Intimidatie en agressie tegen vrouw centraal in LINDA.meiden
22-02-2021 18:00:00 | Door: Saskia van Weert | hits: 1875 | Tags:

Stop met het intimideren van vrouwen op straat. Dat is wat onder anderen Jesse Klaver, Sunnery James en Pepijn Lanen hun seksegenoten voorhouden in een video van LINDA.meiden. LINDA.meiden stelt intimidatie en agressie tegen vrouwen op straat aan de kaak.

Een enquête van LINDA.meiden onder 1.367 jonge vrouwen liegt er niet om: bijna alle vrouwen hebben te maken gehad met straatintimidatie of agressie, en bijna de helft voelt zich niet veilig alleen op straat.

Zangeres Tabitha Foen-A-Foe, presentatrice Geraldine Kemper en schrijfster en journaliste Tatjana Almuli, samen op de cover, bespreken waarom de nood hoog is. De drie zijn het zat te worden achtervolgd, nageroepen of erger. Tatjana Almuli: “Ik wil het uitschreeuwen: het is niet acceptabel dat we ons niet veilig voelen.”

Bijna de helft van de vrouwen (46 procent) geeft in de enquête aan zich niet veilig te voelen als ze alleen in het donker over straat gaat. Op een schaal van 10 geven vrouwen een magere 5.6 voor hun gevoel van veiligheid. Mannen kennen dit probleem niet; voor vrouwen zijn zij doorgaans juist de veroorzaker hiervan.

Tabitha Foen-a-Foe: “Het wordt tijd dat jongens hierover gaan nadenken, en zonen bewuster worden opgevoed.” Geraldine Kemper: “Wij vrouwen hebben het te lang tot óns probleem gemaakt, terwijl het bij de mannen ligt. Die zouden hun gedrag moeten veranderen.” En dat vinden ook Jesse Klaver, Sunnery James, Pepijn Lanen, Kaj van der Voort, Sef, Martijn Lakemeier, Dio, Kay Nambiar, Buddy Vedder, Jasper Demollin en Merlijn Kamerling. Daarom werkten zij mee aan een speciale video om deze boodschap breed uit te dragen en het bewustzijn onder mannen te vergroten.

Yeliz Çiçek, hoofdredacteur van LINDA.meiden: “Dat bijna alle vrouwen in Nederland (89 procent) wel een voorbeeld kunnen noemen van straatintimidatie is absurd. We doen er soms lichtvoetig over, maar dat is het niet. Het zorgt ervoor dat we het holst van de nacht niet door een steeg durven, dat we onze sleutels vasthouden als we iemand passeren bij een bosrand of ons ongemakkelijk voelen om langs een groepje mannen te lopen. Ik ben blij dat mannen zich aansluiten en zich hierover uitspreken, te beginnen in de video. Want het is geen probleem van vrouwen alleen, maar van ons allen.”

Cover: LINDA.meiden

www.linda.nl/meiden
www.talpanetwork.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie