[Corona Stats] 4 april 2020: Coronacrisis in Verenigde Staten verergert snel
04-04-2020 09:30:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 10787 | Tags:

De Corona Stats Update van 6 april staat hier

De ironie wil dat Donald Trump het vliegverkeer tussen de Verenigde Staten en Europa stillegde om het coronavirus buiten te houden en de situatie inmiddels zo is dat deze maatregel ervoor zorgt dat Europa juist wordt beschermd tegen het coronavirus dat op dit moment grote schade aanricht in de Verenigde Staten.

Gisteren werden in de Verenigde Staten 32.284 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, tegen 7134 in Spanje en 4584 in Italië. Waar het aantal nieuwe besmettingen in Spanje stabiel is en in Italië zelfs daalt, bevinden de Verenigde Staten zich nog in een fase van sterke groei van het aantal nieuwe coronabesmettingen, hetzelfde geldt voor het Verenigd Koninkrijk.

De ontwikkeling van het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland is in die zin bemoedigend dat het al zeven dagen lang niet verder oploopt. In België is het beeld nog iets minder stabiel.

In de Verenigde Staten zijn tot nu toe ruim een kwart miljoen coronabesmettingen geregistreerd (277.475), in Italië als Spanje bijna 120.000. In eerdere publicaties stelde ik al vast dat er weinig verandering optreedt in de samenstelling en de volgorde van de landen op deze lijst. Er wordt al een tijd lang gewacht op grote aantallen besmettingen in grote landen als India, Pakistan, Indonesië, Brazilië en Egypte maar vooralsnog blijft die uit.

Vandaag zal Spanje de nummer 2 positie van Italië overnemen. Andere beweging is de opmars van Turkije, dat gisteren 2786 nieuwe coronabesmettingen registreerde. Met 3 miljoen vluchtelingen binnen de grenzen staat hier een potentiële ramp te gebeuren.

Er wordt gevreesd voor een ramp in Afrika maar vooralsnog blijft die uit. Het zou met de bevolkingsopbouw in Afrika te maken kunnen hebben die zich kenmerkt door grote aantallen jonge mensen - de gemiddelde leeftijd in Afrika is 19,7 jaar tegen 42,5 jaar in Europa (in Italië is het 47,3 jaar). Als meest kwetsbaar voor het coronavirus worden oude mensen genoemd met overgewicht die roken en al andere aandoeningen hebben zoals hartziekten, longziekten of suikerziekte. Mensen die aan dit profiel voldoen, zijn er relatief weinig in Afrika. Voor de meeste Afrikaanse landen geldt dat de mate van welvaart en de staat van de gezondheidszorg ertoe leiden dat veel mensen geen hoge leeftijd bereiken en mensen in slechte gezondheid al helemaal niet.

De regionale verschillen binnen de Verenigde Staten zijn groot. De coronacrisis is het grootst in het noordoosten van de Verenigde Staten waar de staten New York en New Jersey het zwaarst zijn getroffen.

Inmiddels zijn er in New York State (19,5 miljoen inwoners) meer geregistreerde coronabesmettingen dan in China (1,5 miljard inwoners).

De omvang van de coronacrisis in de Verenigde Staten manifesteert zich nadrukkelijk als we het aantal geregistreerde coronabesmettingen per miljoen inwoners laten zien. New York State heeft 5306 cases per miljoen inwoners, in Spanje zijn er 2549 coronabesmettingen per miljoen inwoners, in België 1447 en in Nederland 918.

Bij het aantal mensen dat is overleden aan het coronavirus zie je hetzelfde patroon. Spanje stabiliseert, Italië laat een licht dalende trend zien, in het Verenigd Koninkrijk groeit het aantal coronadoden per dag en in de Verenigde Staten groeit dat cijfer sterk. Gisteren overleden een recordaantal van 1321 mensen in de Verenigde Staten aan het coronavirus.

Het is nog te vroeg om te zeggen of de top van het aantal nieuwe doden in Nederland en in België is bereikt. In de loop van komende week weten we meer.

De Corona Stats Update van 6 april staat hier

Bron:

www.worldometers.info/coronavirus

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie