Ford introduceert virtualrealityapp om verkeersongelukken terug te dringen
05-10-2017 09:28:59 | Door: | hits: 3147 | Tags:

Ford heeft samen met Google en virtualrealitystudio Happy Finish gewerkt aan de introductie van Ford Reality Check, een VR-app die de mogelijk fatale gevolgen van rijden met afleidingen simuleert.

Er wordt gebruikgemaakt van Google Daydream VR om mensen te laten ervaren hoe het is om als afgeleide bestuurder vrienden op te halen om naar een feestje te gaan. Instant messages, telefoongesprekken en praatgrage passagiers kunnen allemaal de aandacht afleiden, waardoor er een reeks aan bijna-ongevallen kan plaatsvinden.

Uit de nieuwste gegevens van de Europese Commissie blijkt dat er jaarlijks meer dan 3600 jonge personen overlijden bij ongevallen op openbare weg in Europa, en tweederde daarvan is bestuurder. De makers van de Ford Reality Check-app hopen dat de leerzame app jonge mensen kan helpen bij het aanleren van veiligere rijgewoonten.

Jim Graham, manager van Ford Driving Skills for Life: “Betrokken zijn bij een auto-ongeval kan een levensveranderende ervaring zijn en helaas wordt bij te veel jonge mensen het leven op een tragische manier plotseling beëindigd. We hopen dat door het inzichtelijk te maken hoe eenvoudig dit in feite kan gebeuren, we jonge mensen stimuleren veiliger te rijden. Virtual reality is het ideale medium om de gevaren van rijden met afleidingen te laten zien aan jonge bestuurders. Deze leeftijdsgroep is meer betrokken bij VR, en onderzoeken tonen aan dat overweldigende ervaringen in virtuele werelden tevens een positieve invloed kunnen hebben op het gedrag in het echte leven.”

De onderbrekingen waarmee bestuurders te maken krijgen in de Ford Reality Check zijn gebaseerd op de meest voorkomende en gevaarlijkste afleidingen voor deze leeftijdsgroep, waaronder smartphones en passagiers. De app houdt bij hoelang de bestuurder zijn of haar ogen niet op de weg heeft gericht, en de totale tijd wordt aan het einde weergegeven.

In de app wordt de smartphone in de hand van de bestuurder een belangrijk interactief element. De handheld Google Daydream-controller, een uniek onderdeel van het Daydream VR-platform, spiegelt het gedrag en de interacties van de virtuele telefoon in de app, waardoor het aanwezigheidsgevoel in de virtuele wereld wordt versterkt.

Ford Reality Check is de eerste app voor het Google Daydream VR-platform die erop is gericht om jonge bestuurders voor te lichten.

Steve Paler, EMEA Head of Creative Business Partners van Google: “De krachtige creatieve samenwerking tussen Ford, partnerbureaus en Google (Zoo) heeft geresulteerd in een zinvol educatief VR-project dat mogelijk het leven van veel jonge bestuurders kan redden.”

Driving Skills for Life voor de derde keer in Nederland

Om het aantal verkeersongevallen waarbij jonge bestuurders betrokken zijn te verminderen, is Ford 12 jaar geleden in de VS gestart met Driving Skills for Life, een gratis verhoogde rijvaardigheidstraining. Afgelopen weekend konden jonge automobilisten in Lelystad - voor de derde keer in Nederland – gratis deelnemen. De ruim 300 jonge deelnemers hebben tijdens het evenement ook kennisgemaakt met de Ford Reality Check. Daarnaast was er tijdens de training de gelegenheid om onder gecontroleerde omstandigheden een noodstop te oefenen. Ook was er aandacht voor de gevaren van drank en drugs in het verkeer.

Wereldwijd organiseert Ford het gratis Driving Skills for Life programma inmiddels in 25 landen. De afgelopen 12 jaar dat Ford met dit programma actief is hebben ruim 1.000.000 jonge mensen deelgenomen aan de training.

De Ford Reality Check-app wordt naar verwachting beschikbaar gesteld in de Google Play Store.

www.ford.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie