Bartiméus en Geodan ontwikkelen virtuele geleidelijn-app
23-03-2017 09:45:00 | Door: | hits: 2879 | Tags:

Bartiméus ontwikkelt samen met Geodan een virtuele geleidelijn-app. Met deze innovatieve applicatie op een smartphone kunnen mensen met een visuele beperking zich in de nabije toekomst veiliger, onafhankelijker en gemakkelijker verplaatsen in openbare ruimtes. Bartiméus ontwikkelt als expertise-organisatie innovaties die bijdragen aan een zelfstandig leven voor mensen die slechtziend of blind zijn.

De app kan binnen een gebouw binnen een paar minuten een virtuele geleidelijn maken, waarmee je op de centimeter nauwkeurig kunt navigeren. Door gebruik te maken van de Google Tango-technologie is er geen noodzaak voor een plattegrond van het gebouw, is er geen externe apparatuur benodigd zoals bluetooth-bakens en worden alle berekeningen op de smartphone uitgevoerd. Daardoor is het mogelijk overal een virtuele geleidelijn aan te leggen die is afgestemd op de voorkeuren van de gebruiker. De app is multi-inzetbaar en kan mensen die blind of slechtziend zijn in de nabije toekomst helpen met het vinden van de route in het ziekenhuis tot aan een lege stoel in een bioscoopzaal.

Hoe werkt het?

Kern van de virtuele geleidelijn is de Google Tango-technologie, beschikbaar op de Lenovo Phab 2 Pro smartphone. De Lenovo smartphone is in staat om razendsnel een 3D-model van de omgeving te maken en zijn positie en oriëntatie in de ruimte te bepalen zodat er voor de gebruiker een route kan worden uitgestippeld. Met behulp van trillingen en geluiden wordt de gebruiker in de juiste looprichting geleid. Bij eventuele afwijkingen wordt gelijk een koerscorrectie berekend. 

Je hebt buiten de Lenovo smartphone geen extra hardware nodig. Bij andere hulpmiddelen voor mensen die slechtziend of blind zijn is dit meestal wel het geval; De virtuele geleidelijn-applicatie werkt op een standaard verkrijgbare smartphone: de Lenovo, wat de kosten enorm drukt; De techniek is zeer nauwkeurig; de positie en oriëntatie van het device kan tot op de centimeter worden bepaald.

Testen en verder ontwikkelen

In de pilot zijn op het terrein van Bartiméus in Zeist zowel binnen als buiten looproutes getest. Op de ZieZo-beurs presenteren Bartiméus en Geodan een demoversie aan bezoekers en pers. De applicatie wordt hierna verder (door)ontwikkeld met als uiteindelijk doel deze breed beschikbaar te stellen via app-stores.

www.bartimeus.nl/virtuelegeleidelijn

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie