Edenspiekermann ontwikkelt journalistieke chatbot
14-06-2019 15:51:29 | Door: Saskia van Weert | hits: 3317 | Tags:

Internationaal tech- en designbureau Edenspiekermann introduceert POST: een chatbot en performancetool die redacties ondersteunt in hun digitale transformatie.

POST, dat mede dankzij financiering van Google is ontwikkeld, monitort (nieuws)artikelen en adviseert journalisten op basis van livedata over de manier waarop zij de impact, kwaliteit en leesbaarheid van hun artikel kunnen verbeteren. De redacties van Zeit Online en The Economist werken inmiddels met POST.

Het idee van POST ontstond tijdens een interne hackathon waarbij teams van Edenspiekermann werkten aan een gemeenschappelijke uitdaging van diverse opdrachtgevers die optimaal gebruik wilden maken van de data die zij tot hun beschikking hebben.

Jonne Kuyt, Edenspiekermann: “Volgens onze observaties en onderzoeksgegevens delen analyticsteams cijfers en datatrends met redacties, maar vertalen ze hun inzichten zelden in concrete suggesties voor verbeteringen. Dit zorgt voor een discrepantie, omdat redacteuren zelden weten wat ze met deze invoer moeten doen. Met POST wilden we een tool maken die de kloof tussen data-analisten en redacteuren kan dichten, ervoor zorgt dat verhalen hun volledige potentieel bereiken en leidt tot een integratie tussen gegevensbronnen en communicatiekanalen. De eerste versie van POST verbindt daarom Google Analytics en Slack, omdat bleek dat dit de meest gebruikte tools bij onze partners waren.”

POST analyseert alle data en zet deze informatie om in concrete tips die via Slack-chatberichten worden verstuurd. Deze tips worden automatisch gegenereerd op basis van vooraf ingestelde KPI’s over zaken als leesbaarheid en de positionering op de homepage. Maar journalisten kunnen ook tips aangereikt krijgen om de indeling en inhoud van een artikel aan te passen.

www.heypost.io
www.edenspiekermann.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie