[Interview] Irene Smit: Flow heeft een unieke formule, een groot bereik en een lezersgroep die je nergens anders vindt
18-02-2021 11:45:27 Door: Saskia van Weert | Hits: 8636 | Tags:

In de aanloop van de bekendmaking van DeTijdschriften50 houden wij een serie interviews met magazine hoofdredacteuren. Vandaag spreken we met Irene Smit, hoofdredacteur van Flow.

Dag Irene, kun jij Flow introduceren?

Flow is je gids in deze veeleisende en snel veranderende wereld. In ons magazine en online helpen we lezers op een creatieve, inhoudelijke en inspirerende manier bewustere keuzes te maken en meer aandacht te besteden aan hun mentale gezondheid.

Ik ben er trots op dat ik als oprichter van Flow nog steeds aan het roer sta van dit bijzondere merk. Onze merkwaarden – Flow is deskundig, persoonlijk, nuchter en creatief – maken ons uniek en we hebben geen echte concurrenten op de Nederlandse markt. Ook in het buitenland hebben we een bijzondere positie: Flow verschijnt in licentie in Duitsland en Frankrijk en in Amerika hebben we een contract met een grote Amerikaanse uitgever voor stationery, boeken, puzzels en kalenders.

Wie is de doelgroep van Flow ?

Vrouwen van 18 tot 65 jaar, maar de kern zit tussen de 25 en 55 jaar.  Met de groeiende aandacht voor mentale gezondheid zien we de groep echter steeds breder worden.

Wat wil de lezer van Flow ?

Meer leren over de kunst van het leven. Hoe ga je om met alles wat zich aandient, hoe vind je je weg in een wereld die voortdurend verandert en veel van je vraagt?

Wat heeft 2020 gedaan met het online en offline bereik?

De boodschap van Flow over bewust leven was in 2020 relevanter dan ooit, en dat hebben we gemerkt. Mentale gezondheid staat volop in de aandacht en dat is te zien in de verkoopcijfers en bezoekersaantallen. Met onze online reflectiemomenten en trainingen en artikelen in het blad en online waarin deskundigen duiding gaven aan deze tijd wisten we meer mensen dan ooit te bereiken. Flow is een van de weinig titels die nog steeds stijgt in betaalde printoplage en dat we in 2020 van 8 naar 10 nummers gegaan heeft nog eens extra bijgedragen aan onze groei. Some things where meant to flow, las ik laatst ergens, en toen dacht ik: ja, dat gaat zeker op voor  Flow!

Heeft de coronacrisis digitalisering bij Flow  versneld?

Zeker. We zagen de bezoekersaantallen online stijgen en hebben natuurlijk ingezet op nieuwe online strategieën en nieuwe kansen benut met onder meer online trainingen. Ook hebben we zojuist een podcast gelanceerd waarin creatieven over hun geest praten (Tijd voor de Geest, in samenwerking met Museum van de Geest).

Door de overname door DPG Media hebben we nu de beschikking over een groot team van specialisten die volop helpen onze digitale groei verder vorm te geven en ik ben blij met de ruimte en kansen die we nu krijgen. DPG Media heeft met de kranten al een succesvolle strategie neergezet, en met al die kennis in huis ziet de verdere digitale toekomst voor Flow er zonnig uit.

Hoe zien jullie events er op dit moment uit?

Online gebeuren momenteel prachtige dingen. We bieden psyche-trainingen aan via Instagram, met live sessies. Zoals de training Het leven kan anders, en in april een andere training. Ook organiseren we dit jaar online reflectiemomenten. Die van januari was een ongekend succes. Binnen enkele dagen hadden meer dan 1.100 deelnemers zich ingeschreven. Verder hopen we in 2021 ook live events te organiseren voor Flow-lezers. Dankzij een unieke meerjarige samenwerking met Museum van de Geest in Haarlem zijn er volop mogelijkheden. Afgelopen november hebben we hier een vaste Flow-route gelanceerd: de Flow Slow Art Tour. Samen met het museum vragen we aandacht voor mentale gezondheid en daar horen zeker events bij. Het museum heeft vestigingen in de Hermitage in Amsterdam en het Dolhuys in Haarlem. Beide plekken bieden goede opties voor events, die we in de loop van dit jaar verder gaan uitwerken, afhankelijk van de ontwikkelingen rondom Covid.

Wat maakt Flow aantrekkelijk voor adverteerders?
Naast de unieke formule, het grote bereik en het feit dat je deze groep nergens anders aantreft, is de band die Flow heeft met de lezers enorm. Die is hecht en dat vertaalt zich in de gemiddelde leestijd van een nummer die veel hoger is dan bij andere bladen. De lezeressen nemen echt de tijd om het blad van voor naar achter te lezen. Een advertentie in Flow valt op en je lift als adverteerder mee op het gevoel dat een nummer van Flow de lezers geeft: Flow voelt altijd als een cadeautje, als echt een moment voor jezelf.

Hoe kijken jullie naar het publiceren van branded content?
Wij publiceren graag branded content en hebben een team dat op een goede en originele manier een commerciële boodschap van een Flow-sausje kan voorzien. Er zijn heel veel mogelijkheden, van bijzondere inserts tot prachtige pagina’s; we denken heel graag mee.

Wat is het laatste nieuws?
Samen met het Museum van de Geest kochten we een Tijd Machine, die – as we speak – wordt geïnstalleerd in de Hermitage in Amsterdam. In deze machine kun je even tijd nemen voor jezelf. Als straks de musea weer opengaan, denk ik dat dit de populairste attractie van Nederland wordt. Een plek om even je hoofd te ordenen, te reflecteren op deze tijd. En ons nu al mooiste nummer van het jaar komt eraan. Ons themanummer over selfcare. Met op de cover groot de vraag: Hoe gaat het met je? Hou ‘m in de gaten, op 28 april te koop. Natuurlijk met een begeleidende online training die ook in april start. Dit is het nieuwe denken van Flow.

www.flowmagazine.nl
www.dpgmedia.nl

Lees ook:

[Interview] Joan Lommen: Donald Duck trekt lezers van alle leeftijden[Interview] Leontine van den Bos: Margriet is een feest van herkenning voor de gewone, 55-plus vrouw; de positieve aanpakkers van Nederland!
[Interview] Nicolette Fox: vtwonen is exact daar waar de consument op zoek is naar inspiratie, informatie of een aankoop
[Interview] Helene van Santen: Kek Mama adviseert adverteerders, biedt een crossmediaal plan én aansprekende content
[Interview] Hilmar Mulder: Libelle is en blijft een geliefde klassieker met een vast plekje in veel huishoudens
[Interview] Damiaan Hage: Als je informatie over auto’s nodig hebt, kom je al snel uit bij AutoWeek

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie