[Value Zipper] Voordelen en nadelen van rubrieken als contentvorm
21-03-2021 08:30:00 | Door: Saskia van Weert | hits: 2359 | Tags:

In Veronica Inside zit een gesponsorde samenwerking met TOTO. De presentatoren geven er elke week hun voorspellingen. Een onderdeel dat goed past binnen het programma. Value Zipper noemt het een van de beste branded-contentformats op televisie. Zijn betaalde samenwerkingen met media in de vorm van rubrieken altijd een goed idee?

De samenwerking tussen Veronica Inside en TOTO voegt echt iets toe aan het programma en het lijkt erop alsof de presentatoren er zelf plezier in hebben. Ook al is het gesponsord, het stoort totaal niet. Billboarding rondom het programma en zelfs de aanwezigheid van René van der Gijp in de TOTO-commercial maken deze samenwerking compleet.

Het is een structurele, al jaren lopende samenwerking tussen sponsor en programma. Het is zeer herkenbaar, ook al is het format door de jaren heen aangepast. Het programmaonderdeel is inmiddels zo duidelijk en sterk, dat het bijna een eigen programma zou kunnen zijn.

Rubrieken vormgeven

Het sponsoren van een rubriek binnen een bepaald medium (tijdschrift, televisie, radio) kan gedaan worden door een merk om zichzelf neer te zetten als thought leader of liefhebber van een specifiek thema. Ook voor het laden van bepaalde merkassociaties is een rubriek zeer geschikt. Het zijn structurele samenwerkingen die niet product- of dienstgericht zijn, maar zich focussen op het claimen van een bepaald onderwerp of thema. Maar hoe werkt zoiets? En wat zijn de dingen die je wel en niet moet doen?

Een goede rubriek past perfect bij het redactionele umfeld. Het gaat om een onderwerp waar veel over te vertellen is, en dat er dus genoeg goede content te maken is. Er wordt redactioneel relevante content gecreëerd namens of door het merk. Het is hierin dan wel heel erg belangrijk dat de redactie veel vrijheid krijgt. Door op deze manier te werken wordt de rubriek echt onderdeel van het magazine.

Contentreeks

Er zijn veel mogelijkheden om een rubriek in te vullen, zoals het samen ontwikkelen van een column, een brievenrubriek met deskundig advies of of een contentreeks over één thema. Bij dit laatste kun je als medium een ideale partner bedenken. Daarbij is de valkuil om te beperkt te denken. Een contentreeks over kaas laten invullen door één merk is een minder goed idee. Dan wordt het eerder reguliere brsnded content of een advertorial. Dat klopt niet met de grondgedachte die hoort bij een rubriek.

Goed voorbeeld: SeniorWeb en Zin

Value Zipper zet binnen het eigen portfolio geregeld samenwerkingen neer in de vorm van een rubriek. Bijvoorbeeld het al een aantal jaar lopende partnership tussen SeniorWeb en Zin Magazine. SeniorWeb wil door middel van de rubriek hun oudere doelgroep meer leren en meenemen in de digitale wereld. Dit past goed bij Zin Magazine, en SeniorWeb heeft veel kennis en content over het onderwerp. De rubriek past zo goed dat deze gesponsorde pagina zelfs genoemd wordt in de inhoudsopgave. 

Do’s & don’ts

  • Claim een onderwerp of moment: focus niet op één product of dienst.
  • Lever iets waardevols waar de lezer iets aan heeft.
  • Zorg voor content die past. Geef de redactie zoveel mogelijk vrijheid, zij weten wat de lezers willen. Spreek wel kaders af; een soort redactionele formule voor de rubriek.
  • Houd dezelfde vorm en opmaak aan zodat je herkenning creëert.
  • Kies niet voor de meest voor de hand liggende matches en associaties, maar denk verder: kaas en messen in plaats van kaas en kaas. Wat maakt jouw merk mogelijk?
  • Gebruik de rubriek niet om je merklogo of product te pushen. Creëer een kader in de rubriek om te verduidelijken waarom je dit doet.

 

www.valuezipper.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie