Ellen ten Damme over fotokunstwerk OBSESSIE
09-04-2013 21:28:47 Door: Peter Wybenga | Hits: 31613 | Tags:

 

Ellen ten Damme liet zich twee jaar lang, 24 uur per dag, volgen en fotograferen door Danny Ellinger. Het vuistdikke boek OBSESSIE waarin al die bijzondere foto’s staan, komt volgende week uit. De Volkskrant besteedt er in de weekendbijlage van 13 april tien pagina’s aan. Reden genoeg voor het Nederlands MediaNetwerk om naar Amsterdam af te reizen voor een gesprek met Ellen ten Damme en fotograaf Danny Ellinger. En de scoop te pakken...

 

Hallo Ellen, hallo Danny! Hoe gaat het met jullie?

Ellen: "Hey Peter! Tsja, pfoei, we zijn de laatste maanden geweldig druk bezig met de vormgeving van het boek, met de promotie ervan, met het feestje natuurlijk rondom de overhandiging van het eerste exemplaar volgende week dinsdag … en dan treed ik bijna alle avonden nog op in het land, studiowerk, muziek en teksten schrijven."

 

 

Feestje? Leuk! Wie gaat het eerste exemplaar overhandigen? Vertel alles!

Danny: "Ik ga nog niet vertellen welke beroemdheid het eerste boek gaat overhandigen. Ik kan wel vertellen aan wie die persoon het gaat geven. Aan Ellen natuurlijk! Het wordt een bijzonder moment, een bijzonder feest. De afsluiting van een onvoorstelbaar heftig project, waarin ik als ongegeneerde voyeur 730 dagen en nachten Ellens’ leven heb vastgelegd. Een afsluiting dus, maar natuurlijk ook een prachtig begin. Het boek is onvoorstelbaar bijzonder en mooi geworden, nou ja, kijk zelf maar!"

Ellen: "Ik moet je zeggen dat ik eerst niet wist waar ik aan begon. In het begin was het allemaal heel afstandelijk, heel documentair, maar hij kwam steeds dichterbij. Ik werd er gek van, maar ik dacht: oké, dan maar all the way. Ilja Leonard Pfeiffer schrijft in het voorwoord dat het de meest langdurige fotosessie uit de geschiedenis van de fotografie is. Danny! Misschien komen we ook nog wel in het Guinness Book of Records!"

 

Jullie hebben niet te klagen over belangstelling. Volkskrant met maar liefst tien pagina’s.

Danny: "Ja, het is natuurlijk fantastisch dat Volkskrant Magazine zo enorm gaat uitpakken met zoveel foto’s . We zijn er heel trots op dat dat gebeurt. En dan krijgen we nog radio en tv, interviews in andere bladen, ja, we zijn ontzettend blij met de belangstelling."

 

Ik zie ook een CD in het boek!

Ellen: "Naar aanleiding van dit soms best angstaanjagende avontuur heb ik een tekst geschreven en er muziek bij gemaakt. Het fotografenlied. Het is misschien wel net zo persoonlijk geworden als de foto’s in het boek. Ik ga het liedje ‘live’ doen bij de presentatie. En het staat dus op deze cd."

 

Danny Ellinger legde Ellens leven vast in een bijna oneindige serie oogverblindende foto's, die nu samengebundeld zijn in het fotokunstwerk ‘OBSESSIE’.

‘OBSESSIE‘ wordt op 16 april uitgebracht door uitgeverij Komma / d’jonge Hond.

 

www.ellentendamme.nl

www.uitgeverijkomma.nl

 

 

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie. Job postings gratis