[Startups] Esmée Pater over iCasting
03-03-2017 12:35:00 Door: | Hits: 14431 | Tags:

Nederlands MediaNetwerk maakt een interviewserie met startups in het kader van onze Startup Competitie. De beste startups krijgen een uitnodiging om te komen spreken op het Cross Media Congres 2017 op 19 april in het Compagnietheater in Amsterdam. Vandaag spreken we Esmée Pater, algemeen directeur van iCasting.

Wat is iCasting?

iCasting is een baanbrekende casting startup, waar opdrachtgevers en talenten elkaar snel, gemakkelijk én goedkoop kunnen vinden. In tegenstelling tot traditionele castingbureaus zit er bij ons geen ‘talentscout’ tussen. Wij zijn dus geen traditioneel castingbureau, maar matchen talenten en opdrachtgevers automatisch, door middel van ons unieke platform. Een bewezen techniek, want we hebben ondertussen al meer dan 800 opdrachtgevers aan de juiste talenten gekoppeld.

Waarom zijn jullie iCasting begonnen?

Het idee voor iCasting is al in 2002 ontstaan uit de frustratie van ondernemers Bob Breeman, Erwin Arkema en Yillmaz Schoen. Voor hun reclamebedrijf IQ-Media waren zij altijd op zoek naar figuranten of acteurs voor reclames. Dit bleek echter niet zo gemakkelijk: ook tegenwoordig gooien dure, inefficiënte castingbureaus, lange trajecten en weinig relevante resultaten roet in het eten. Dus bedachten ze een simpele oplossing: een online inschrijfformulier voor talent. Zo beheerden ze al snel zelf honderden figuranten en acteurs in een simpele database.

In 2017 is de markt nog altijd niet veranderd, dus het is tijd voor disruptie. De afgelopen jaren hebben we daarom gewerkt aan een totaaloplossing, in de vorm van iCasting.com. Nog steeds met dezelfde insteek trouwens: snel, gemakkelijk, transparant en van hoge kwaliteit. En daarmee een verademing voor de markt.

Hoe en waar is iCasting gevestigd?

De startup iCasting is gevestigd in Zwolle, in het bedrijvenverzamelpand Hanz. Dit is een creatieve broedplek gelegen tussen het station en Hogeschool Windesheim, waar meerdere startups, gevestigde en beginnende ondernemers gehuisvest zijn. Een prettige plek om met ons team te werken en klanten te ontvangen. Bovendien is het ook een inspirerende omgeving vol gelijkgestemde creatievelingen met een super goede sfeer. Ook fijn: mijn hond Ollie kan gewoon gezellig mee naar kantoor.

Van wie is iCasting?

De founders van iCasting zijn ondernemers Bob Breeman, Erwin Arkema en Yillmaz Schoen, de heren achter onder andere TradeCast.tv. Sinds februari dit jaar sta ik als ondernemer en algemeen directeur aan het roer.

Hoe is iCasting gefinancierd?

iCasting is gefinancierd door de oprichters en één externe investeerder.

Wat kan iCasting dat andere bedrijven in de branche niet kunnen?

iCasting is echt uniek als castingbureau: het is het enige castingbureau wereldwijd dat automatisch talenten aan opdrachtgevers koppelt, door middel van onze baanbrekende Artificial Intelligence (AI). We zijn dan ook technology driven: er zit onwijs veel techniek achter ons platform en daarmee ontzorgen wij de klant volledig. Daarnaast zijn we transparant, snel én leveren we hoge kwaliteit voor beide partijen. Daarmee halen we ook meteen de traditionele castingbranche uit de ‘schimmige’ hoek: wij staan voor transparantie en betrouwbaarheid. Elke opdrachtgever wordt door ons gescreend, om de kwaliteit van de opdrachten te waarborgen.

Die transparantie trekken we ook door in onze marketing: binnenkort lanceren we ook ons eigen tv-kanaal, iCasting.tv. Hierop staat alles wat je als talent wil weten over de castingwereld. Bijvoorbeeld tientallen lessen waarmee talenten zichzelf kunnen scholen en beter voor kunnen bereiden op klussen. Ook tonen we hier behind-the-scenes van echte opdrachten, zodat talenten kunnen zien hoe het er in de castingwereld aan toe gaat. Dit is een belangrijk onderdeel van onze marketingstrategie: wij geloven in de kracht van een eigen online tv-kanaal, om zo je boodschap nog beter en naar een nog groter publiek wereldwijd over te brengen.

Heeft iCasting al klanten? Als ja: wie zijn het?

Zeker weten! iCasting heeft in totaal al meer dan 800 opdrachtgevers: van omroepen, reclamemakers en producenten tot grote mediabedrijven en kleine lokale ondernemingen. We hebben onder andere talenten geleverd voor bekende namen als dj Fedde le Grand, de tv-serie De Fractie, kledingmerkt Vingino en voor programma’s van RTL en Disney Channel. Daarnaast vertegenwoordigen we ruim 75.000 talenten en dat aantal groeit nog dagelijks.

Wat willen jullie klanten van jullie?

Dat we ze ontzorgen, het castingproces versnellen en vooral hun werk leuker en makkelijker maken. iCasting zorgt ervoor dat gebruikers snel en gemakkelijk het juiste talent kunnen vinden, zonder hier duizenden euro’s voor te moeten betalen. Onze talenten willen op hun beurt graag gekoppeld worden aan leuke opdrachten die bij ze passen. Dat kunnen we voor beide partijen regelen.

Wat heeft iCasting nodig om te kunnen groeien?

Het iCasting-platform staat als een huis en wat we daarom nu nodig hebben is media-aandacht. We hebben grote ambities voor iCasting: ons doel is om dit jaar te groeien naar meer dan 200.000 talenten in Nederland én gaan we het platform wereldwijd lanceren. Want iCasting is bij uitstek een platform dat wereldwijd de castingmarkt kan opschudden. Daarom sluiten we dit jaar partnerships met mediapartijen, die we direct meerwaarde kunnen bieden. We merken dat in de castingindustrie al snel de voordelen van het iCasting-platform gezien worden. Dit gaan we stimuleren door middel van diverse online campagnes.

Wat gaat iCasting in 2017 neerzetten?

Dit jaar gaan we ons bereik en onze bekendheid in Nederland vergroten, mede door middel van onze eigen online tv-zender. Ook gaan we onze database uitbreiden met nog meer talenten en opdrachtgevers. Daarnaast gaat onze belangrijkste missie ook gewoon verder: meer talenten en opdrachtgevers gelukkig maken door ze te verbinden met de juiste match.

Wat zijn de ambities van iCasting?

Groot! We gaan voor niets minder dan werelddominantie met dit platform. Omdat het platform wereldwijd inzetbaar en uitrolbaar is, gaat ons dat lukken. De technologie achter het platform staat als een huis en is gebouwd voor miljoenen gebruikers én alle teksten en inhoud staan klaar in meerdere talen. We gebruiken Nederland als pilotland voor iCasting en richten ons daarna op het buitenland. De castingmarkt in het buitenland is namelijk vergelijkbaar met Nederland en dus ook zeker klaar voor disruptie: veel traditionele castingbureaus en weinig techniek. Dat biedt onwijs veel kansen die we allemaal gaan grijpen.

Lees ook: [Startups] Zwolse ondernemer Esmée Pater aan het roer van online casting platform iCasting

www.icasting.com


Nederlands MediaNetwerk doet een serie interviews met startups. De beste startups krijgen een uitnodiging om te komen spreken op het Cross Media Congres 2017 op 19 april in het Compagnietheater in Amsterdam.

Word lid van de LinkedIn Groep Dutch Startup Network

Ben jij een startup en wil jij ook een interview in deze serie, meld je dan aan!


Lees ook:

[Startups] Nino Floris over Crowded

[Startups] Pieter Stouten en Perry Sprado over Store-E

[Startups] Mariska van Bohemen over Dime

[Startups] Robin van der Meulen over MyHappyList

[Startups] Jeroen Veldman over Bynco

[Startups] Nanda Appelman en Leonie Ruhe over FoodX.nl

[Startups] Jochem Snels over Another Cookie

[Startups] Guy Kessels over Hugo

[Startups] Jack Stroeken over Ekomenu

[Startups] Gideon Nagtegaal over Seeviews

 

Sponsors.
  • `
  • `
  • `
  • `
  • `

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie