Roto Smeets vraagt faillissement aan
17-04-2019 11:42:00 | Door: David de Jong | hits: 3669 | Tags:

Drukkerij Roto Smeets heeft een faillisement aangevraagd voor alle drukkerij activiteiten in Nederland. Dit heeft het moederbedrijf Circle Media Group aangekondigd middels een persbericht. Maandag werd nog door de kantonrechter uitstel van betaling verleend. Onder Circle Media Group vallen de activiteiten van Roto Smeets, maar ook drukkerij-actvitietien in Oostenrijk, België, Duitsland, Spanje en Hongarije. Ook marketingcommunicatiebdrijf MPG valt onder Circle Media Group. Voor het faillisement is alleen Roto Smeets betrokken met vestigingen in Weert, Deventer en Doetinchem (Senefelder Misset). De andere activiteiten waaronder MPG vallen niet onder het faillissement.

Joost de Haas, executive director en CEO van Roto Smeets: "Deze failisementen zijn het resultaat van zeer uitdagende marktomstandigheden in de Europese drukkerijmarkt. Na een redelijk 2017, zagen we een sterke verslechtering van de markt in 2018. Papierprijzen stegen met 15 tot 20 procent, terwijl ons printvolume twee keer zo snel afnam ten opzichte van het gemiddelde niveau. Onder deze omstandigheden bleek een geplande reorganisatie voor de tweede helft van 2018 onvoldoende te zijn gedurende de eerste maanden van 2019.

Tegelijkertijd blijkt de Wet Werk en Zekerheid onwerkbaar te zijn voor grote reorganisaties in een krimpende markt, zoals de drukkerijmarkt. Ontslagvergoedingen zijn drie keer zo hoog dan onder de voormalige reorganisaties en verplichten betalingen vooraf in plaats van gespreide betalingen. Voordat deze wet in werking trad, waren in staat om op een sociaal verantwoorde manier onze workforce met 1000 medewerkers te verminderen, waarbij we medewerkers van werk naar werk konden brengen. Daarmee was het mogelijk onze capaciteit aan te passen op de krimpende marktomstandigheden. De nieuwe wet werkt averechts en dwingt ons nu alle medewerkers te ontslaan zonder sociaal plan. Dit faillissement zou kunnen zijn voorkomen met een meer flexibele wetgeving.

Met de curator proberen we nu alles om tot een herstart van de failliete bedrijven te komen, en om tegelijkertijd zo veel mogelijk banen te behouden en de producties te contuneren opdat de dienstverlening van onze klanten kan worden gecontinueerd."

www.rotosmeets.nl
www.circlemediagroup.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie