[Interview] Leontine van den Bos: Margriet is een feest van herkenning voor de gewone, 55-plus vrouw; de positieve aanpakkers van Nederland!
04-02-2021 12:07:00 Door: Saskia van Weert | Hits: 8445 | Tags:

In de aanloop van de bekendmaking van DeTijdschriften50 houden wij een serie interviews met magazine hoofdredacteuren. We praten vandaag met Leontine van den Bos, hoofdredacteur van Margriet.

Waar staat Margriet voor?

Margriet is al bijna 83 jaar een actieve en betrokken vriendin voor de Nederlandse vrouw, die in Margriet precies de ontspanning én verdieping vindt die ze zoekt. Margriet biedt een gevarieerde combinatie van lifestyle, herkenbare persoonlijke verhalen en veelzijdige informatie voor een fijn en boeiend leven. De toon van Margriet is positief, verdiepend, openhartig en relativerend. Margriet is nog steeds een zeer gewaardeerd magazine, zowel online als in print.

Wat is de doelgroep van Margriet?

Margriet richt zich op de ‘gewone’ 55-plus vrouw, die opgewekt in het leven staat en van alles wil ondernemen. Ze is optimistisch, zorgzaam en betrokken, met veel aandacht voor haar gezin, familie en vriendschap en voor mensen die het minder goed hebben getroffen. Ze is een echte aanpakker, realistisch en praktisch, geen grote woorden, maar daden. Margriet-vrouwen vormen een stille kracht die Nederland draaiende houdt, ik zeg weleens: Het cement van de samenleving.

Wat wil de lezeres van Margriet?

De lezeres van Margriet wil van alles op de hoogte blijven. Van de laatste ontwikkelingen op het gebied van borstkanker tot aan de nieuwste mode- en lifestyletrends. Ze leest ook heel graag hoe ándere vrouwen met de uitdagingen van het leven omgaan; ze geniet van openhartige verhalen en interviews, alsof ze op haar eigen bank met die vrouwen in gesprek is. Ze wil tips en ideeën om er leuk en verzorgd uit te zien, om een nieuwe baan te vinden, of om haar pensioen voor te bereiden. Ze wil bovenal dat Margriet haar een moment helemaal voor haarzelf biedt, een ontspannen relax-moment.

Wat heeft 2020 gedaan met het online en offline bereik?

Onze online doelstellingen voor 2020 waren ambitieus en toch hebben we deze ruimschoots overtroffen. In 2019 kwamen er gemiddeld 1.765.742 unieke bezoekers per maand naar Margriet.nl. In 2020 is dat aantal gestegen naar 2.653.256 unieke bezoekers per maand (cijfers Google Analytics). Een spectaculaire stijging in een jaar tijd!

Het was bovendien een jaar met veel online hoogtepunten. Zo werd Margriet.nl in november verkozen tot de Populairste Lifestyle Website van het Jaar. Margriet.nl is op basis van een uitgebreide usabilitytest naar wensen van onze bezoekers compleet gerestyled. En Margriet heeft als eerste Nederlandse vrouwenmerk een voice action gelanceerd, waardoor onze gebruikers niet alleen lezend en kijkend van Margriet kunnen genieten, maar ook pratend en luisterend. Ook ging Margriet Kookt live, een mooi voorbeeld van samenwerking met branded content en sales. Ook was onze coronahoroscoop een groot succes, en werd die zelf getoond in Koffietijd, als leuk en positief bericht in deze heftige tijden. De complete restyling was bovendien goed voor een Mercur-nominatie voor art direction.

Heeft de coronacrisis digitalisering bij Margriet versneld?

Zeker. Achteraf waren we heel blij dat we goed voorbereid waren op het thuiswerken. Het was zeker wennen om bijvoorbeeld met digitale moodboards te werken, of met een digitale plank (indeling), maar er is een enorme behendigheid ontwikkeld in de nieuwe manier van werken. Het lijkt lang geleden, en dat is het niet eens, dat we alles uitprintten en uitgestald op tafel bespraken. Nu wordt er alleen nog online vergaderd, en worden alle producties, inclusief de cover, vanuit huis beoordeeld. Iedere week wordt de deadline gehaald. Het gevolg van een enorme flexibiliteit en bevlogen inzet van het team.

Hoe zien jullie events er op dit moment uit?

Ons grote jaarlijkse event is de Margriet Winterfair. 0p 20 november 2020 zou een extra feestelijke twintigste editie van start gaan. Door Covid-19 kon dat jubileum helaas niet doorgaan. Margriet Winterfair is voor onze doelgroep een feestelijk dagje uit met eindeloos shoppen, workshoppen en genieten van live-optredens;  dat was allemaal niet mogelijk. Toch is onze afgeslankte online editie enthousiast ontvangen. En nu maar hopen dat aanstaande november de 20e Margriet Winterfair, in de Brabanthallen te Den Bosch, wél kan plaatsvinden!

Wat maakt Margriet aantrekkelijk voor adverteerders?

De lezeres van Margriet wil van alles op de hoogte zijn, is nieuwsgierig en dol op aanbiedingen. Ze is gevoelig voor oprechte emoties. De adverteerder die de gewone 55-plus vrouw wil bereiken, moet daarom kiezen voor Margriet. De lezeres leest Margriet van A tot Z en mist geen enkele advertentie. Daarnaast biedt Margriet een geweldig online platform. We denken altijd mee met adverteerders om zoveel mogelijk awareness, activatie en conversie te realiseren. Bijvoorbeeld met inzet van effectieve display uitingen of met branded content. Branded content wordt vaak gedeeld door de bezoeker en in combinatie met nieuwsbrieven en social uitingen kan bij Margriet in korte tijd een groot additioneel bereik worden opgebouwd. De allereerste branded video die we hebben gemaakt voor Philips is hiervan een prachtig voorbeeld.

Hoe kijken jullie naar het publiceren van branded content?

Blijf trouw aan je merk en laat je lezeres en bezoekers altijd weten dat het om branded content gaat. Die leest graag en goede branded content óók. Er wordt meegedacht over een passende invalshoek. Vanuit dit advies worden de branded content-artikelen gemaakt in de look & feel en tone of voice van Margriet. Op deze manier lift de adverteerder mee op het redactionele umfeld en is het voor de lezeres een aangename, informatieve leeservaring.

Waar ben jij het meest trots op?

In de zomer van 2008, het jaar waarin ik hoofdredacteur van Margriet werd, woonde ik een congres bij in Stanford (VS) over de toekomst van print. Unaniem werd toen voorspeld dat general-interestbladen binnen tien jaar allemaal verdwenen zouden zijn, verdreven door internet. Ik weet nog dat ik ging twijfelen en dacht: zou het écht…? Maar ik kon en wilde het niet geloven. Toen de tv kwam, is de radio toch ook niet verdwenen? Allebei belangrijk. Ik ben er trots op dat Margriet alle stormen heeft overleefd en nog altijd een groot en zeer geliefd merk is: nummer 3 van de vrouwenbladen qua verspreide oplage, nummer 8 van álle mediamerken qua bereik 13+ (NOM, 2020). En die merkkracht zie je zowel in print als online, dat zich sterk ontwikkeld heeft; Margriet trekt maar liefst 2,6 miljoen unieke bezoekers per maand!

En ik ben héél trots op het uiterst professionele, hardwerkende, enthousiaste en loyale team van Margriet dat van Margriet, offline en online, een van de meest succesvolle media-uitingen van Nederland maakt. Of dat nou vanuit huis gebeurt of op kantoor. Een geweldige prestatie!

Wat is het laatste nieuws?

Het laatste nieuws online is de lancering van een tiendelige podcastserie Mijn verhaal. Hiermee breiden we het succes van onze bestaande, gelijknamige rubriek verder uit. Ook leuk om te melden: we komen met een nieuwe videoreeks op het gebied van gezondheid. Een thema waar onze lezeressen dol op zijn. En het laatste nieuws offline is nog geheim.. een heel bijzondere gasthoofdredacteur… dus houd Margriet in de gaten!

www.margriet.nl
www.dpgmedia.nl

Lees ook:

[Interview] Nicolette Fox: vtwonen is exact daar waar de consument op zoek is naar inspiratie, informatie of een aankoop
[Interview] Helene van Santen: Kek Mama adviseert adverteerders, biedt een crossmediaal plan én aansprekende content
[Interview] Hilmar Mulder: Libelle is en blijft een geliefde klassieker met een vast plekje in veel huishoudens
[Interview] Damiaan Hage: Als je informatie over auto’s nodig hebt, kom je al snel uit bij AutoWeek

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie