[Corona Stats] 1 april 2020: Italië lijkt ergste te hebben gehad, Turkije komt snel op
01-04-2020 07:33:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 18334 | Tags:

De Corona Stats Update van 6 april staat hier

Twaalf dagen geleden schreef ik de eerste editie van Corona Stats. Op die dag, 20 maart, was het wereldwijde aantal coronadoden opgelopen tot 10.000. Vandaag staat de teller op 42.000 doden.

Italië was lange tijd het zwaarst getroffen land ter wereld, maar heeft voor wat betreft het aantal nieuwe besmettingen per dag in Europa het stokje overgedragen aan Spanje en wereldwijd aan de Verenigde Staten.

Ook Frankrijk en Duitsland hadden gisteren meer nieuwe coronabesmettingen dan Italië, dat voor de tiende dag op rij een lager aantal besmettingen registreerde dan de 6557 nieuwe besmettingen van 21 maart.

De Verenigde Staten zijn in snel tempo het epicentrum van de coronacrisis geworden. Gisteren kwamen er 24.742 nieuwe besmettingen bij, dat is in één dag tweemaal zoveel als het totaal aantal mensen dat in Nederland tot nu toe als besmet is geregistreerd.

In Nederland is het aantal nieuwe coronabesmettingen nu vier dagen op rij aan het dalen. Ook in België en Zwitserland daalt het aantal nieuwe besmettingen.

Op de lijst van de landen met de meeste coronabesmettingen, zakken China en Zuid-Korea - die de corona-uitbraak onder controle hebben - steeds verder naar beneden. Nederland stond lang op plaats 11, ging toen Zuid-Korea voorbij maar zakte van 10 naar 12 door de opkomst van België en Turkije.

Er wordt al lange tijd gekeken naar de uitbraak in landen met een grote bevolkingsomvang als India, Indonesië, Bangladesh, Pakistan, Brazilië en Nigeria, maar getallen blijven daar vooralsnog laag. Turkije is de uitzondering. Het land komt nu sterk opzetten met gisteren 2704 nieuwe coronabesmettingen. Het zal de vrees doen toenemen voor een ramp voor de miljoenen vluchtelingen in Turkije.

De coronacrisis in de Verenigde Staten is het grootst in de staat New York. Het aantal coronabesmettingen in New York is groter dan in Duitsland en Frankrijk. Vandaag zullen er in New York meer coronabesmettingen zijn geregistreerd dan in China.

Luxemburg heeft 3479 coronabesmettingen per miljoen inwoners, gevolgd door IJsland (3326) en Spanje (2052). In andere statistieken komen Luxemburg en IJsland niet naar voren. Niet alleen hebben ze een relatief kleine bevolking, ook hebben ze lage coronasterftecijfers. Zo overleden er in Luxemburg tot dusver slechts 23 van de 2178 geregistreerde coronapatiënten, in IJsland 2 van de 1135. Nederland heeft 735 coronabesmettingen per miljoen inwoners, de Verenigde Staten 570. De 13 landen met het hoogste aantal coronabesmettingen per miljoen inwoners zijn alle Europees.

De regionale verschillen in Nederland zijn groot. Nog steeds is Noord-Brabant het zwaarst getroffen. Ook in het noorden van Gelderland en de kop van Overijssel zijn er veel besmettingen per 100.000 inwoners. Noord-Holland komt op, in de drie noordelijke provincies blijft het aantal besmettingen relatief laag.

Het hoogste aantal coronadoden viel tot nu toe in Italië - 12.428, gevolgd door Spanje (8464) en de Verenigde Staten (4054). Gegeven de snelle groei van het aantal nieuwe coronabesmettingen is de verwachting dat de Verenigde Staten na verloop van tijd ook deze lijst zullen gaan aanvoeren.

Het aantal nieuwe coronadoden lijkt zich in Spanje en Italië te stabiliseren. In Frankrijk, de Verenigde Staten en Verenigde Koninkrijk loopt het aantal nieuwe coronadoden per dag nog snel op.

Waar het aantal nieuwe geregistreerde coronabesmettingen in Nederland en België de laatste dagen is gedaald, loopt het aantal nieuwe coronadoden sterk op. Gisteren had België (192) voor het eerst meer nieuwe coronadoden dan Nederland (175).

Het meest aansprekende cijfer om uit te drukken hoe zwaar landen zijn getroffen door de coronacrisis, is het aantal coronadoden per miljoen inwoners. Nederland en België staan op dit moment op een gedeelde derde plaats met 61 coronadoden per miljoen inwoners. Zwaarst getroffen is Italië met 206 coronadoden per miljoen inwoners, gevolgd door Spanje (181). De zes zwaarst getroffen landen zijn alle Europees. Ondanks de grote aantallen nieuwe besmettingen in de Verenigde Staten is het aanal coronadoden per miljoen inwoners met 12 daar nog relatief laag.

Op dit moment overlijdt in Italië 11,7 procent van alle geregistreerde coronagevallen. Negen dagen geleden was dit cijfer voor Italië nog 9,3 procent. Ook andere landen laten een stijging van het sterftecijfers zien. In Spanje ging het sterftecijfer in negen dagen omhoog van 6,1 naar 8,8 procent. Nederland staat inmiddels op de derde plaats, het coronasterftecijfer ging van 4,3 procent negen dagen geleden naar 8,2 procent op woensdag. Het sterftecijfer in Duitsland is slechts 1,1 procent. Kortom: in Nederland sterven er ruim zeven keer zoveel mensen die zijn besmet met het coronavirus als in Duitsland.

Dat wil zeggen: van mensen die staan geregistreerd als coronabesmet. Van grote invloed op deze cijfers is de intensiteit waarmee tests worden afgenomen. Wordt er veel getest, dan worden ook veel besmettingen geregistreerd, iets wat automatisch leidt tot een lager sterftecijfers. In Nederland wordt relatief weinig getest, in Duitsland relatief veel.

Afhankelijk van hoeveel er wordt getest, is de inschatting dat het werkelijke aantal coronabesmettingen tot tienmaal hoger kan zijn dan wordt geregistreerd.

De Corona Stats Update van 6 april staat hier

Bronnen:

www.worldometers.info
www.worldometers.info/coronavirus
www.opendata.cbs.nl

www.rivm.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie