[Corona Stats] 22 maart 2020: Nederland door coronacrisis nu al op 4 na zwaarst getroffen land ter wereld
22-03-2020 19:57:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 14297 | Tags:

De Corona Stats Update van 6 april staat hier

Op vrijdag 20 maart waren er wereldwijd 10.000 doden gevallen in de coronacrisis. Het was de dag waarop wij de eerste editie van Corona Stats publiceerden. Het is nu twee dagen later, het aantal doden is opgelopen tot (vrijwel) 15.000.

Hoewel Nederland in de fase waarin de coronacrisis zich bevindt, achterloopt op verschillende andere landen is Nederland nu al hard geraakt als we de kracht van de crisis definiëren als het aantal coronadoden per miljoen inwoners.

Hardst getroffen is Italië met 91 coronadoden per miljoen inwoners. Op de tweede plaats staat Spanje (38), gevolgd door Iran (20) en Zwitserland (11,3). Nederland staat op plaats vijf met 10,5 doden per miljoen inwoners, net iets meer dan Frankrijk (10,3).

In absolute zin staat China met 3261 coronadoden op plaats twee na Italië maar met 1,4 miljard inwoners komt het aantal doden per miljoen inwoners in China uit op slechts 2,3 doden, minder dan een kwart van het Nederlandse cijfer.

Opvallend is het grote verschil tussen Nederland en Duitsland. Waar Nederland tot dusver 10,5 coronadoden per miljoen inwoners telt, staat Duitsland op 1,1 coronadode per miljoen inwoners.

In absolute cijfers staat Nederland voor wat betreft het aantal coronadoden (179) op plaats 8, lager dan het Verenigd Koningrijk (281) en hoger dan Zuid-Korea (104), Zwitserland (98) en Duitsland (94).

Hoe dodelijk is het coronavirus? Het antwoord op die vraag verschilt sterk per land. Op dit moment overlijdt in Italië 9,3 procent van alle geregistreerde coronagevallen. Met een sterftecijfer van 4,3 procent staat Nederland op de vijfde plek, onder het Verenigd Koninkrijk en boven China. Het sterftecijfers in Duitsland is slechts 0,4 procent. Kortom: in Nederland sterven er 10 maal zoveel mensen die zijn besmet met corona dan in Duitsland.

Dat wil zeggen: van mensen die staan geregistreerd als coronabesmetting. Van grote invloed op deze cijfers is de intensiteit waarmee testen worden afgenomen. Wordt er veel getest dan worden ook veel besmettingen geregistreerd wat automatisch leidt tot een lager sterftecijfers. In Nederland wordt relatief weinig getest, in Duitsland relatief veel.

Ook de fase waarin de crisis zich bevindt, heeft effect. Net als de bevolkingsopbouw. In Italië wonen relatief veel oude mensen. Ook wonen in Italië relatief veel oudere mensen in bij hun kinderen, wat besmettingsgevaar doet toenemen.

Op de lijst van het aantal coronabesmettingen staat Nederland op plaats 11. De Verenigde Staten heeft vandaag Italië afgelost als land met de meeste nieuwe geregistreerde besmettingen. Waar Italië het aantal nieuwe besmettingen zag teruglopen van 6557 gisteren naar 5560 vandaag, liep het aantal nieuwe geregistreerde besmettingen in de Verenigde Staten juist sterk op, van 4824 gisteren naar 8149 vandaag.

Het aantal coronabesmettingen per miljoen inwoners is het hoogst in IJsland, gevolgd door Luxemburg en Italië. In andere statistieken komen IJsland en Luxemburg niet naar voren. Niet alleen hebben ze een relatief kleine bevolking, ook hebben ze heel lage corona sterftecijfers. Zo overleed er in IJsland tot dusver slechts 1 van de 568 geregistreerde coronapatiënten, in Luxemburg 8 van de 798.

 

Binnen Nederland zijn de verschillen groot. Zwaarst getroffen is het het noordoosten van Noord-Brabant. In Boekel zijn 350 (was vrijdag nog 189) coronabesmettingen per 100.000 inwoners. In Tilburg 81, in Breda 76, in Utrecht 37, in Rotterdam 22, in Amsterdam 22, in Haarlem 17, in Hilversum 8, in Beemster 0.

Opvallend is dat groene gemeenten om steden heen ondanks de ruimte die daar is - maar ook met meer ouderen - vaak hogere besmettingsgraden laten zien: zo staat Haarlem op 17 en Bloemendaal (34) en Heemstede (40) flink hoger. Zelfde geldt voor bijvoorbeeld Alkmaar (14) en Heiloo (26) en Bergen (27). Maar het geldt niet overal. Hilversum saat op 8 en Laren opvallend genoeg nog steeds op 0.

Op zondag liep het aantal nieuwe besmettingen in zowel Italië, Frankrijk, Duitsland, Spanje als Nederland terug. De komende dagen zullen moeten uitwijzen of dit een incident of een trendbreuk is. In de Verenigde Staten, waar de coronacrisis later op gang kwam, nam het aantal geregistreerde besmettingen juist sterk toe.

In Italië nam vandaag het aantal nieuwe coronadoden af, in Spanje en Nederland nam dat aantal nog toe.

 

De Corona Stats Update van 6 april staat hier

Bronnen:

www.worldometers.info
www.worldometers.info/coronavirus
www.rivm.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie