
Verslag Cross Media Congres 14 september 2021
Op 14 september 2021 vond het Cross Media Congres 2021 plaats in de Kromhouthal in Amsterdam. In dit verslag vind je een overzicht van de sprekers en onderwerpen die aan bod zijn gekomen.
10:10 uur Het congres wordt geopend door Peter Wybenga, mede-organisator van dit congres.
Moderator van de ochtend is Georgette Schlick, CEO van Fremantle Nederland en België.
10:20 uur Cees Dingler, Creative Director van Capitola vertelt dat er een virtuele wereld aan het ontstaan is die tekenen omvat van de fysieke wereld. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van games als Fortnite waar 350 miljoen spelers aan deelnemen. Daarbij is de ontwikkeling gaande van 2D naar 3D. Cees Dingler vertelt verder over de plannen van Facebook Horizon, die in 2022 de virtual reality-versie moet worden van Facebook. Capitola is bezig met de ontwikkeling van virtual fashion, waarbij men kleding speciaal voor de gebruiker gaat maken. Daarnaast illustreert hij virtuele exposities waarbij men op de Dam in Amsterdam loopt en er virtuele versie van een Nationaal Museum geprojecteerd is.
10:40 uur. Een presentatie van Akwasi O. Ansah, oprichter en bestuurder van Omroep Zwart.
Gil Scott-Heron is een van de inspiratoren van Akwasi O. Ansah. Hij vertelt over hoe hij bijna profetisch was en inspiratie.
The revolution will not be televised, misschien is dat maar goed ook, zo zegt Akwasi. Be like Water als quote van Bruce Lee vindt Akwasi treffend.
Van pizzabakker naar omroepdirecteur, zo voelt Akwasi zich; Omroep Zwart dat onderdeel wordt van merken.
Voor de komende tijd heeft de omroepdirecteur in spé de volgende doelen: eyes on the prize, focus op scherp, geen afleiding en team-team-team (teambuilding). Hij voelt zich zijn leven lang een vreemde eend in de bijt, maar noemt dit juist een goede eigenschap. De uitdrukkig Als je denkt dat je te klein bent om het verschil te kunnen maken probeer dan eens te slapen met een mug in de kamer benoemt hij. Het is hem opgevallen dat in de media hij zichzelf niet terugziet ook niet bij de NPO.
De door Akwasi opgerichtte omroep ZWART staart voor Zeer Waardevolle Authentieke Radio en Televisie. Akwasi O. Ansah kreeg hulp en ondersteuning van ondernemer Victor Knaap, mede-oprichter van Media.Monks. De missie is nieuwe helden de kracht geven om een thuis te geven voor iederen.
Zijn doel is 150.000 leden te behalen voor 2026.
11:03 uur. Makersforum onder leiding van Georgette Schlick, CEO van Fremantle Nederland en België.
Jeroen Koopman, oprichter en Creative Producer bij NewBe
Karin de Groot, Managing Director van ITV Studios Netherlands
Jelani Isaacs, eigenaar en Chief Executive Producer van New Amsterdam Film Company
Besproken wordt de impact op het coronavirus op veranderingen in de televisiewereld. Karin de Groot ziet blijvende impact op de toegenomen populariteit van streamingdiensten en hoe de jongere generatie daar tegenaan kijkt. Er is een urgentie ontstaan bij jongeren waar deze naar willen kijken. Die is mede gekomen door de social media waarbij televisie een hernieuwde belangstelling heeft gekregen. Jelani Isaacs denkt dat er een opmars is van long formats terwijl dat eerst anders gedacht werd voor de jongerendoelgroep.
Jeroen Koopman geeft aan dat er een semantische discussie bestaat tussen wat televisie is en niet. Volgens hem is het van belang talent aan te trekken en tot ontwikkelingen laten komen. De uitvoerende produktie is daar onderdeel van.
Karin de Groot geeft aan dat er een businessmodel is waarbij er in haar netwerk van ITV Studios-bedrijven wordt samengewerkt.
Jelani Isaacs benadrukt dat het van belang is om te investeren in produkties en het niet te doen valt om in 15 minuten zowel de repetitie als definitieve opname te realiseren.
Jeroen Koopman ziet de streamingplatform waar hij vooral voor werkt als kans en niet als bedreiging. Met de veranderende rol van media is de maker (acteur, schrijver, en dergelijke) steeds meer het uitgangspunt.
Georgette Schlick benadrukt dat veel jongeren de deur van productiemaatschappijen voorbijgaan terwijl eerst gedacht werd dat iedereen daar wilde werken. De vraag wordt gesteld hoe die aan te trekken. Jelani Isaacs geeft aan dat er een manier moet komen zodat ze weer aangetrokken worden tot produktiemaatschappijen. Daarbij biedt het bedrijf van Jelanie zowel stageplekken met kans op een baan daarbij. Karin de Groot geeft aan dat televisie een tijd lang stil stond en steeds zelfde groep mensen zich er in bewogen. Open staan, vindt de ITV Studios-topvrouw van belang en heeft geïnvesteerd in het aantrekken van jonge groepen mensen.
Jelani Isaacs geeft aan dat het nodig is om merken meer te betrekken bij produkties. Karin de Groot geeft aan dat er een ingewikkelde discussies bestaan bij streamers dat kijkers al betalen voor content en niet zitten te wachten op branded/gesponsorde content daarbij.
11:32 uur. Interview Georgette Schlick, CEO van Fremantle Nederland met Shula Rijxman, voorzitter Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).
Shula Rijxman legt het principe van onafhankelijkheid uit, maar geeft tegelijk aan dat het niet de rol is van de NPO om de onafhankelijkheid te waarborgen maar is dat bij het Commissariaat voor de Media neergelegd. En gaf aan dat de onafhankelijkheid wel van belang is ook bij omroepen waarbij uit den boze is dat die zich laten betalen. Het is volgens haar geen oubollige zaak.
De bestuursvoorzitter roept de omroepen op een klimaatjournaal te gaan maken. Dit moet een journaal worden over klimaat en niet alleen maar beschrijft hoe klimaat in gevaar is maar ook de werkelijkheden en onwerkelijkheden daarover, omdat er veel onwaarheden worden geponeerd. Daar gaat ze zich hard voor maken. Informeren is een belangrijke taak van de NPO, aldus Shula Rijxman.
Ze verwijst naar Arkwasi als het gaat om tolerantie over afkomst en seksuele keuze en prijst hem dat hij zich daarvoor wil inzetten.
Shula Rijxman legt uit dat er een andere wijze van programmeren en produceren komt. Komende tijd zal de NPO over gaan op genreprogrammeren in plaats van zenderprogrammeren.
Ook roept Shula Rijxman op dat de NPO open staat voor samenwerking met andere partijen en benadrukt de enige Nederlandse zenderpartij te zijn.
Bij haar afzwaaien is Shula Rijxman trots op het ontwikkelde NPO-merk, trots op het marktleiderschap terwijl dat in 2012 toen ze aantrad nog bij RTL Nederland lag. Ook is ze trots op wat er on demand is gebeurd en dat er geld bij is gekomen voor de NPO. Volgens haar was het wennen dat ze de eerste vrouwelijke voorzitter was.
13:05 uur Marscha Krouwel, country manager Hearst Netherlands. legt uit met welke dillema's het bedrijf te maken heeft gehad. Daarbij gaf ze aandacht aan de reorganisatieplannen die het bedrijf aan het doorvoeren is. Het plan was 7 merken niet langer zou uit te geven als gevolg van de ontwikkelingen in de markt en de coronacrisis. Empathie en begrip zijn volgens Marscha Krouwel voor elk bedrijf heel belangrijk, net als het inzichtelijk maken van feiten en duidelijkheid alsmede netheid.
Volgens de directeur van Hearst Netherlands is beeldvorming niet altijd overeenkomstig de werkelijkheid. De meerderheid van de omzet komt uit digital advertising. En ook de groeimodellen van de uitgever zitten vooral in digitale omzet, waaronder digitale abonnementen en digitale evenementen. Marscha Krouwel zegt blij te zijn haar verhaal te kunnen doen na een tijd van onrust
13:28 uur Ellen Bark Lindhout, Mede-oprichter en Managing Director Collider Amsterdam introduceert achtereenvolgens de Startup-ondernemers die de Startup-competitie hebben gewonnen.
Marco van der Woude, mede-oprichtster Breeze heeft een andere manier voor daten geïntroduceerd middels een eigen app waarbij 7,50 euro per date wordt gevraagd. Zie ook dit artikel van Marketing Report.
Marco Abele, mede-oprichter en co-CEO OneFor presenteert in het Engels het concept OneFor waarbij financiële diensten worden geleverd via een social media-app.
Wibe van de Vijver, mede-oprichter Mohi geeft uitleg over zijn gratis applicatie die gebruikers gemakkelijk digitale content (boeken, artikelen, videos, podcasts, films en muziek) laat ontdekken en consumeren op basis van aanbevelingen door hun vrienden en familie. Zie ook dit artikel over Mohi.
Henry Tang, mede-oprichter Turff presenteert zijn app waarbij de traditionele turflijst digitaal is gemaakt met digital in-house advertising.
Zie ook dit interview met Henry Tang in Start Up Weekly.
Nicolas d’Audiffret, mede-oprichter Ankorstore presenteert zijn app, die een B2B-marketplace is die merken en retailers met elkaar in contact brengt.
Zie ook dit interview met Nicolas d'Audiffret in Start Up Weekly.
14:00 uur. Paul Alberts, Managing Director en oprichter van Brandbase vertelt een verhaal over innovatie. Hij illustreert dit aan de hand van een reis in Zuid-Afrika en het idee van afbreekbare koffiekoppen en junglecup. Ook vraagt Paul Alberts aandacht voor Adfraud en fake-accounts. Niemand controleert de bereikcijfers van Google en Facebook.
14:27 Joris van Heukelom, Partner bij MakerStreet neemt de moderatie over van Georgette Schlick, CEO van Fremantle Nederland en België. die sinds de ochtend heeft gepresenteerd.
14:29 uur. Joris van Heukelom, Partner bij MakerStreet interviewt Antoinette Hoes, Transformation Director bij Innocean Worldwide Europe.
Antoinette Hoes legt uit dat ze bij grote merken elke vier jaar opnieuw beginnen met media, creatie en produktie middels pitches. Omdat media, creatie en produktie allemaal één aan het worden is, helpt Innocean bij. Joris van Heukelom vraagt bevestigend of Antoinette het idee van Bouw mij een nieuw merk hanteert. Antoinette Hoes legt uit dat in Berlijn er bij haar bureau 49 nationaliteiten zijn op 80 mensen. Dit terwijl dat in Nederland dat veel beperkter is, ook bij internetnationale bureaus.
Ze wijst er op dat pitchen in feite onzin is omdat er veel wordt (weg)gegeven zonder dat het per se resultaat geeft. Ze vraagt zich af of het uberhaupt nodig is te pitchen en soms met partners doorwerken ook kan. Antoinette Hoes gaf complimenten aan Arkwasi en zijn ideeën.
14:49 uur. Eric Kip, Managing Director Exterion Media en voorzitter van Outreach presenteert de voordelen van digitale buitenreclame. Ook legt Eric Kip uit hoe de buitenreclamemarkt flink geleden heeft van de coronacrisis met 34 procent daling van omzet en de problemen omtrent doorlopende vaste lasten. Volgens Eric Kip is het herstel wel komende maar gaat veel langzamer dan andere media.
De buitenreclame-exploitant ziet consolidatie met de fusie van Interbest en NGage Media, de overname van het winkelcentranetwerk van Centercom door Exterion Media en andere overnames. Data-gedreven buitenreclame is een andere ontwikkeling die speelt. Goede creatie blijft volgens de topman van Exterion Media het belangrijkste. Verder vraagt Eric Kip aandacht voor het principe All media buys are not created equal, waarbij oude gewoonte en gewijzigde gewoontes inslijpen. In 2025 verwacht Eric Kip 250 miljoen euro aan omzet in de markt, terwijl dat in 2019 nog 211 miljoen euro was en in 2020 137 miljoen door de coronacrisis.
15:50 uur. Gwenda van Vliet, Chief Marketing Officer bij G-Star RAW geeft in haar presentatie aan hoe G-Star zich in de loop der jaren heeft gepositioneerd onder onder meer de noemer Next Generation. Het merk heeft daarbij veel samengewerkt met vormgevers en mode-ontwerpers.De afgelopen vijf jaar heeft het merk de transformatie gemaakt naar een e-commerce model. Duitsland, Nederland, Verenigde Staten, Japan en Zuid-Afrika zijn de belangrijkste landen waar het bedrijf actief is.
G-Star probeert het spijkerbroekenmerk Denim daarbij dusdanig te profileren opdat het als personality te boek staat: Iemand die niet bang is, uitgesproken, fair en down-to-earth. G-Star heeft 2 jaar lang een continue campagne bij Denim in Nederland gevoerd. Dat heeft G-Star ook in Duitsland geïntroduceerd. Share of Voice (Brand awareness), share of Buzz (cultural resonance) zijn voor de korte termijn en share of search (Traffic & Conversion) voor de lange termijn. Snoop Dogg (Calvin Cordozar Broadus Jr.) is ingezet als merkambassadeur van G-Star waarbij die twee werelden zijn samengepakt. Hoe meer kanalen G-Star inzet, oe meer campagnes werken. In this crazy ass world we need to take a step back and got to smile a little more is daarbij een uitspraak van Snoop Dogg die G-Star hanteert. Gwenda van Vliet sloot af met de utispraak if your advertising goes unnoticed everything else is academic. Deze uitspraak is van van William Bernbach (een Amerikaanse advertising creative).
16:16 uur. Eric Smit, journalist en mede-oprichter Follow the Money spreekt over de combinatie van crossmedia en onderzoeksjournalistiek. Daarbij geeft hij gelijk aan niet aan adverteerders en advertenties te doen. Samen met Mark Koster en Arne van der Wal richtte Eric Smit Follor the Money eind 2009 op. Long form journalistiek, oftewel lange verhalen in de vorm van onderzoeksjournalistiek is wat Follow the Money nastreeft als syndicated orgaan. Dit betekent dat artikelen en de uitkomsten van onderzoeksjournalistiek ook elders worden verkocht/gebracht. In het begin werd dit ook met advertenties geprobeerd. Het algemene idee van Eric Smit kan worden samengevat met The business of journalism is not about selling a product it's about finding people to support your mission.
De missie van Follow the Money is waarheidsvinding in dienst van de samenleving. Het bedrijf doet niet aan dividend en kan niet verkocht worden aan bedrijven die er niet op dezelfde manier inzitten. De term Follow the Money heeft het bedrijf uit de film All the President's Man over de onthullingen die leidden tot het aftreden van Amerikaans president Richard Nixon. Follow the Money wist haar abonnementenaantal weten te verhogen bij belangrijke onthullingen waaronder die van de toenmalige voorzitter van de VVD, Henry Keizer, de belastingfiles en de onthullingen over Sywert van der Lienden. Het platform heeft meer dan 30.000 abonnees en is daarmee winstgevend. Het bedrijf investeert in datajournalistiek en in een bureau Brussel om meer over de Europese Unie te schrijven. Het motto van Eric Smit is It is not about maximizing profit it's about mission maximalization.
16:40 uur. Joris van Heukelom, partner bij MakerStreet leidt een Marketeersforum met Yvette Belt-Beekman, Director Brand & Marketing Communicatie KPN, Nathalie Lam, Global Head of Sponsorship and Lead Inclusion and Diversity Marketing Transformation bij Philips en Caroline van Turennout, directeur marketing & e-commerce bij Zeeman TextielSupers
Joris van Heukelom stelt dat marketing en het marketingvak aan erosie onderhevig zijn. Bij bedrijven hoeft dat niet altijd bij één persoon gelegd te zijn. Caroline van Turennout stelt dat ze juist veel met onderdelen van het bedrijf, waaronder inkopers, overleg voert en vindt het ze het juist fijn dat het idee van marketing bedrijven bedrijven breder in het bedrijf aanwezig is. Yvette Belt-Beekman geeft aan te herkennen dat er sprake is van erosie, maar dat merken de basis is en daarmee sturing aan alles wordt gegeven. Nathalie Lam zegt ook dat marketing ertoe doet en juist samen met de afdelingen tot haar recht komt. Caroline van Turennout geeft aan dat bij KPN product en marketing één afdeling is en communicatie een andere afdeling.
Technologie en marketing is volgens Nathalie Nijhuis-Lam juist versterkend werkt. Yvette Belt-Beekman zegt de technologische ontwikkelingen ingewikkeld te vinden. En dat alle mogelijkheden die dankzij technologie mogelijk zijn geworden wel moeten kloppen bij de verschillende journey's die het bedrijf inzet. Soms is de KPN Brand & Marketing Communicatie directeur jaloers op kleine bedrijven die heel makkelijk via één doelgroep hun marketing kunnen doen terwijl KPN als groot bedrijf veel meer doelgroepen moet aanspreken en ingewikkeldere afwegingen moet maken. Volgens Caroline van Turennout is het eenvoudiger om marketing te bedrijven via een eenduidige merkpropositie.
De coronacrisis heeft voor Zeeman betekent dat enerzijds winkels enige tijd dicht waren, maar ook dat mensen zich anders zijn gaan kleden. Ook zag Zeeman dat in de buurten meer verkocht werd ten opzichte van de eerdere tendens dat men naar de stad trok. KPN kreeg te maken met een versnellende digitalisering. In februari 2020 was er de campagne voor super WiFi waarbij na het uitbreken van de coronacrisis de levering daarvan problematisch werd als gevolg van de grote vraag. Volgens Yvette Belt-Beekman is fysiek contact veel beter dan door het scherm blijven praten.
Nathalie Lam geeft aan hoe in de branche gewerkt wordt aan inclusiviteit en diversiteit. Volgens haar is het probleem bij iedereen aanwezig.
KPN werkt met een in-house studio op incidentele basis, maar vindt het wel belangrijk dat de reguliere produkties wel extern worden gemaakt; de algemene mening is dat het zelf werken met een in-house studio niet handig is.
17:21 uur. Peter Wybenga, mede-organisator van het congres gaf een dankwoord aan de moderatoren Joris van Heukelom, partner bij MakerStreet, Ellen Bark Lindhout, mede-oprichter en Managing Director van Collider Amsterdam en Georgette Schlick, CEO van Fremantle Nederland en België.
alsmede alle sprekers. Het congres is daarmee afgesloten.
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook
Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn
Vacatures in media- en marketingcommunicatie