Commissarissen TMG benoemen Hans Bakker tot interim directeur, Harry de Wit weg, John de Mol en Mediahuis blijven aandelen TMG kopen
14-03-2017 21:28:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 6845 | Tags:

De raad van commissarissen van TMG heeft met onmiddellijke ingang Hans Bakker benoemd tot algemeen directeur ad-interim van TMG. Bakker zal in deze functie verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse aansturing van de onderneming.

De primaire verantwoordelijkheid voor het proces rondom de overname van TMG blijft in handen van de raad van commissarissen. Hans Bakker blijft aan in deze functie totdat een nieuwe raad van bestuur is aangesteld.

Van 2002 tot en met 2016 was Hans Bakker algemeen directeur van RAI Amsterdam. Daarvoor was hij zeven jaar voorzitter van de raad van bestuur van TUI Nederland. Hij is commissaris bij Transavia Airlines, Snowworld en GVB. Sinds mei 2016 is Hans Bakker voorzitter van VNO-NCW Metropool Amsterdam.

Bestuursvoorzitter Geert-Jan van der Snoek en bestuurslid Leo Epskamp werden begin maart door de raad van commissarissen geschorst. Geschorst klonk toen nog als iets wat tijdelijk zou kunnen zijn maar met de benoeming van Hans Bakker en de mededeling dat hij blijft totdat een nieuw bestuur wordt benoemd, doet wel enige vorm van oneindigheid in het begrip schorsing sluipen.

Met De Bakker wordt een bestuurlijk zwaargewicht neergezet die nadrukkelijk de titel ad-interim directeur meekrijgt. Hij mag de operatie draaiende houden maar zich niet bemoeien met de gang van zaken met betrekking tot de overname, dat blijven de commissarissen zelf doen.

Harry de Wit, algemeen directeur Telegraaf Landelijke Media, heeft besloten zijn functie neer te leggen. Sinds 2002 heeft Harry de Wit diverse directiefuncties vervuld binnen TMG.

In het kader van de aangekondigde reorganisatie was reeds eerder vastgesteld dat de functie van algemeen directeur Telegraaf Landelijke Media zou komen te vervallen waarna hij mogelijk een nieuwe directiefunctie zou krijgen in het nieuwe kernbedrijf van TMG. Harry de Wit heeft echter besloten een uitdaging te aanvaarden buiten TMG.

In goed overleg met de Raad van Commissarissen is besloten dat hij daarom zijn functie als algemeen directeur zal neerleggen. Hij hoopt op deze wijze bij te dragen aan een verdere de-escalatie van de interne spanningen.

De-escalatie; nu al kandidaat voor Het Woord van 2017 en duidelijk iets waar niet alleen alle betrokkenen rondom de TMG overname maar iedereen in heel Nederland - en Turkije - aan toe is.

Wat gebeurt er verder rondom de overname? Mediahuis en VP Exploitatie hebben op 8 maart een aanvraag tot goedkeuring van hun biedingsbericht ingediend bij de AFM. Daar nog niets van gehoord.

Talpa verzoekt de Ondernemingskamer een onderzoek te gelasten naar het beleid en de gang van zaken van TMG, Talpa verzoekt de Ondernemingskamer tevens om als onmiddellijke voorziening een onafhankelijke commissaris in de RvC te benoemen met verstrekkende bevoegdheden. Ook hiervan nog niets gehoord.

Ondertussen - daar lees je niet of nauwelijks over in de media - blijft John de Mol maar aandelen TMG kopen op de beurs. Op 8 maart kocht hij voor een prijs van 6,50 euro 341.000 aandelen TMG, een transactie van 2,2 miljoen euro wat zijn aandeel naar 24,8 procent bracht.

Op 10 maart kocht hij voor een prijs van 6,50 euro 15.000 aandelen TMG, een transactie van 100.000 euro, wat zijn aandeel in TMG naar 25,2 procent bracht.

Op 13 maart kocht hij voor een prijs van 6,50 euro 200.000 aandelen TMG, een transactie van 1,3 miljoen euro euro, wat zijn aandeel in TMG naar 25,6 procent bracht.

Mediahuis heeft vandaag een aanvullend belang van 0,7 procent verworven in TMG, 338.000 aandelen voor een prijs van 6,00 euro per aandeel. Het belang wordt aangekocht van de familie Kok die al decennia lang aandeelhouder in TMG is. Hiermee komt het totale belang van Mediahuis in TMG op 18,7 procent. Het belang is in een transactie buiten de beurs om verworven.

De familie Kok: "Als één van de oprichtersfamilies van De Telegraaf, vinden wij het belangrijk onze steun uit te spreken voor Mediahuis en de familie van Puijenbroek. De continuïteit van de onderneming en van De Telegraaf is bij hen het beste gewaarborgd."

Op 5 maart maakten TMG, Mediahuis en VP Exploitatie bekend een voorwaardelijke overeenkomst te hebben getekend met betrekking tot een aanbevolen openbaar bod in contanten van 6,00 euro door Mediahuis en VP Exploitatie op alle geplaatste en uitstaande aandelen en certificaten van aandelen in het kapitaal van TMG. Het biedingsbericht is op 8 maart ingediend bij de Autoriteit Financiële Markten.

Mediahuis houdt een strategisch belang van 18,7 procent in TMG en VP Exploitatie heeft een strategisch belang van 41,3 procent  in TMG. Samen hebben Mediahuis en VP Exploitatie 60 procent van de aandelen in TMG in bezit.

 

Lees ook:

Mediahuis en VP Exploitatie dienen biedingsbericht TMG ter goedkeuring in bij AFM

John de Mol verzoekt Ondernemingskamer onderzoek te gelasten en onafhankelijke commissaris TMG te benoemen

Ondernemingsraad TMG sleept commissarissen voor de rechter, Geert-Jan van der Snoek en John de Mol beraden zich

TMG wijst bod Talpa af, Talpa vergroot belang in TMG tot 23,3 procent

Mediahuis neemt TMG over, overnameprijs naar 6 euro per aandeel, Raad van Bestuur TMG geschorst door commissarissen, Keesing wordt verkocht, Talpa verhoogt bod naar 6,50 euro

Harry de Wit spreekt voorkeur uit voor Talpa - Centrale Ondernemingsraad TMG wil gelijkwaardig speelveld voor bieders

Mediahuis en VP Exploitatie: Bod van Talpa niet realistisch

John de Mol verhoogt bod op TMG naar 6,35 euro per aandeel

Mediahuis meldt definitieve overname belang Delta Lloyd in TMG

Mediahuis en VP Exploitatie verhogen bod op TMG van 5,25 naar 5,90 euro - zelfde bod als John de Mol

Mediahuis verwerft recht op overnemen TMG-aandelen van Delta Lloyd

TMG laat John de Mol in de boeken kijken

John de Mol doet bod op TMG

[Analyse] Wat wil John de Mol met TMG

Mediahuis en VP Exploitatie bevestigen voorgenomen gezamenlijk bod op TMG

Mediahuis en VP Exploitatie doen overnamebod op Telegraaf Media Groep

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie