Arie Slob benoemt tijdelijk voorzitter Commissariaat voor de Media
23-11-2019 15:41:57 | Door: David de Jong | hits: 7438 | Tags:

Minister Arie Slob heeft op 15 november 2019 Renate Litjens voor de periode van maximaal één jaar benoemd tot interim-voorzitter van het Commissariaat voor de Media. Daarmee kan het Commissariaat voor de Media in ieder geval weer volwaardig functioren als toezichtsorgaan. Dit heeft minister Slob de Tweede Kamer op 20 november 2019 laten weten.Sinds 1 juli 2019 kon de toezichthouder op de Mediawet door het gebrek aan benoemingen na het einde van het voorzitterschap van Madeleine de Cock Buning en het gedwongen vertrek van Eric Eljon geen bestuursrechtelijke beslissingen meer nemen.

Een deel van de werkzaamheden waaronder de afgifte van uitzendlicenties kon wel voortgaan via uitgebreide mandaatbeslissingen die de voormalig voorzitter aan diens medewerkers had gegeven. Boetes en dwangsommen kon de toezichthouder niet opleggen.

De nieuwe voorzitter van de media-toezichthouder is sinds 2016 directeur Change & HR bij pensioenbeheerder APG en heeft de afgelopen jaren voor Prorail, DSM en ArtEZ Hogeschool voor de kunsten leidinggevende functies uitgevoerd. Renate Litjens heeft overigens veel nevenfuncties: zij is lid van de Raad van Commissarissen LTP, voorzitter van de Raad van Toezicht ROC van Amsterdam en ROC van Flevoland, en voorzitter van de Raad van Toezicht Tassenmuseum Amsterdam.

Bij het Commissariaat voor de Media ontpopte zich dit jaar een situatie waarbij de integriteit van diens bestuurders in geding bleek te zijn, er onderlinge meningsverschillen waren die tot het ontslag door de minister van Eric Eljon leidde (die daartegen een proces is begonnen) en er onwerkbare situaties aan het licht kwamen.

ABDTOPConsult heeft in de zomer van 2019 de opdracht gekregen de governancestructuur van het Commissariaat voor de Media te onderzoeken. Ook is minister Arie Slob bezig met een onderzoek naar het takenpakket van de toezichthouder.  De minister schreef eerst dat het onderzoek naar de governance eind 2019 afgerond zou zijn en die naar het takenpakket in het voorjaar 2020, maar schrijft in zijn meest recente brief dat de onderzoeken eind 2019, begin 2020 zullen worden uitgevoerd. HEt Commissariaat voor de Media krijgt in 2020 4,78 miljoen euro voor de uitvoering van haar toezichtsrollen.

Naast Renate Litjens moet nog een derde commissaris benoemd worden. Die benoeming laat nog op zich wachten. Maandag 25 november 2019 spreekt de Tweede Kamer nageneg de hele dag over de Mediabegroting 2020 en andere onderwerpen die Media aangaan.

www.cvdm.nl
www.rijksoverheid.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie