[Interview] Peter de Mönnink: De mediawereld is multidimensionaal confuus
09-12-2017 00:06:00 Door: Bas Vlugt | Hits: 13949 | Tags:

2017 was een meer dan bijzonder jaar voor Peter de Mönnink. Nadat Sanoma het meerderheidsbelang in SBS had verkocht aan Talpa ontstond een unieke situatie. Peter de Mönnink was nu CEO van zowel de verkopende als de kopende partij. Vanaf 1 januari 2018 werkt hij voor Talpa als Chief Commercial Officer en CEO van de televisiezenders. Ook heeft hij de uitdaging aangenomen om binnen Talpa een crossmediaal sales house te bouwen. Bas Vlugt spreekt met de man, die dit jaar op plaats 7 staat in DeMedia100.

Hoe heb je het dubbel CEO-schap, dat een groot deel van 2017 duurde, ervaren?

Als de aandeelhouders van betrokken bedrijven je het vertrouwen geven om de ontvlechting van de bedrijven goed en integer af te ronden dan is dat een compliment en een zware opdracht tegelijkertijd.

Je spreekt in zo’n proces dan steeds met Susan Duinhoven, Pim Schmitz en John de Mol?

Ja, dat zijn wel de hoofdrolspelers maar natuurlijk komen daar nog veel meer mensen bij kijken, waaronder veel juristen. De belangen zijn enorm. Het gaat bij de ontvlechting soms om vele miljoenen euro’s.

Je bent vier jaar lang CEO van Sanoma geweest, in welke staat laat je Sanoma achter?

In goede staat. In de afgelopen vier jaar is er binnen Sanoma enorm veel veranderd. Niet alleen voor wat betreft de organisatiestructuur en hoe die is ingevuld met mensen, maar ook het portfolio is ingrijpend veranderd. Als je kijkt hoe het portfolio dat er nu is, presteert ten opzicht van datzelfde samengestelde portfolio vier jaar geleden dan moet je vaststellen dat de winstgevendheid van Sanoma nagenoeg verdubbeld is. Sanoma staat er dus goed voor, veel beter ook dan veel andere spelers in media.

Je was blijkbaar niet van plan om een sabbatical te houden want je gaat direct door met de uitdaging bij Talpa.

Het is geweldig om iets op te bouwen met een groep mensen die dezelfde aspiratie hebben. Daar wil je van het begin af aan bij zijn. Ik ben geen team player pur sang, maar ik weet wel dat je dingen samen moet doen. Je kunt niet in je eentje voetballen, dat heeft geen enkele zin. Ik stel hoge eisen aan mezelf en ik vraag dat ook van anderen – en dat kan dus ook. Dat is vanaf 1 januari 2018 aan de hand. Dat wordt meer dan interessant.

Wat eis jij van jezelf?

Commitment, discipline – die liggen in in elkaars verlengde. Passie is het allerbelangrijkste. Maar ook simpelweg accepteren dat niet alles vanzelf gaat. Dus je hebt veel energie nodig.

Wat is jouw drive, waarom doe jij dit soort werk?

Zelfontplooiing is de diepere drive: dat je jezelf kunt zijn en kunt blijven. Ik wil ervaringen opdoen, iets beleven. En proberen om iets unieks te doen, iets niet-alledaags. Ik heb geen materieel doel; geld en bezit horen erbij maar zijn geen doel - meer een middel.

Ben jij dezelfde man als twintig jaar geleden?

Nee, anders: rustiger, meer ervaren. Ik blijfdichter bij mezelf. Vroeger zei ik wel eens: modesty is not my middle name. Als ik dat nu zeg, is dat als grap bedoeld. Dat was vroeger geen grap. Die tijden zijn wel veranderd. En ik dus ook.

Eind november heeft John de Mol zijn plannen met Talpa bekend gemaakt. Noem het een ambitie, noem het een droom. Hoe sta jij in die droom? Wat is de toegevoegde waarde van Peter de Mönnink?

John heeft een visie. Zijn directieteam speelt een belangrijke rol in de transformatie van visie naar strategie. De stap daarna is strategie omzetten naar executie. Visie, strategie en executie vormen de heilige drie-eenheid voor het bouwen van zo’n grote business; het is de essentie. In strategie is differentiatie van groot belang; waarin verschil jij - als bedrijf, als mens - van anderen.

Verschil maakt succes?

Als je die verschillen kunt benoemen en je kunt daar mensen aan verbinden, dan kun je succes hebben. Succesvolle businesses zijn gebaseerd op differentiatie, niet op me-too-ism.

Waarin zit dan de differentiatie?

Het zit in merken. Merken worden op hun beurt gedifferentieerd door mensen. Een merk is een set van associaties. Een succesvol merk is een set van gedifferentieerde associaties. Dat kun je nooit alleen. Je hebt een groep mensen nodig die een collectieve aspirate hebben; die de dragers worden van de visie die je hebt. In media zijn de relaties tussen mensen en merken heel sterk. Soms zijn mensen zelf een merk. Dat kan ze heel krachtig maken en maakt ze tegelijkertijd kwetsbaar.

Differentiatie en verandering dus.

Je kunt in deze business alleen iets veranderen als je anders omgaat met mensen. De mediawereld is multidimensionaal confuus – in termen van merken en in toenemende mate crossmediale distributie. Wij proberen in deze complexiteit een pad te vinden waarop je de veranderingen de baas kunt zijn. Merken spelen daarin een hele grote factor. Mediamerken overleven maar veranderen wel…

Mensen en makers zullen steeds belangrijker worden. Content is de enige factor die rotsvast is. Distributie en monetisation volgen daar logisch uit. Het lastige deel in het proces is de contentcreatie.  Want die komt voort uit creativiteit en passie. En maakt mediamerken ook uniek. Samenwerking met andere bedrijven op gebied van content is daardoor uitdagend; op gebied van distributie en monetisation gaat dat veel makkelijker. Ik zeg dan ook; winnende allianties worden gesloten op gebied van distributie en monetisation.

Zal Talpa actief op zoek gaan naar allianties met andere spelers in media?

Aan de voorkant van de B2B business zal de samenwerking tussen media-exploitanten groter worden. Er is praktisch gesproken geen enkele reden om samenwerking in B2B sales uit te sluiten. Alleen de gezamenlijke kracht van grote exploitanten kan een tegenwicht vormen tegen Facebook, Google, Apple, Amazon. Verdergaande consolidatie zal in welke vorm dan ook zeker plaatsvinden.

Crossmedia is jouw credo. Ga je ook met dat uitgangspunt het saleshouse van Talpa bouwen?

Ik geloof sterk in crossmedialiteit en daarmee in de uniciteit van content en data. Data toont aan of content werkt. Als je dit goed mengt, krijg je vanzelf connected audiences. Dan weet je; wat werkt, wanneer,  bij wie. Je kunt daarmee de hele funnel - van awareness tot conversie  - afdekken. Wij gaan dit hele traject afdekken. Om onze klanten optimaal te kunnen helpen om hun merk te laten groeien.   

www.talpa.tv


Dit interview verscheen eerder in het DeMedia100 Magazine

www.demedia100.nl

 

 

DeMedia100 wordt gesponsord door


 
 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie