Aandeelhouders Mediaset gaan akkoord met Nederlandse holding
04-09-2019 22:16:00 | Door: David de Jong | hits: 5877 | Tags:

De aandeelhouders van het Italiaanse mediabedrijf Mediaset zijn akkoord gegaan met de fusie van Mediaset en Mediaset Espana die zullen vallen onder de Nederlandse holding MFE MediaForEurope. De verwachting is dat de Nederlandse holding komende maanden actief zal worden.

Mediaset is het Italiaanse mediabedrijf waar Silvio Berlusconi via Fininvest zijn mediabelangen in heeft ondergebracht. Ondanks het feit dat Fininvest circa 45 procent van het bedrijf in handen heeft, controleert het daarmee de facto het bedrijf. Pier Silvio Berlusconi, de zoon van Silvio Berlusconi is de CEO van Mediaset. Silvio Berlusconi is weliswaar de beslissende grootaandeelhouder, maar heeft geen operationele functie bij het bedrijf sinds hij in 1994 in de politiek stapte.

Na de fusie en omvorming naar een Nederlandse NV, zal Silvio Berlusconi's Fininvest 35,4 procent van het bedrijf in handen hebben en daarmee de grootste aandeelhouder blijven. Een trustmaatschappij zal 15,4 procent in handen krijgen en Vivendi krijgt 7,7 procent. De rest zal beursgenoteerd zijn, net als Mediaset nu.

Het Franse mediabedrijf Vivendi is in een jarenlang conflict gekomen met Mediaset en de familie Berlusconi over haar aandeelhouderschap bij Mediaset. Daarbij vreesde de familie Berlusconi een vijandige overname door Vivendi, iets wat de familie wist te verhinderen. De rechter heeft daarbij bepaald dat een groot deel van de aandelen in een trust moesten worden ondergebracht. Ook bij de vorming van de Nederlandse holding heeft Vivendi een juridische strijd gevoerd die de vorming van de holding niet wist te verhinderen. Die juridische strijd is nog niet voorbij.

De nieuwe Nederlandse holding zal ook een belang van 9,6 procent in het Duitse ProSiebenSat.1 Media bevatten. Mediaset werkt al samen op het vlak van internationale reclameverkoop, waarbij naast ProSiebenSat.1 ook onder meer het Nederlandse Talpa Network deelneemt aan deze samenwerking. In april 2019 kondigde ProSiebenSat1 Media een samenwerking aan op het terrein van streamingdiensten waar ook onder meer het Franse TF1, het Britse Channel4, het Portugese SIC en het Vlaamse DPG Media (onder meer VTM, Q2, Caz, Qmusic) aan deelnemen. Vanuit Nederland ontbreekt een deelnemer. MFE MediaForEurope heeft romdom deze tot European Media Alliance omgedoopte samenwerking veel ambities en wil een Europese tegenhanger voor Netflix of Disney+ worden.

Het Nederlandse gehalte van MFE MediaForEurope zal beperkt zijn. Het bedrijf zal op bepaalde punten de Nederlandse wet- en regelgeving moeten volgen en mogelijkerwijs komt er een klein administratiekantoor. Deloitte is erbij betrokken als accountant. Tot nu toe is van de al bestaande NV die bij de Kamer van Koophandel is ingeschreven, geen Nederlands adres bekend. Wel zullen aandeelhoudersvergaderingen voortaan in Amsterdam of Haarlemmermeer plaatsvinden, waarbij Schiphol expliciet als optie genoemd is. MFE MediaForEurope zal qua grootte wedijveren met ITV als tweede of derde Europese mediabedrijf, na RTL Group. Italië is wat omzetvolumes betreft, de derde televisiemarkt in Europa na Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. 

Het fusiebedrijf volgt bedrijven als Fiat Chrysler, Ferrari, Exor en CHN Industrial. Dit zijn allemaal Italiaanse bedrijven die hun holding formeel in Nederland hebben ondergebracht. De bedoeling is dat er synergie met de fusie van Mediaset Espana behaald wordt op het vlak van technologie, content, data, reclame, productie en meer. Pier Silvio Berlusconi, die een basissalaris van 1,4 miljoen euro krijgt bij Mediaset, zal samen met een aantal van de huidige bestuurders van Mediaset en Mediaset Espana deel uitmaken van de Raad van Bestuur van MFE MediaForEurope. Zijn zus Marina Berlusconi zal samen met Fedele Confalonieri en de Raad van Bestuur en anderen deel uitmaken van de Raad van Commissarissen. Fedele Confalonieri, thans goed voor een basissalaris van 1,8 miljoen euro, is samen met Silvio Berlusconi sinds de start van de tv-activiteiten van de familie Berlusconi in de jaren tachtig betrokken als leidinggevende.

Sinds 1996 is Mediaset het mediabedrijf waar de grote Italiaanse zenders Rete 4, Canale 5 en Italia deel van uitmaken. Ook de gratis te ontvangen themazenders als Canale 20, Italia2, Focus en nieuwszender TGCom24, en sinds enkele jaren ook radiozenders als R101, Radio 105 en Radio Monte Carlo maken deel uit van Mediaset. Ook filmproductiemaatschappij Medusa en dramaproducent Taodue maken net als reclameverkoopmaatschappijen, het OTT-platform Infinity, betaaltelevisiezenders en een deelneming in een zenderexploitant horen bij de Mediaset-bedrijven.

Via Mediaset Espana, waar Mediaset een meerderheidsbelang in heeft, worden de Spaanse zenders Cuatro en Telecinco geëxploiteerd, evenals themazenders als Factoria de Ficcion,Divinity, Energy, BeMad. In Spanje heeft het bedrijf ook een OTT-platform onder de naam MiTele, reclameverkoopbedrijven en productiemaatschappijen.

Mediaset draaide inclusief de Spaanse activiteiten in 2018 een omzet van 3,4 miljard euro. Alhoewel het bedrijf in Spanje mooie resultaten boekt, draaide het sinds 2016 operationeel verlies in Italië, mede door mislukte investeringen in betaaltelevisie. Het aandeel MFE MediaForEurope zal in Milaan en Madrid beursgenoteerd zijn en daarmee in feite de beursnoteringen van Mediaset en Mediaset Espana vervangen.

www.gruppomediaset.it
www.mediaset.it
www.mediaset.es
www.mfemediaforeurope.com

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie