
Coalitie-akkoord: modernisering mededingingswet en archiefmateriaal rechtenvrij
De aankomende regering Rutte IV gaat de mededingingswet moderniseren. Daarmee wil de coalitie van VVD, CDA, ChristenUnie en D66 dominantie van grote en veelal buitenlandse commerciële media-ondernemingen voorkomen. Ook noemt de coalitie dat de onafhankelijke en pluriforme informatievoorziening onder druk staat.
De coalitie onderstreept dat de publieke omroep van belang is daarbij als herkenbare, onafhankelijke en betrouwbare bron van informatie. Voor de NPO zal het halveren van reclame via Ster op televisie stapsgewijs in 5 jaar tijd (tot 2027) worden doorgezet op de lineaire kanalen. Ook worden andere toelatingscriteria vastgesteld om de maatschappelijke worteling en kwaliteit van omroepen beter te waarborgen.
Een te wijzigen mededingingswet zal niet van invloed kunnen zijn op de in Duitse handen zijnde RTL Group die bezig is concurrent Talpa Network over te nemen.
Archiefmateriaal van het Instituut van Beeld en Geluid zal worden afgekocht om zo veel mogelijk rechtenvrij beschikbaar te stellen in het kader van de realisatie van het Geheugen van Nederland.
Verder komt er bij de NPO een versterking van audiodescriptie, gebarentolk en (gesproken) ondertiteling. In totaal investeert de coalitie 30 miljoen euro extra aan media.
Op het vlak van digitalisering gaat de aankomende regering privacy verbeteren alsmede aan de hand van de aankomende EU-richtlijn Digital Markets Act de marktmacht en datamacht van tech- en platformbedrijven ten aanzien van concurrentie en privacy aanpakken.
De bedoeling is dat Nederland het digitale knooppunt van Europa wordt met snel en veilig internet in heel Nederland. Ook komt er een algoritmetoezichthouder en de positie van de Autoriteit Persoonsgegevens versterkt. Kinderen moeten online ook beter worden beschermd door het recht te geven niet meer te volgen en geen dataprofielen te krijgen.
Verder voert de aankomende regering een investeringsplicht in voor grote buitenlandse streamingdiensten. Die was overigens al eind 2019 aangekondigd, waarbij afhankeljik van het soort dienstverlening 3 procent of 6 procent van de omzet in Nederlandse content zou moeten worden geinvesteerd. Er bestaat al een Europese richtlijn die streamingdiensten verplicht 30 procent Europese producties aan te bieden.
De verwachting is dat in de tweede of derde week van januari 2022 de regering Rutte IV zal aantreden.
www.kabinetsformatie2021.nl
www.rijksoverheid.nl
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook
Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn
Vacatures in media- en marketingcommunicatie