Burson-Martseller: Nederlandse overheid meest interactief op Twitter
06-06-2017 11:07:21 | Door: | hits: 2864 | Tags:

Vergeleken met andere wereldleiders en landen op Twitter, doen de accounts van de Nederlandse overheid het erg goed. Het Twitteraccount van de minister-president staat met 787.158 volgers in de top 10 van de meest gevolgde EU-leiders. Daarnaast is de Nederlandse overheid van alle overheden het meest interactief; 95 procent van de Tweets van @Rijksoverheid zijn antwoorden op vragen van burgers over beleid, wetten en regelingen. Ook behoort het Twitteraccount van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken tot de best genetwerkte accounts.

Dit blijkt uit de 2017-editie van Twiplomacy die is uitgevoerd door communicatie- en publicaffairsbureau Burson-Martseller. In deze studie wordt een vergelijking gemaakt tussen de socialmediakanalen van overheden over de wereld, inclusief Facebook, Instagram, Snapchat en Periscope. 

Grootste namen

Twitter wordt gebruikt door 276 staatshoofden en overheden en door 178 ministers van Buitenlandse Zaken. Samen vertegenwoordigen zij 92 procent van de leden van de Verenigde Naties. Twitter is het meest gebruikte sociale mediaplatform, gevolgd door Facebook (69 overheden). Wel is het aantal volgers op Facebook gemiddeld twee keer zo groot dan op Twitter.

Paus Franciscus is de meest gevolgde wereldleider op Twitter met in totaal 33.716.301 volgers verspreid over negen accounts (verschillende talen). De Paus loopt daarmee voor op de president van de Verenigde Staten, Donald Trump, die 30.133.036 volgers heeft weten te vergaren. Als derde in de lijst komt de premier van India, Narendra Modi, die 30.058.659 volgers heeft.

Opvallend is dat president Trump een van de weinigen wereldleiders is die zijn eigen Twitter-account lijkt te beheren. Hij genereerde ruim 166 miljoen interacties in de afgelopen 12 maanden – inclusief de bijna vier maanden als president – dat is bijna vijf keer zo veel als de 35 miljoen interacties van Premier Modi.

Don Baer, CEO van Burson-Marsteller: “Politiek en diplomatie zijn nog nooit zo aanwezig geweest op sociale media. Met een Amerikaanse president die traditionele communicatie omzeilt en direct communiceert met zijn aanhang en tegenstanders is het een kwestie van tijd voordat meer personen in machtsposities dit gaan kopiëren. Ons Twiplomacy-onderzoek laat zien hoe snel het communicatielandschap verandert.”

Opvallende cijfers

  • Met 106 connecties met andere wereldleiders of overheden staat het ministerie van Buitenlandse Zaken (@DutchMFA) op plaats nummer 9 in de ranglijst Best Connected World Leaders.
  • Kenia’s Uhuru Kenyattta (@UKenyatta) is in de Afrikaanse Sub-Sahara de meest gevolgde leider met 2 miljoen volgers, gevolgd door @PaulKagame uit Rwanda en de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari (@Mbuhari), beiden met meer dan 1 miljoen volgers.
  • De Britse Premier, @Number10gov, is het meest gevolgde EU-leider, met meer dan 5,1 miljoen volgers, gevolgd door het Britse Koninklijk Huis (@RoyalFamily) met 2,9 miljoen volgers en het Frans presidentschap (@Elysee) met 1, 5 miljoen volgers.
  • De kersverse Franse president @EmmanuelMacron staat al op een vijfde plaats achter de Spaanse premier (@MarianoRajoy) met meer dan 1 miljoen volgers.


Meer over het onderzoek vind je op twiplomacy.com.

www.burson-marsteller.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie