieel voor ons bestaan. En in contact met anderen kom je erachter in hoeverre je verbonden bent met jezelf. Dit heeft helemaal niets met zweverigheid te maken. Het is namelijk bepalend voor de wijze waarop je in het leven staat en met anderen omgaat. Daar gaat het luisterboek over. Ik heb het trouwens zelf helemaal ingesproken, en door ernaar te luisteren leer je niet alleen steeds duidelijker en effectiever communiceren, je krijgt meer zelfvertrouwen, leert trouw te blijven aan jezelf én je kunt makkelijker loslaten wat niet meer bij je past en waar je geen energie van krijgt. Hierdoor zal de energie in jezelf weer gaan stromen, maar ook in relaties zoals met je familie, in de liefde, in vriendschappen en op zakelijk gebied.

En dan is er ook nog een onlinevideokanaal, PIEN.tv over gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Welke boodschap wil je hiermee overbrengen?

Ook hiermee draag ik middels inspirerende video’s het belang uit van bewustzijn en regie over je leven. Kortom: sta stil bij je leefstijl, je gezondheid en ontwikkel jezelf. Kom erachter wat je zelf kunt doen om weer lekker in je vel te komen zitten en het contact weer te voelen met jezelf, wanneer je jezelf even bent kwijtgeraakt. PienTV inspireert, schudt wakker en geeft een goed gevoel. Je gaat van hoofd naar hart, van onrust naar rust, van denken naar voelen en doen.

Wat is het laatste nieuws?

Mijn site PaulinevanAken.nl is helemaal gereset en daarop is mijn (luister)boek te bestellen. Je kunt het uiteraard ook via Bol.com, Storytel en andere platforms voor luisterboeken bestellen, maar mijn websitebouwer Beau Dekker, Web ontwikkelaar van Dutchwebs heeft zo’n vernuftige tool ontwikkeld, waardoor het boek op een hele fijne en handige manier te beluisteren is.

Foto: Anna Funken

www.paulinevanaken.nl
www.boeiendpresenteren.nl
www.pien.tv

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie