[Corona Stats] 6 april: Positief nieuws uit vrijwel alle zwaar getroffen landen
06-04-2020 07:05:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 13076 | Tags:

Vanuit vrijwel alle zwaar getroffen landen komt bemoedigend nieuws met betrekking tot de coronacrisis.

In Italië werden op het hoogtepunt van de crisis 15 dagen geleden 6557 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, dat getal was gisteren 4316.

In Spanje daalde het aantal nieuwe besmettingen van 8271 tien dagen geleden tot 6969 nieuwe besmettingen gisteren.

Ook in de Verenigde Staten daalde het aantal nieuwe besmettingen: van 34.196 op zaterdag naar gisteren 25.316. Opmerkelijk gezien de fase van de coronacrisis waarin de Verenigde Staten zich bevinden. In het Verenigd Koninkrijk liep het aantal nieuwe besmettingen wel op.

In Nederland liep het aantal nieuwe coronabesmettingen op tot 1224, een recordaantal. In Nederland werd tot nu toe relatief weinig getest, we zullen moeten afwachten wat de betekenis van dit cijfer is.

In bovenstaande grafiek staan de landen met meer dan 10.000 geregistreerde coronabesmettingen. De Verenigde Staten met 336.830 bovenaan, Zuid-Korea met 10.284 als laatste.

Met deze grafiek is iets bijzonders aan de hand. Er komen maar geen nieuwe landen op de lijst. De coronacrisis begon in China, toen Zuid-Korea, toen Iran, Italië, de rest van Zuid-Europa, toen West-Europa, toen Verenigd Koninkrijk, toen de Verenigde Staten. En daarna?

Hoe kan het dat nu nog steeds een land als Zwitserland (8,7 miljoen inwoners) aanmerkelijk meer besmettingen (21.100) heeft dan India (4298, 1,4 miljard inwoners). Ook andere grote landen als Japan (3654), Pakistan (3277), Indonesië (2273), Mexico (2143), Egypte (1173) en Nigeria (232) laten vooralsnog lage getallen zien.

Er wordt gevreesd voor een ramp in Afrika, maar vooralsnog blijft die uit. Het zou met de bevolkingsopbouw in Afrika te maken kunnen hebben die zich kenmerkt door grote aantallen jonge mensen - de gemiddelde leeftijd in Afrika is 19,7 jaar tegen 42,5 jaar in Europa (in Italië is het 47,3 jaar). Als meest kwetsbaar voor het coronavirus worden oude mensen genoemd met overgewicht die roken en al andere aandoeningen hebben, zoals hartziekten, longziekten of diabetes. Mensen die aan dit profiel voldoen, zijn er relatief weinig in Afrika. Voor de meeste Afrikaanse landen geldt dat de mate van welvaart en de staat van de gezondheidszorg ertoe leiden dat veel mensen geen hoge leeftijd bereiken en mensen in slechte gezondheid al helemaal niet.

Ook opmerkelijk is in welke mate de coronacrisis is overgeslagen op de landen van Zuidoost-Azië. Maleisië (3662), Indonesië (2273), Thailand (2220), Singapore (1309), Vietnam (241), Cambodja (114), Myanmar (21) en Laos (11) werden tot dusver relatief licht tot nauwelijks getroffen. In Vietnam, Cambodja, Myanmar en Laos viel nog geen enkele coronadode.

Lastig om conclusies te trekken, maar ik kom tot drie mogelijkheden: of er wordt niet tot nauwelijks in deze landen getest, of registraties van besmettingen en doden worden moedwillig verkeerd doorgegeven, of er is goed nieuws. Vooralsnog neig ik naar het laatste.

Het noordoosten van de Verenigde Staten is hard getroffen door de coronacrisis. Als de trend zich voorzet, zal New York State vandaag meer coronabesmettingen hebben dan Italië.

De omvang van de coronacrisis in de Verenigde Staten manifesteert zich nadrukkelijk als we het aantal geregistreerde coronabesmettingen per miljoen inwoners laten zien. New York State heeft 6309 cases per miljoen inwoners, in Spanje zijn er 2816 coronabesmettingen per miljoen inwoners, in België 1699 en in Nederland 1042.

De trend van het aantal geregistreerde nieuwe coronadoden volgt in algemene zin de trend van het aantal nieuwe coronabesmettingen op enige afstand in de tijd, mensen raken immers eerst besmet en overlijden dan - al dan niet - later.

Ook hier bemoedigend nieuws. We kijken dan als eerste naar voorloper Italië. Daar daalde het aantal nieuwe coronadoden van 919 tien dagen geleden naar 525 gisteren. In Spanje daalde het aantal nieuwe coronadoden van 961 vier dagen geleden naar 694 gisteren.

Opmerkelijk genoeg daalde ook het aantal nieuwe coronadoden in de Verenigde Staten maar vooralsnog is het te vroeg om te zeggen dat de coronacrisis ook daar over het hoogtepunt heen is.

Nederland en België lijken vooralsnog het ergste voor wat betreft het aantal nieuwe coronadoden te hebben gehad.

Niet in deze statistieken maar wel bekend: in Nederland daalt het aantal nieuwe corona-ziekenhuisopnames en het aantal nieuwe coronagevallen op de IC - in Italië daalde op zondag voor het eerst het aantal coronagevallen op de IC.

Het meest aansprekende cijfer om uit te drukken hoe zwaar landen zijn getroffen door de coronacrisis, is het aantal coronadoden per miljoen inwoners. Zwaarst getroffen is Spanje met 270 coronadoden per miljoen inwoners, gevolgd door Italië (263). De zeven zwaarst getroffen landen zijn alle Europees. Nederland zakte op deze lijst in de afgelopen week van plaats 3 naar plaats 5.

Statistisch gezien wordt het coronavirus steeds dodelijker.

Op dit moment overlijdt in Italië 12,3 procent van alle geregistreerde coronagevallen. Twee weken geleden was dit cijfer voor Italië nog 9,3 procent. Ook andere landen laten een stijging van het sterftecijfers zien. In Spanje ging het sterftecijfer in twee weken omhoog van 6,1 naar 9,6 procent, in het Verenigd Koninkrijk van 3,9 naar 10,3 procent.

Nederland staat op de derde plaats, het coronasterftecijfer ging van 4,9 procent twee weken geleden naar 9,9 procent gisteren. Het sterftecijfer in Duitsland is slechts 1,6 procent. Kortom: in Nederland sterven er ruim zes keer zoveel mensen die zijn besmet met het coronavirus als in Duitsland.

Dat wil zeggen: van mensen die staan geregistreerd als coronabesmet. Van grote invloed op deze cijfers is de intensiteit waarmee tests worden afgenomen. Wordt er veel getest, dan worden ook veel besmettingen geregistreerd, iets wat automatisch leidt tot een lager sterftecijfer. In Nederland wordt relatief weinig getest, in Duitsland relatief veel.

Afhankelijk van hoeveel er wordt getest, is de inschatting dat het werkelijke aantal coronabesmettingen tot tienmaal hoger kan zijn dan wordt geregistreerd.

Bron:

www.worldometers.info/coronavirus

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie