Drastische wijziging Google AdWords: geen ads meer aan de rechterzijde
25-02-2016 07:53:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 3454 | Tags:

Door Duncan Ward | Performics. Google bevestigt dat er sinds eind 2015 een nieuwe lay-out van Search Engine Results Pages (SERPs) wordt gehanteerd. De nieuwe lay-out verschilt nogal van de vorige: er worden namelijk geen tekstadvertenties meer aan de rechterzijde vertoond. Nadat de nieuwe layout eerst getest is in de Verenigde Staten, wordt deze nu zeer snel wereldwijd uitgerold. Sinds maandag 22 februari 2016 is de nieuwe lay-out ook in Nederland doorgevoerd.

Wat verandert er binnen de Google resultaten?

  • Bij zoekopdrachten op desktops en tablets worden nog maar maximaal 7 advertenties getoond i.p.v. de oorspronkelijke 11.

  • Aan de rechterzijde van de pagina verdwijnen tekstadvertenties in zijn geheel en worden alleen nog Product Listing Ads (PLA’s) vertoond uit Google Shopping.

  • Normaal worden aan de bovenkant maximaal 3 tekstadvertenties getoond, de zogenaamde Premium Ads. In de nieuwe layout kunnen dit er 4 worden als er sprake is van ‘een zeer commerciele zoekopdracht’. Wat wordt geclassificeerd als “zeer commercieel” is vooralsnog niet bekend gemaakt, maar vermoedelijk betreft het zoekopdrachten met een bepaalde conversiegerichte intentie. Het betreft hier zoekwoordcombinaties met bijvoorbeeld “kopen”, “bestellen”, “prijzen”, “huren” etc.

  • Aan de onderkant van een SERP zullen vanaf nu 3 tekstadvertenties vertoond worden.


Wat zijn de korte termijn gevolgen van de vernieuwde weergegeven resultaten binnen Google?

Doordat er minder advertentieruimte beschikbaar is, daalt de totale hoeveelheid maximaal beschikbare impressies.

Bij een gelijkblijvende vraag naar impressies betekent dit op korte termijn een stijgende prijs per 1000 vertoningen (CPM). Uiteindelijk zal dit ook resulteren in een wijziging in de kosten per klik (CPC).

Omdat de 4de positie nu vaak bovenaan zal worden weergegeven verplaatst daarnaast de aandacht van de bekende top 3 posities naar de top 4 posities. Veel bedrijven sturen op dit moment op top 3 posities met advertenties omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze op het moment veruit de meeste aandacht trekken en interactie genereren. Door toevoeging van de 4de toppositie zullen veel bedrijven hun key performance indicators (KPIs) die betrekking hebben op de gemiddelde advertentiepositie in Google moeten bijstellen.

Verder zal het aantal organische zoekresultaten boven de vouw afnemen omdat de betaalde resultaten meer ruimte innemen. Op kleine schermen zal slechts nog één organisch resultaat worden weergegeven. Op het moment dat er afbeeldingen boven de organische resultaten worden vertoond zal dit aantal zelfs dalen tot 0 organische resultaten. Het belang van goede zichtbaarheid in SEA wordt daarmee dus nog groter.

Lange termijn gevolgen voor de kosten van Search Engine Marketing Campagnes

Op dit moment wordt er een hoop gespeculeerd over de lange termijn gevolgen van deze update voor de betaalde en organische resultaten.

Aan de ene kant zou men kunnen stellen dat de verandering in vraag en aanbod zal leiden tot hogere prijzen, maar hier zijn een aantal kanttekeningen bij te maken.

Het is maar zeer de vraag of adverteerders bereid zijn om hetzelfde te betalen voor de nieuwe posities onderaan de pagina als dat ze betaalden voor de advertenties aan de rechterzijde. Advertenties vanaf positie 4 staan nu immers niet direct meer in beeld.

Daarnaast zou het kunnen dat de grotere hoeveelheid beschikbare advertentie impressies bovenaan de pagina zal leiden tot een lagere CPC voor topposities. Aangezien veel meer bedrijven sturen op impressies op topposities dan op willekeurige impressies op een pagina zou dit kunnen resulteren in een lagere gemiddelde CPC.

Eerste onderzoeken wijzen uit dat er op dit moment nog geen schokkende veranderingen zijn in de kosten van advertenties op generieke zoekwoorden. Maar de vraag is of dit op de lange termijn ook zo zal blijven.

Ontwikkelingen

Op dit moment zijn veel adverteerders hun biedingen aan het bijstellen ten gevolge van de update. Alleen al hierdoor is het lastig om concrete conclusies te verbinden aan de nieuwe lay-out van Google. Uiteraard houden wij de komende tijd de campagnes extra scherp in de gaten en zitten we nauwlettend bovenop deze ontwikkeling.

Wat de precieze gevolgen zijn van deze update is voer voor verder onderzoek. Houd dus onze blog in de gaten voor updates over dit onderwerp en meer nieuws over de ontwikkelingen in het zoekmachinelandschap.


Duncan Ward
werkt bij Performics
Dit artikel verscheen eerder op de website van ZenithOptimedia

www.zenthoptimedia.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie