Disney voortaan eigenaar Fox-zenders, filmstudio en EndemolShine
21-03-2019 14:43:00 | Door: David de Jong | hits: 10667 | Tags:

Walt Disney Corporation is per 20 maart 2019 eigenaar geworden van onder andere de internationale versies van Fox en Fox Sports, filmstudio 20th Century Fox en National Geographic. Dit is het gevolg van de in 2017 aangekondigde overname van de belangrijkste delen van 21st Century Fox. Ook het 50 procent belang in EndemolShine is voortaan in handen van Disney. Verder zijn Fox Animation, Fox Searchlight Studios, Fox Family, FX, nagenoeg alle internationale Fox-activiteiten, Star India, Tata Sky en het belang van Fox in Hulu in handen gekomen van Walt Disney Corporation. De Amerikaanse zenders Fox News, Fox Sports, FS1, FS2, Fox Deportes, Big Ten, Fox en regionale Fox-zenders blijven in handen van Keith Rupert Murdoch en diens familie via Fox Corporation. De Amerikaanse regionale sportzenders die Disney in handen heeft gekregen,  moet het verplicht afstoten vanwege een te grote marktmacht. Met de overname is Disney met een 60 procentsbelang controlerend eigenaar geworden van de Amerikaanse streamingdienst Hulu. De transactie heeft een totale waarde van 71 miljard Amerikaanse Dollar.

De overname die in november 2017 werd aangekondigd leidde tot een overnamestrijd tussen Comcast en Disney. Comcast dat eigenaar is van NBC, kaapte Sky voor de neus van Disney weg door die afzonderlijk over te nemen. Sky is actief met betaaltelevisie, een televisieproductiemaatschappij en internet in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Oostenrijk en Italië.

In Nederland zijn Fox Sports, Fox en National Geographic voortaan in handen van Disney. Fox Sports en Fox zijn in Nederland operationeel een joint venture met de Eredivisie. Disney heeft met een belang van 51 procent de controle over deze activiteiten verkregen. In de afgelopen jaren is er tussen Fox Sports en distributiepartijen als VodafoneZiggo en KPN een felle discussie gevoerd over de distributievergoedingen voor de uitzending van het eredivisievoetbal op Fox Sports.

Disney is in het Nederlandse televisielandschap actief met Disney Channel, Disney XD en heeft een belang in History, Crime+Investigation en VICE Media. Disney is van plan nog dit jaar te starten met de streamingdienst Disney+. Disney kan dankzij de overname putten uit een zeer rijke filmbilbiotheek.

Welke impact de overname van de Fox-activiteiten voor Nederland heeft, is nog onduidelijk. Te verwachten is dat de activiteiten organisatorisch geïntegreerd zullen worden in een bedrijf. In de Verenigde Staten is Disney actief met het sportmerk ESPN en het zendernetwerk van ABC. Eerder gingen speculaties dat Fox Sports buiten de Verenigde Staten zou worden omgedoopt tot ESPN. Het is onduidelijk of en hoelang Disney het merk Fox mag blijven gebruiken. De verwachting is dat met de fusie wereldwijd 4000 tot 8000 banen verloren gaan.

Keith Rupert Murdoch heeft in de Verenigde Staten een brief geschreven aan medewerkers van onder andere de filmstudio's omze te bedanken voor het werk dat ze in de afgelopen tientallen jaren voor hem hebben gedaan.

Disney heeft met de overname een zeer groot aandeel in de filmmarkt verkregen dat oploopt tot circa 40 procent. Op 11 april 2019 is de verwachting dat Disney meer bekend zal maken over haar plannen tijdens een investeerderspresentatie.

www.foxcorporation.com
www.thewaltdisneycompany.com


 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie