[Startups] Ferdinand ten Kate over Ferander Bamboefiets
21-12-2016 13:05:00 Door: | Hits: 6960 | Tags:

Nederlands MediaNetwerk doet een serie interviews met startups. De beste startups krijgen een uitnodiging om te komen spreken op het Cross Media Congres 2017 op 19 april in het Compagnietheater in Amsterdam. Vandaag spreken we Ferdinand ten Kate, mede-oprichter van Ferander Bamboefiets

Wat is Ferander Bamboefiets?

Ferander Bamboefiets is de handelsnaam van de Coöperatie African Bamboo Bikes. Wij verkopen Afrikaanse bamboefietsen. De frames zijn handgemaakt door Ghanese jongeren en de fiets wordt afgemonteerd bij een sociale onderneming in Nederland. Van de winst die we maken vloeit 50 procent weer terug naar nieuwe projecten in Afrika. Kortom we zijn een werkgelegenheidsvliegwiel eh... fietswiel aan het opzetten met de mooie naam Ferander Cycle.

Ferander Bamboefiets

Waarom ben je Ferander Bamboefiets begonnen?

In 2015 ben ik samen met drie vrienden in Uganda geweest, daar heb ik (als onderdeel van een groep van 100 atleten) een sponsortocht gefietst (120 kilometer op de MTB) en mijn sponsorkind Ronald ontmoet. Ronald was 19 jaar en bijna klaar mijn zijn opleiding tot elektricien. Hij vertelde mij dat zijn kansen op de arbeidsmarkt vrijwel nihil waren. Ik heb toen in Uganda geroepen daar zouden we iets aan moeten doen! In februari van dit jaar heb ik een brainstormsessie belegd met als doel het opstarten van werkgelegenheidsprojecten in Afrika. Acht weken later heb ik samen met Jaap Bijl de coöperatie African Bamboo Bikes opgericht, de naam Ferander is rond de zomervakantie bedacht.

Hoe en waar is Ferander Bamboefiets gevestigd?

Ferander Bamboefiets is een online winkel zonder fysieke locatie.

Van wie is Ferander Bamboefiets?

Ferander Bamboefiets is van de leden van de Coöperatie, dat zijn nu 8 mensen met verschillende expertise maar een gezamenlijke droom namelijk creëren van werkgelegenheid in Afrika.

Hoe is Ferander Bamboefiets gefinancierd?

Jaap en ik hebben beiden startkapitaal ingelegd en momenteel loopt tot eind januari onze crowdfunding-campagne bij CrowdAboutNow, hiermee verwachten we het benodigde kapitaal op te halen om de eerste 250 fietsen te bestellen, monteren en te verkopen met de nodige marketingondersteuning.

Wat kan Ferander Bamboefiets dat andere bedrijven in de branche niet kunnen?

Ons verhaal en ons product is wat ons onderscheidt. We verkopen een prachtige trendy fiets. Elk frame is handgemaakt van een natuurlijk product en daarom uniek. Een combinatie van Afrikaans vakmanschap en een oerdegelijk Hollands design. Daarnaast zoeken wij altijd de samenwerking met andere partijen, omdat we een Coöperatie zijn, iedereen die mee wil bouwen aan het creëren van banen voor Afrikaanse jongeren is van harte welkom.

Ferander Bamboefiets

Wat heeft Ferander Bamboefiets nodig om te kunnen groeien?

Allereerst hebben we nu het startkapitaal nodig vanuit de crowdfunding-campagne, vervolgens zou het ons ook enorm helpen als we fysieke distributiepunten kunnen krijgen bij fietsenwinkels in Nederland. Uiteraard groeien we het hardst door gewoon verschrikkelijk veel fietsen te gaan verkopen

Wat gaat Ferander Bamboefiets in 2017 neerzetten?

In 2017 zetten wij het merk Ferander Bamboefiets neer en leggen we de basis voor een gezonde groei en uitbreiding richting de toekomst. Dat doen we door de verkoop van bamboefietsen, het volgen van een uitgekiende onlinestrategie en het beklimmen van elk zeepkistje wat we tegenkomen om het Ferander-verhaal te vertellen

Wat zijn de ambities van Ferander Bamboefiets?

Onze ambitie is door te groeien naar de verkoop van 1000-3000 fietsen per jaar, hiermee kunnen we twee nieuwe fabriekjes opzetten in Afrika en daarmee zeker 50-100 mensen aan een baan helpen. Daarnaast dromen Jaap en ik van een heel assortiment van producten gemaakt in Afrika om de impact nog vele malen groter te maken.

www.ferander.bike

 

Nederlands MediaNetwerk doet een serie interviews met startups. De beste startups krijgen een uitnodiging om te komen spreken op het Cross Media Congres 2017 op 19 april in het Compagnietheater in Amsterdam.

Word lid van de LinkedIn Groep Dutch Startup Network

Ben jij een startup en wil jij ook een interview in deze serie, meld je dan aan!

 

Lees ook:

[Startups] Jean Witteveen over Eccentrade
[Startups] Louaie El Rowidi over CABTURE
[Startups] Rutger Geelen over SchedJoules

 

Sponsors.
  • `
  • `
  • `
  • `
  • `
  • `


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie