[Interview] Kees Wilbrink: Print blijft een geweldig medium in de mix
30-12-2018 17:05:00 Door: | Hits: 4969 | Tags:

Sanoma heeft zich in de afgelopen jaren met grote en minder grote bewegingen aangepast aan de wereld van nu en heeft zich getransformeerd van tijdschriften-uitgever tot een crossmediale speler. We speken met Kees Wilbrink, Commercial Director bij Sanoma.

Er is bij Sanoma de afgelopen jaren nogal wat gebeurd. Eerst was er een grote ingreep in het tijdschriftenportfolio, daarna de ingrijpende stap om het meerderheidsbelang in SBS aan John de Mol te verkopen. Wat voor soort uitgever is Sanoma op dit moment?

De kern van Sanoma zelf is niet veranderd. We hebben de kracht van ons portfolio behouden en focus aangebracht. De basis zit in de combinatie van grote general-interest- en kleinere, krachtige special-interestmerken. Van NU.nl, Libelle en vtwonen tot Ouders van Nu, maar ook Autoweek, Scoupy en KekMama. Dat maakt ons een mooi winstgevend mediabedrijf met een krachtig portfolio dat zeer dicht bij zijn fans staat. Het zit in ons DNA om feedback uit ons publiek te gebruiken om hun leven leuker te maken en onze producten dus beter. Die feedback komt uiteraard uit onze digitale platformen, maar ook uit lezersbrieven, events, aankoopdata uit onze webshops en natuurlijk Scoupy, waar we zelfs inzichten hebben uit koopgedrag in de supermarkt. Een andere kracht zit in de combinatie van titels die heel specifieke doelgroepen bereiken en bredere platformen als NU.nl, waar we de massa bereiken en we deze doelgroepen opnieuw vinden.

Je wordt gebeld door een adverteerder. Wat wil hij of zij van jou?

Lang werd er geroepen dat de wereld steeds meetbaarder wordt. Dat is waar, maar adverteerders zoeken vooral inzicht. Duiding van al die data, dat leidt tot resultaat. Sanoma kan dat bieden, omdat wij écht in verbinding staan met onze consumenten. Onze inzichten leiden daarom tot concreet resultaat voor de adverteerder: in de gehele funnel van branding tot sales, van awareness tot penetratie.

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over samenwerking tussen exploitanten, bureaus en adverteerders. Hoe staat Sanoma hierin?

Dit is een positieve trend die echter van woorden naar daden moet worden gezet. NL Profiel is een mooi voorbeeld van één van onze concrete stappen om samen met andere partijen nog betere data producten te maken. Op contentpartnerships werken we zeer succesvol samen met Talpa en adverteerders rondom vtwonen en Fashionchick loopt inmiddels op TLC. We geloven in brede samenwerkingen. Een geweldig recent voorbeeld vind ik de samenwerking opgezet door Renault rondom de Dutch Designweek. Zowel RTL, NRC als NU.nl geven veel aandacht aan de Dutch Design Week. Zo ontstaat een natuurlijk umfeld voor de sponsoring van Renault én promotie voor de Dutch Design Week met echt nieuwswaardige content. Zo creëer je samen content en bereik waar alle partijen beter van worden in een umfeld dat klopt en niet vastligt binnen bedrijfsgrenzen.

Scoupy is relatief nieuw in het portfolio van Sanoma. Op welke manier komen de expertises van Sanoma tot uiting in Scoupy?

Het succes van Scoupy ligt primair bij wat we de consument kunnen bieden: een mooie combinatie van aanbiedingen en spaarprogramma’s voor producten van onze adverteerders. De inzichten die we daaruit krijgen: wie koopt, waar wordt gekocht en wat koopt die persoon nog méér, combineren we succesvol met bijvoorbeeld het surfgedrag van deze mensen op onze platformen. We vragen daarnaast feedback van de consument via hetTestpanel.nl. We helpen adverteerders dus van begin tot eind om hun producten tot een succes te maken.

Iedereen heeft het over digitalisering, maar feit blijft dat Sanoma een prachtig portfolio aan printtitels heeft. Wat zijn de ambities van Sanoma op gebied van print?

Print blijft een geweldig medium in de mix. Het grootste bewijs zit wel in het feit dat mensen nog altijd bereid zijn te betalen voor hun favoriete blad. Met onze titels zijn we onderdeel van de meest persoonlijke momenten van onze fans. Thuis, in bed, in bad, op vakantie. Juist dat offline moment wordt steeds waardevoller in het drukke leven van de consument. Print is en blijft dus belangrijk. Wel blijft het belangrijk dat merken zich multimediaal ontwikkelen en op verschillende plekken een rol spelen in het leven van fans. Alleen zo creëren we echte connectie met de fans.

Magazines manifesteren zich ook op internet en in apps. Toch hoor je vaak dat de online advertentiemarkt moeilijk is.

Ik zie niet dat de online advertentiemarkt moeilijk is. Adverteerders weten hun weg goed te vinden naar onze digitale platformen en we bieden voldoende toegevoegde waarde door met onze merken een kwalitatief hoogwaardig, vertrouwd advertentie-umfeld te bieden. Wel is het noodzakelijk als markt de toegevoegde waarde van kwalitatieve content ten opzichte van user-based content beter inzichtelijk te maken. Dat relateert ook aan de noodzakelijke samenwerkingen op dit gebied: transparantie, gemak, meetbaar effect met elkaar bieden aan adverteerders. NL Profiel is daar een mooie eerste stap in en die koers blijven we volgen. Samen met andere mediabedrijven, mediabureaus en adverteerders, zowel in de keten als in de breedte.

www.sanoma.nl

Dit interview verscheen eerder in het DeMedia100 Magazine. Kees Wilbrink staat op plaats 81 in DeMedia100 2019.

 

Media100 wordt gesponsord door

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie