[Corona Stats] 14 april 2020: Meer vragen dan antwoorden
14-04-2020 07:05:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 18644 | Tags:

Het is inmiddels acht dagen geleden dat ik mijn laatste Corona Stats schreef. De kop was toen Positief nieuws uit vrijwel alle zwaar getroffen landen. Nu zou ik op basis van de grafiek die boven dit artikel staat, zoiets moeten zeggen als nog beter nieuws uit de zwaar getroffen landen maar zo voelt het niet.

De grafiek laat zien dat de besmettingen in de zwaarst getroffen landen - Spanje en Italië - onmiskenbaar aan het dalen zijn en tegelijkertijd dat er nog heel wat zal moeten worden doorgedaald om op niveaus van China en Zuid-Korea te komen. Je kunt ook goed zien hoe de coronacrisis zich pas later in het Verenigd Koninkrijk manifesteerde en dat daar in Europa nu de hoogste aantallen nieuwe besmettingen worden geregistreerd.

Het aantal nieuwe besmettingen daalde met Pasen in snel tempo, maar het was ook Pasen. Het is de komende dagen even afwachten hoe dit verdergaat en of de cijfers weer zullen gaan oplopen. Daar komt bij dat er van alles aan de hand is met de gerapporteerde cijfers. Zo waren ze in Frankrijk en België een tijd lang de besmettingen in bejaardentehuizen vergeten mee te tellen. In Nederland wordt er weinig getest - wel meer maar nog steeds weinig, het idee is dat het daadwerkelijke aantal mensen dat overlijdt aan het coronavirus wel eens twee keer zo hoog kan zijn.

Wel een stap vooruit is dat mijn bron sinds een aantal dagen bijhoudt hoeveel er wordt getest, dat geeft belangrijke nieuwe inzichten - daarover later in dit artikel meer.

Eerst even terug naar de eerste grafiek, maar dan met de Verenigde Staten erbij. De aantallen nieuwe cases in de Verenigde Staten zijn zo hoog dat je ontwikkelingen in de andere zwaar getroffen landen in deze grafiek niet of nauwelijks kunt lezen.

De grafiek geeft de ontwikkeling van de afgelopen maand weer. Zeer duidelijk is de uitbraak van het virus in de Verenigde Staten te zien en dat brengt me bij mijn eerste vraag:

Waarom komen er geen nieuwe zwaar getroffen landen bij?

In deze grafiek staan alle landen met meer dan 10.000 geregistreerde coronacases. De positie van Nederland op deze lijst is nu 11. Die positie veranderde de afgelopen weken nauwelijks. We gingen Zuid-Korea voorbij, we gingen Zwitserland voorbij. Nederland werd weer voorbijgegaan door Turkije en België.

Maar het blijft opmerkelijk dat landen met grotere inwonertallen niet hoger op de lijst komen, zoals Brazilië, Canada, India, Mexico en Rusland.

In Canada zijn - net als de Verenigde Staten - de besmettingen later gaan oplopen dan in Nederland, maar sneller dan in Nederland gaan afvlakken. Het is nog wat vroeg, maar ook in Brazilië zou je iets soortgelijks kunnen zien. In India lopen de besmettingen de laatste dagen op. In Mexico worden nog weinig nieuwe besmettingen geregistreerd en lopen de aantallen maar heel langzaam op. In Rusland loopt het aantal nieuwe besmettingen in de laatste week fors op.

Als we kijken naar het aantal geregistreerde coronabesmettingen per miljoen inwoners dan staat Nederland op 1550, Canada op 680, Rusland op 126, Brazilië op 112, Mexico op 39 en  India op 8.

Voordat we de conclusie trekken dat de coronacrisis in een aantal van deze landen serieuze vormen begint aan te nemen hier de grafiek die in plaats van de vergelijking met Nederland de vergelijking maakt met Verenigde Staten.

De Verenigde Staten brengen mij op mijn tweede vraag.

Waarom verspreiden de epicentra van de coronacrisis zich nauwelijks of niet binnen getroffen landen?

Als we aan de grafiek van de landen met de hoogste aantallen geregistreerde coronacases de afzonderlijke staten van de Verenigde Staten toevoegen, dan is New York State evident verreweg het hardst getroffen.

Als we de grafiek maken van het aantal geregistreerde coronabesmettingen per miljoen inwoners komt nog evidenter naar voren hoe hard het noordoosten van de Verenigde Straten is getroffen. Als we naar de metropolen kijken, weten we dat New York hard is getroffen. New Orleans ook maar wel minder, nog weer wat minder Boston, dan Detroit, dan Chicago.

Dit beeld is de afgelopen weken nauwelijks gewijzigd. Los Angeles, San Francisco, Dallas, Houston, Miami, Washington DC, Philadelphia werden alle veel minder geraakt.

Ook in Nederland geldt dat Noord-Brabant epicentrum blijft. Je ziet wel dat Limburg en de Bible Belt ook hogere aantallen besmettingen registreren.

Nog even één ding: Niemand heeft het erover maar België heeft op dit moment het op twee na hoogste aantal coronabesmettingen per miljoen inwoners (2685) ter wereld, dat is hoger dan Italië (2638). Alleen Zwitserland (2968) en Spanje (3638) hebben hogere scores.

Van Nederland en België zijn de cijfers van vandaag al bekend. Verrassend (nog) geen correctie op de lage cijfers van het Paasweekend maar juist nog lagere aantallen nieuwe coronabesmettingen.

Als we kijken naar het totaal aantal coronadoden zien we vijf landen die het zwaarst zijn getroffen: de Verenigde Staten, Italië, Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Een tweede groep wordt gevormd door Iran, België, China, Duitsland en Nederland, andere landen volgen op afstand.

Het meest aansprekende cijfer om uit te drukken hoe zwaar landen zijn getroffen door de coronacrisis, is het aantal coronadoden per miljoen inwoners. Ronduit opmerkelijk - en zo mogelijk nog opmerkelijker dat de media hier geen aandacht voor hebben: België is door de coronacrisis inmiddels harder getroffen dan Italië, met 359 coronadoden per miljoen inwoners. Nederland stond acht dagen geleden nog samen met België op de derde plaats maar is inmiddels gepasseerd door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Het noordoosten van de Verenigde Staten is hard getroffen door de coronacrisis maar de rest van het land minder, er vielen tot nu toe in de Verenigde Staten 71 doden per miljoen inwoners, minder dan in Zweden (91), waar scholen en restaurants nog open zijn. Buurlanden van Zweden hebben lagere scores: Finland registreerde tot dusver 11 coronadoden per miljoen inwoners, Noorwegen 25 en Denemarken 49.

Opvallend is de relatief lage score van Duitsland: 38 coronadoden per miljoen inwoners. Ergo: in België overleden tot nu toe 9,4 keer zoveel mensen aan corona als in Duitsland. Dat brengt mij bij mijn derde vraag:

Hoe kan het dat er in een land als België zoveel meer mensen aan corona overlijden dan in Duitsland?

Er is veel te doen over het aantal tests dat wordt uitgevoerd. Mijn bron heeft hier sinds kort data over. Cijfers over China zijn niet bekend. Sommige landen als Zuid-Korea, Singapore en Duitsland hebben de naam veel te testen.

In de grafiek een selectie van landen. De verschillen zijn enorm. Meest gerest wordt er in de Verenigde Arabische Emiraten: 65.538 per miljoen inwoners. Het land komt verder niet in het coronanieuws naar voren: er zijn UAE 4521 besmettingen en 25 coronadoden. Er zijn ook landen waar nauwelijks wordt getest: in Nigeria is dat 24 tests per miljoen inwoners. Nigeria registreerde tot nu toe 343 coronabesmettingen en 10 coronadoden. Met 110 testen per miljoen inwoners kwam Uganda tot 54 besmettingen en geen enkele coronadode.

Nederland is de testcapaciteit - je kunt best zeggen eindelijk - aan het opvoeren maar die is met 6769 tests per miljoen inwoners nog steeds lager dan in veel andere Europese landen.

Bron: www.worldometers.info/coronavirus

Update 18:25.
In Nederland zijn inmiddels 7877 tests per miljoen inwoners uitgevoerd.

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie