OneWorld Magazine viert 10-jarig jubileum
07-12-2021 10:22:24 | Door: Saskia van Weert | hits: 2999 | Tags:

Tien jaar geleden verscheen de eerste papieren editie van OneWorld. Wat begon als gesubsidieerd vakblad over ontwikkelingssamenwerking is uitgegroeid tot een onafhankelijk magazine dat journalistiek voor rechtvaardigheid bedrijft.

Binnen een decennium transformeerde OneWorld in een eigenzinnige publiekstitel die toonaangevend is op dé thema’s van onze tijd – dekolonisatie, identiteit en klimaatrechtvaardigheid. Tevens is het sinds 2021 met de nieuwe licentiehouders Seada Nourhussen (ex-Trouw) en John Olivieira (onder meer ex-Sanoma) het enige landelijke black owned opinieblad in Nederland.

Weer op papier

Na een personeelssanering en stopzetten van het papieren blad eind 2020, brachten hoofdredacteur Seada Nourhussen en uitgever John Olivieira het magazine in 2021 terug. Daarvan is nu een jubileumeditie met de hoofdredacteuren van de afgelopen tien jaar verschenen. Ook introduceerden ze een betaalmuur online en nieuwe abonnementen.

OneWorld is onder Nourhussen onder meer vernieuwend op rechtvaardige taal. De bijbehorende journalistiek voor rechtvaardigheid trekt steeds meer kritische lezers die zich elders vaak genegeerd voelen. Seada Nourhussen: “De filosofie achter onze journalistiek staat in ons manifest. Daarin bevragen we journalistieke tradities. Anders dan andere media omschrijven wij onszelf bijvoorbeeld niet als neutraal en we doen veel aan zelfreflectie.”

Verder groeien

Dankzij een duidelijke merkprofilering, scherpe inhoudelijke keuzes en een nieuwe onlinestrategie is de naamsbekendheid hard gegroeid. Seada Nourhussen: “Ik wil verder groeien met OneWorld, maar ik zie voor ons ook een rol om de journalistieke sector toegankelijker te maken voor mensen die ondervertegenwoordigd zijn. Daarvoor moeten media kritisch naar de eigen werkwijze en cultuur kijken.”

www.oneworld.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie