Margriet & MantelzorgNL willen mantelzorgvrije week
08-03-2019 12:02:00 | Door: David de Jong | hits: 2302 | Tags:

Margriet en de landelijke vereniging MantelzorgNL willen dat er een mantelzorgvrije week komt. Hiertoe zijn zij een petitie gestart.

Als mantelzorgers op vakantie willen, komen ze vaak van een koude kermis thuis bij hun zoektocht naar vervangende zorg voor hun naasten. Vervangende zorg blijkt maar beperkt beschikbaar, levert veel regelwerk op en mantelzorgers worden van het kastje naar de muur gestuurd.  

Er zijn in Nederland maar liefst 4,4 miljoen mantelzorgers. Veel van hen voelen zich overbelast. Het is voor mantelzorgers essentieel om de zorg af en toe over te kunnen dragen. Om op adem te komen en de zorg daarna weer langer vol te kunnen houden.

Leontine van den Bos, hoofdredacteur Margriet: "Juist mantelzorgers verdienen die mantelzorgvrije week zonder zorgen en gedoe dubbel en dwars."

Met deze petitie willen de initiatiefnemers dat iedere mantelzorger zonder gedoe een mantelzorgvrije week kan organiseren. Dit moet te regelen zijn bij één aanspreekpunt op een eenvoudige manier. Zodat de mantelzorger zich niet druk hoeft te maken over wie het achter de schermen regelt: gemeente of zorgverzekeraar.

Liesbeth Hoogendijk, directeur MantelzorgNL: ”Wij willen dat er geen af- of verwijzing meer volgt als iemand vervangende zorg komt aanvragen, maar één aanspreekpunt dat het mogelijk maakt.”

In Margriet 11, die helemaal in het teken van mantelzorg staat is een interview opgenomen met de minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge (CDA).

Eind maart overhandigen Margriet en MantelzorgNL de handtekeningen aan Clémence Ross-van Dorp,voormalig CDA-staatssecretaris die in februari werd aangesteld als landelijke aanjager respijtzorg. Zij gaat de komende maanden vervangende zorg in Nederland in kaart brengen en komt met een verbeterplan. De initiatiefnemers pleiten ervoor dat ze in alle gesprekken die ze voert met gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars, de mantelzorgvrije week onder de aandacht brengt en bespreekt hoe dit in de praktijk kan worden geregeld.

De petitie is te vinden via de website www.margriet.nl/mantelzorgpetitie en in Margriet 11 die in de winkel ligt. 

Fotocredit: Marloes Bosch

www.mantelzorg.nl
www.margriet.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie