Sanoma: lagere resultaten in derde kwartaal
25-10-2019 15:06:00 | Door: David de Jong | hits: 2743 | Tags:

Sanoma heeft haar resultaten voor het derde kwartaal bekendgemaakt. Voor het segment Media in Nederland daalde de omzet met 18,6 miljoen euro naar 87,4 miljoen euro.

Rekening houdend met de verkoop van LINDA., Head Office en afstoting van Home Deco was er met de continuerende activiteiten een omzetdaling van 4,6 miljoen euro. Het bedrijf noemt BTW-verhogingen en het terugbrengen van het aantal publicaties met als gevolg minder reclame-omzet als oorzaken voor de lagere omzetten. Sanoma noemt de groeiende digitale reclame-omzetten van nieuwssite NU.nl als positieve ontwikkeling. De operationele ebit-winst bedroeg 12,8 miljoen euro.

Sanoma haalt 31,7 miljoen euro omzet uit abonnementen op bladen, 16 miljoen euro uit de losse verkoop. 15,7 miljoen euro haalt de Finse uitgever in Nederland uit de reclameverkoop. Van de totale omzet komt 20,6 miljoen uit non-print omzet. Heel Sanoma behaalde een kwartaalomzet van 372,2 miljoen euro met 59,2 miljoen euro nettowinst en 83 miljoen euro aan operationele ebit-winst. Daarmee behaalde het bedrijf over het geheel mindere resultaten dan over hetzelfde kwartaal in 2018.

Op 13 september 2019 werd Sanoma officieel eigenaar van de educatieve uitgeverij Iddink; het effect hiervan zal in het vierde kwartaal merkbaar worden. Ondanks de tegenvallende resultaten in het derde kwartaal denkt Sanoma over geheel 2019 eenzelfde resultaat te behalen als in 2018. Daarmee baseert Sanoma zich op het consumentenvertrouwen en de advertentiemarkten in Finland en Nederland.

Susan Duinhoven, president en CEO van Sanoma is positief over de resultaten. Alhoewel de omzetten over de drie kwartalen met 4 procent daalde, is het operationele ebit-resultaat nagenoeg gelijk gebleven. De operationele resultaten in Finland en de educatieve tak maken daarbij deels goed wat het Nederlandse mediadeel verloor.

De volledige kwartaalrapportage is hier te vinden.

www.sanoma.nl
www.sanoma.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie