[Interview] Olivier Heimel (Runner’s World): Als je hardlopers wilt bereiken, doe je dat veruit het eenvoudigst via ons
19-01-2021 15:59:00 Door: Saskia van Weert | Hits: 7547 | Tags:

In de aanloop van de bekendmaking van DeTijdschriften50 houden wij een serie interviews met magazine hoofdredacteuren. Vandaag spreken we met Olivier Heimel, hoofdredacteur van Runner’s World.

Dag Olivier kun jij Runner’s World introduceren?

Natuurlijk! Runner’s World is hét hardloopblad van Nederland en België. De ondertitel, Liefde voor lopen, vat perfect samen waar het over gaat. In 2020 bestonden we 25 jaar overigens, een jubileum dat we natuurlijk graag nog wat groter hadden gevierd. 

Wie is de doelgroep?

Alle hardlopers van Nederland en België, van Blij dat ik van de bank afkom tot Wanneer gaat de eerste ultramarathon weer door? Als je vaker dan eens per maand hardloopt, ben je wel meer geneigd om een blad over hardlopen te kopen, dus daar houden we een beetje rekening mee. Om een indruk te krijgen van de aantallen: 2,1 miljoen Nederlanders lopen weleens hard, 800.000 van hen nemen jaarlijks deel aan minimaal één loopevenement.

Wat wil de lezer van Runner’s World?

De lezers (50-50 man/vrouw) wil geïnspireerd en geinformeerd worden over hardlopen. Ze houden van mooie loopverhalen én van mooie vormgeving. Dat laatste treft, want Runner’s World won in 2020 de Mercur Art-direction van het Jaar. Een marktonderzoeker zal je verder vast vertellen dat onze lezers ook nog eens hoogopgeleid zijn en geven om de planeet, maar dat is niet mijn vakgebied.

Gegeven de lockdowns moeten jullie in 2020 een topjaar hebben gehad..!

Online hadden we dat zeker. Omdat veel andere sporten wegvielen, werd er veel meer hardgelopen en dat hebben we gemerkt. Op de site, Runnersworld.com/nl, gingen van we 6,5 miljoen sessies in 2019 naar 10,2 mijloen sessies in 2020. In print profiteerden we minder, want daar hadden we ook gewoon dezelfde zorgen als zo’n beetje ieder ander blad: de lege stations lieten zich voelen in de losse verkoop en de advertentie-omzet kreeg in maart ook een flinke knauw.

Inhoudelijk hebben we prachtige dingen gedaan tijdens de lockdown (een gratis online magazine voor beginnende lopers uitgebracht bijvoorbeeld, dat 17.000 keer werd gedownload), maar financieel waren we blij dat we bij een grote uitgever zitten. De laatste maanden maken we aan de advertentiekant wel een mooie inhaalslag.

Heeft de coronacrisis digitalisering bij Runner’s World versneld?

Aan de productiekant, bedoel je? Behoorlijk! We werken al sinds maart thuis en zoals bij iedereen is dat de ene dag leuker dan de andere, maar technisch had Hearst alles gelukkig heel goed voor elkaar. Aan de creatieve kant hebben we meer vaart kunnen maken met onze betaalde online cursus Beginnen met Hardlopen. Die staat nu live. Ik weet niet of dat zonder de coronacrisis was gelukt.

Hoe zien jullie events er nu uit?

Tja, in de hardloopwereld staan alle events even on hold, hè? In het voorjaar kwamen daar veel virtuele events voor terug, maar aan dat front is het nu ook wat rustiger geworden. Voor onze eigen events hebben we geen één-op-één online alternatieven opgezet. Als alles even onder water staat, kun je een drijvende auto proberen te bouwen, maar je kunt ook op zoek gaan naar een boot.

Wat maakt Runner’s World aantrekkelijk voor adverteerders?

Als je hardlopers wilt bereiken, doe je dat veruit het eenvoudigst via ons. We zijn creatief, we maken het grootste hardloopblad, runnen de grootste hardloopsite en hebben ook nog eens een enorm bereik op social, met bijvoorbeeld 88.000 Facebookfans, én veel engagement. Bovendien bestrijken we alle kanalen, inclusief twee succesvolle podcasts én scoren we goed in affiliate.

Hoe kijken jullie naar het publiceren van branded content?

Ik denk dat we daarin al jarenlang echt tot de voorlopers behoren, bijvoorbeeld met de introductie van Vifit Sport, waarvoor we dé mediapartner waren. Nu hebben net weer een grote campagne opgezet voor Nationale Nederlanden: Wij lopen door. Met een inspiratievideo, een covercontest en een Loper van het Jaar verkiezing.

Wat is het laatste nieuws?

Deze maand onderging ons printmagazine een fraaie transformatie. De cover valt het meest op, maar het hele blad ziet er fantastisch uit. Maar mag ik nóg iets noemen? Samen met Men’s Health en Bicycling vormen we één sportcluster bij Hearst. Als de man die al die merken creatief mag overzien, ben ik deze week nog het allertrots op de video van Men’s Healthcollega’s Martyn & Mart, die twaalf weken gingen ‘bulken’, spiermassa gingen kweken. (Zie: Men’s Health maakt docu over spiermassa kweken in 12 weken, red.) Ik zou het bijna zelf willen proberen, maar hardlopen matcht niet zo lekker met een bulk.

Foto: Els Zweerink

www.runnersworld.nl
www.hearst.nl

Lees ook:

[Interview] Arno Kantelberg: National Geographic is het oog op de wereld
[Interview] Josephine Kay: Cosmopolitan is dé gateway naar de moeilijk te vangen millennial- en GenZ-doelgroep

Runner’s World is een uitgave van Hearst Netherlands


www.hearst.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie