[Interview] Toon Branbergen over Holland Jersey, nieuwkomer in het zuivelschap
28-03-2017 14:16:00 Door: | Hits: 6951 | Tags:

Hoe verover je een plek in een overvol zuivelschap? Peter van Dronkelaar, Harald Hoffmann, Mad Koorn en Toon Branbergen zijn overtuigd dat het gaat lukken met Holland Jersey. We spreken met marketingmanager Branbergen over koeien, de zuivel en storytelling.

(Foto Toon Branbergen: Miranda Klaver)

Hallo Toon, wat is Holland Jersey? 

Holland Jersey is het nieuwe zuivelmerk in het schap in NL. 100 procent natuurlijke zuivel van alleen Jersey koeien. Prachtige kleine bruine koeien oorspronkelijk van het eiland Jersey met een witte snoet. Ze zijn intelligent, nieuwsgierig en een beetje eigenwijs. We liggen sinds januari met onze Jersey melk en milde Jersey yoghurt bij 350 winkels van Albert Heijn. Zie het als het speciaal biertje in de zuivel want onze melk komt van de Jersey koe, een ander ras. 

Waarom hebben jullie Holland Jersey ontwikkeld?

We zien een toenemende vraag naar regionale productie, kleinschaligheid en premium producten. Daarnaast hadden de oprichters Peter van Dronkelaar en Harald Hoffmann al langer een wens een zuivelbedrijf te starten. Die puzzelstukken kwamen in 2015 bij elkaar. Ze wilden graag innoveren in de hele keten. Dat is begonnen in 2015 met de aankoop van 6 boerderijen en 1150 Jersey koeien.

Hoe onderscheidt de zuivel zich?

Natuurlijk is de zuivel alleen gemaakt van melk van het Jerseyras. Daar begint het mee. Deze melk heeft een aantal voordelen. Het Jerseyras is kleiner dan de Holsteiner Friesiankoe, geeft 30 procent minder melk, maar wel met hogere proteïne en vetgehaltes, eet 30 procent minder en produceert ook 30 procent minder mest. Het is een zeer efficiënte koe die heel goed in het huidige tijdsbeeld past.

Is er nog plek op het schap?

Er is altijd plek mits je iets toevoegt aan het huidige assortiment en de consument je weet te waarderen. Albert Heijn was zeer enthousiast. 

Het design valt op. Wie is daarvoor verantwoordelijk?

Mountain Design en Fred Kramer van Vuurland Creative Consultancy.

Hoe helpt jouw achtergrond in het vermarkten van Holland Jersey?

Alles begint met een goed concept en een goed team. We runnen de club met z'n vieren. Peter van Dronkelaar, Harald Hoffmann, Mad Koorn en ik. Mijn achtergrond in marketing, media en technologie helpt zeker, net zoals dat van Peter en Harald met hun netwerk en bestaande bedrijven in de agrarische sector en Mad vanuit zijn achtergrond bij Gall & Gall, Albert Heijn en NS retail.

Waaruit bestaat de marketingcampagne?

Pr, activatie en social. We hebben tijdens het testen gemerkt dat het verhaal aanspreekt. De koe staat daarin centraal. Uit onderzoek kwam naar voren dat het verhaal en de koe bijzonder tot de verbeelding spreken. We laten zien wie we zijn, wat we doen en wat onze ambitie is. Wat we voor ogen hadden is niet de romantiek van het boerenleven, maar een eigentijds beeld. Meer de startupmentaliteit die we vanuit de techsector kennen.

Jullie werken samen met The Gardeners. Waaruit bestaat die samenwerking?

Het vertrekpunt is om ons verhaal te vertellen - wie we zijn, wat we doen en onze ambitie. Storytelling all the way. Zij zijn bij machte om dat vanuit hun pr-DNA te doen en dit ook in andere media door te vertalen. Maar ook hier geldt dat je een klik moet hebben met elkaar, anders wordt het niets. 

Werk je ook nog met andere bureaus?

We werken met Mountain & Fred Kramer/Vuurland voor de packaging, Booming & Immense op digital, Young Perfect voor de activatie op de winkelvloer en Exterion verzorgt de buitenreclame.

Wat is het laatste nieuws?

We zijn blij verrast met de eerste aanvraag uit het buitenland, onze nieuwe propositie heeft de aandacht getrokken. Je realiseert je op zo’n moment pas dat we als Nederland zo'n goede naam hebben op het gebied van zuivelproductie.

www.hollandjersey.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie