[Interview] Yillmaz Schoen (Tradecast): Alle sites zijn aan het veranderen in interactieve videoplatforms
25-06-2022 08:30:00 Door: Lieselot Berentzen | Hits: 9296 | Tags:

Nederlands MediaNetwerk publiceert een serie interviews over special interest websites. Vandaag spreken wij Yillmaz Schoen, oprichter van Tradecast – specialist in online video-oplossingen.

Hallo Yillmaz, kun jij Tradecast introduceren?

Tradecast is een zogenoemd SaaS-videotechnologiebedrijf en levert verschillende soorten video-oplossingen. Je kunt onze Tradecast Video Player gebruiken om video’s in een volledig beheerbare omgeving te delen en je kunt bij ons een kant-en-klaar videoplatform in eigen beheer starten. Dat kan met video-apps op maat voor allerlei app stores. Tradecast levert in één pakket – ons Tradecast Video Management Systeem (VMS) – een totaaloplossing voor online videodistributie en denkt met je mee van A tot Z. Starten met videodistributie in eigen beheer kan bij Tradecast al vanaf 150 euro per maand, waarmee we niet alleen het meest complete product bieden, maar ook tegen de laagste instapdrempel. 

Hoe gaat zelfstandige videodistributie in zijn werk en wat zijn de voordelen ervan? 

Zelfstandige videodistributie begint bij Tradecast met het afsluiten van een abonnement op ons belangrijkste product, het Tradecast Video Management Systeem. Dit is een cloud-omgeving waarin we alle denkbare mogelijkheden verwerkt hebben om video’s online aan te bieden op alle manieren die je wilt. 

Onder de motorkap van het VMS hebben we álle technische processen die nodig zijn voor online video-distributie aan elkaar gekoppeld. Denk daarbij aan processen als hosting, encoding, transcoding, video en user data management, livestreaming en bijvoorbeeld het tegen betaling aanbieden van video’s. Alles vanuit één centraal punt. 

Je kunt er vervolgens voor kiezen om je VMS te koppelen aan jouw variant van de Tradecast Player, om overal op internet je video’s uit te laten spelen in een interactieve omgeving. Of je kiest ervoor om een volledig eigen videoplatform te starten – van het niveau Netflix, HBO Max of Videoland – waardoor je onder meer ook de beschikking krijgt over het maken en aanbieden van betaalde abonnementen op of verhuur van jouw video’s. 

Waarom kiezen merken en corporates voor de videodistributietechnologie van Tradecast? 

Het aanbieden van video via het internet is inmiddels zó belangrijk geworden dat steeds meer bedrijven en merken doorhebben dat hun waardevolle video’s niet alleen maar op videoplatforms van grote techpartijen als Google (YouTube) en Meta (Facebook Video) moeten blijven draaien. De waarde van data-eigenaarschap is immens en dit kwartje valt bij steeds meer bedrijven. Door video aan te bieden vanuit je eigen systeem blijf je in beheer van alle data, omzet en verdienmodellen én van de omgeving waarin je video’s te bekijken zijn. Op jouw platform wordt je doelgroep niet lastiggevallen met de boodschappen van je concurrenten, bijvoorbeeld. Ik geloof sterk dat alle websites aan het veranderen zijn in interactieve videoplatforms en dat dit de juiste tijd is voor elke zichzelf respecterende content-eigenaar om de distributievorm van hun video’s serieus te nemen. 

Wat zijn de kansen voor nichemarkten die de technologie van Tradecast gebruiken?

Juíst voor nichemarkten zijn dat er veel. Wanneer iets een nichemarkt heet, hoeft het namelijk helemaal niet te betekenen dat er weinig geïnteresseerde kijkers zijn. In tegendeel. Met de technologische vooruitgang waar ook Tradecast onderdeel van uitmaakt, is het voor kleinere bedrijven die acteren in nichemarkten alleen maar eenvoudiger geworden om in eigen beheer hun video’s te distribueren. Waarbij we ze bij Tradecast altijd aanraden om de grote, sociale videoplatforms te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn: marketing en extra aandacht voor waar het écht om draait: jouw video’s op jouw videoplatform. Daar heb je het namelijk helemaal zelf voor het zeggen, zie je wel preciés wie zich heeft geabonneerd – tot individuele e-mailadressen aan toe – en blijf je zelf de enige eigenaar van de gegenereerde video-omzet. Met Tradecast verlagen we de risico’s voor nichemarkten om alles uit hun video’s te halen. 

Welke rol speelt AVOD (advertising-based video on demand) bij jullie?

Een steeds grotere rol, ook weer door die opkomst van meer niche- en special interest-platforms. Daar komen namelijk heel specifieke doelgroepen op af, die je vervolgens weer kunt bereiken met hele specifieke advertenties. En hoe specifieker de reclameboodschap is toegespitst op die kijkers, hoe eerder ze geneigd zijn om op zo’n advertentie te reageren. Er zijn nog zoveel niche-onderwerpen die heel groot kunnen worden in de Benelux. Wat onze klanten fijn vinden, is dat ze bij ons de mogelijkheid hebben om een AVOD-advertentiemodel te kunnen combineren met de overige verdienmodellen, zoals SVOD-abonnementen of videoverhuur met TVOD. 

Hoe ziet de samenwerking met [M]media eruit?

De advertentietechnologie van [M]media is volledig geïntegreerd in ons Tradecast VMS, waardoor onze klanten vrijwel direct gebruik kunnen maken van video-advertenties in hun on-demand video’s. Per geïnteresseerde klant kijken we dan samen met [M]media naar de ideale advertentiepropositie, zodat er reclames kunnen worden getoond die het best passen bij de doelgroep van een specifiek videoplatform. Het is ontzettend mooi om te zien dat er hierdoor zoveel video-eigenaren aan het groeien zijn binnen hun markt. Iedereen die de ambitie heeft om zijn of haar verdienmodel op basis van AVOD-advertenties te versterken, nodigen we dan ook graag uit om met ons om tafel te gaan. 

Wat is het laatste nieuws?

In de wereld van Tradecast is het laatste nieuws dat we onlangs twee niche-platforms hebben gelanceerd: het fietsplatform 24Bicycle TV en het tandartsenplatform Dental Matter. Daarnaast is er een producent van onafhankelijk geproduceerde speelfilms gestart met een eigen Tradecastplatform, om hun speelfilms in eigen beheer te distribueren middels onze VMS-oplossing. Ook nieuw: de mogelijkheid om gedeelten van de Tradecast Player klikbaar te maken, zodat een kijker die bijvoorbeeld een mooie broek voorbij ziet komen in een video, deze kan aanschaffen door op de broek in de video te klikken. En we ondersteunen naast horizontale video nu ook verticale video in onze Player. In de categorie live video e-commerce gaan we de komende tijd nog veel meer mogelijkheden introduceren. We staan alles behalve stil.

Tradecast maakt deel uit van het portfolio van [M]media. Met meer dan 100 verschillende websites en apps bereikt [M]media ruim 10 miljoen mannen en vrouwen per maand in het hart van de doelgroep. Daarmee hebben ze het sterkste mannen- en vrouwennetwerk van Nederland. Afhankelijk van de campagnedoelstelling kijken ze naar de sterkste advertentieoplossing binnen het eigen netwerk. Een one-stop-shop om mannen en/of vrouwen digitaal te bereiken. Alles voor een krachtig resultaat.

www.tradecast.tv

Lees ook:

[Interview] Peter Langenkamp: Voor kwalitatieve recepten komen mensen al snel uit bij Foody.nl

[Interview] Bart Hillen over Moviemeter en de overstap naar het buitenland

[Interview] Martin van den Bosch: WielerFlits wil elke dag waarde toevoegen voor onze bezoekers

[Interview] Julian Bijman: Het doel van Problemcar.nl is om een oplossing te vinden voor ieders auto-technische probleem

[Interview] Jeroen Esbeukman: TrucksNL zorgt ervoor dat iedereen meer, makkelijker en in minder tijd koopt en verkoopt

[Interview] Barbara van Erp (Snippet Media): Niemand komt ervoor uit dat ze eigenlijk gelezen worden door 50+

[Interview] Felix van der Kooi (Voetbalmedia BV): Voetbal.nl is de onmisbare app voor amateurvoetballers, hun ouders en fans

[Interview] Mark Termeer (IEX Group): Wij helpen consumenten meer rendement uit hun beleggingen te halen

En verder:

[Interview] Bart Nijman (GeenStijl.nl): Wij scheiden zin van onzin, zonder braaf achter de overheid aan te lopen
[Interview] Sjoerd Valkering (Indeleiderstrui): Wij brengen al het nieuws, van akkefietjes tot mooie momenten op de fiets
[Interview] Dennis Schouten (Voetbalflitsen.nl): We bieden het laatste voetbalnieuws en lopen met onze tools voorop op social media
[Interview] Roy Keijsers en Arjan Kropman: Op Autowereld.com vindt de lezer vaak antwoord op belangrijke vragen

[Interview] Tim Biesbrouck: Motorsport.com biedt een schat aan kennis, contacten en exclusieve informatie

[Interview] Paul Bongers en Gwenn de Graaf (Datumprikker): We staan te springen om mensen weer bij elkaar te brengen

[Interview] Ruud Dimmers: RacingNews365 heeft de meeste exclusieve content over de Formule 1

[Interview] Michael Ras: Bezoekers waarderen de positief-kritische tone of voice van Autoblog.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie