Bedreigingen vrouwelijke journalisten zorgen voor mentale schade
03-05-2019 08:00:00 | Door: Saskia van Weert | hits: 2821 | Tags:

De helft van de vrouwelijke journalisten heeft te maken (gehad) met bedreigingen, intimidaties of geweld in het kader van hun werk. Met name freelancers en/of journalisten met een migratieachtergrond zijn kwetsbaar.

Dit blijkt uit Een onveilig klimaat, een onderzoek van dr. Marjolein Odekerken en Laura Das (MA) onder vrouwelijke journalisten. Van de 366 ondervraagde vrouwelijke journalisten is 50 procent weleens geïntimideerd tijdens het werk. Jaarlijks heeft 37 procent te maken met bedreigingen, bij 9 procent gebeurt dit maandelijks en bij 3 procent komen de bedreigingen wekelijks voor. De daders zijn vaak burgers die journalisten via sociale media bedreigen. In het rijtje daders komen ook aanhangers van politieke partijen voor, het bedrijfsleven, personen met een verward gedrag en criminelen/onderwereld. Ook collega-journalisten worden genoemd.

Soorten bedreigingen

Het vaakst krijgen vrouwelijke journalisten te maken met online/social media bedreigingen (31 procent), juridische bedreigingen (29 procent), andere bedreigingen zoals verbaal of telefonisch (22 procent) en fysieke bedreigingen (19 procent). Vooral onderwerpen zoals ras, culturele identiteit, feminisme, (on)gelijkheid, misdaad, politiek en overheid, oorlog en veiligheid zijn gevoelig. Kwetsbare slachtoffers zijn met name freelancers, journalisten met een migratieachtergrond en journalisten met kinderen.

Vervelende gevolgen

De impact van die bedreigingen is fors. Enerzijds gaat het om mentale schade, dat wil zeggen stress, angst, slapeloosheid, PTSS. Sommigen komen terecht in de ziektewet. Ook zijn er grote gevolgen voor de wijze waarop de journalisten te werk gaan en waarbij zelfcensuur op de loer ligt. Ze behandelen bepaalde onderwerken niet meer (18 procent), mijden locaties, evenementen of bepaalde groepen (23 procent), breken vroegtijdig werk af (12 procent) en zijn bang om bepaald nieuws naar buiten te brengen (27 procent). Bovendien vindt 70 procent procent van de journalisten die de enquête invulde, de bedreigingen een actueel en reëel gevaar voor de persvrijheid.

Het merendeel van de ondervraagde journalisten vindt het daarom belangrijk dat er meer maatregelen worden genomen ter bescherming. Als maatregelen noemen zij onder andere: cursussen en trainingen, gesprekken met collega’s en leidinggevenden, een hardere aanpak door politie en justitie en een strenger toezicht op social media.

Op woensdag 8 mei presenteert dr. Marjolein Odekerken het onderzoek naar bedreigingen tegen vrouwelijke journalisten. Het Festival van het Vrije Woord begint om 16.00 uur en wordt gehouden in Beeld en Geluid Hilversum.

Festival van het Vrije Woord

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie