[Forum] Waarmee moeten marketeers onmiddellijk stoppen? En waarmee moeten ze beginnen?
20-02-2017 14:29:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 4034 | Tags:

Waarmee moeten marketeers onmiddellijk stoppen? En waarmee moeten ze juist beginnen? Een groot aantal professionals in de mediawereld legden we deze vragen voor. Vandaag de eerste serie antwoorden. "Toon lef door meer te proberen en te experimenteren."

Marc Verschoor, COO ZenithOptimedia: "Stoppen met hokjes denken en beginnen met perimenteren. Alle media-inzet grijpt in elkaar. Denk na over het doel wat je met de campagne wil bereiken, echt een meetbaar doel. Een doel is echter te vaak een KPI met kwantitatieve onderbouwing; visibility, engagement ratio, etc. Vergeet niet na te denken over de echte impact of gevolgen van een campagne. Wat doet het met je doelgroep?"

 

Isabelle Dacz, CEO MEC: "Het gaat niet om stoppen, maar om samen starten. De complexiteit en snelheid neemt alleen maar toe in ons vak. Zowel aan de ‘voor- als achterkant’ van organisaties vinden veranderingen plaats. Dit moeten we van elkaar begrijpen zodat we onze mensen, technologie en processen op de juiste manier inzetten. In deze transformatie zijn we gezamenlijk verantwoordelijk om een nieuw ‘model’ van samenwerking vorm te geven.

 

 

Janneke Niessen, mede-oprichter en Chief Innovation Officer bij Improve Digital: "Ze moeten stoppen zich gek te laten maken door iedere nieuwe holy grail die wordt gelanceerd in de markt. Vaak wordt alles heel ingewikkeld gemaakt met allerlei vaktermen, maar probeer daar doorheen te kijken. Creativiteit en innovatie moeten voorop staan. Dus waar dat niet zo is moet daarmee worden begonnen."

 

 

 

Joost Istha, CEO van ZIGT: "Marketeers kijken vooruit en lang hebben wij economisch vooruitgekeken naar betere tijden. Die betere tijden zijn er nu en dat is natuurlijk prettig. Zo was de Effie-uitreiking na jaren van kommer en kwel een feest voor de branche. Dus ik zeg: stoppen met te veel naar voren kijken en starten met het controleren en vastsjorren van de lading met de juiste mensen. Want dat doe je in goede tijden."

Ruud de Lange, CEO Mindshare: "Marketeers moeten vooral af van risico-avers gedrag. Toon lef door meer te proberen en te experimenteren. 20-30 procent van je budget die je daar nu instopt is straks 70-80 procent van je budget dat je effectief laat zijn. Durf voor impact te gaan in een behoorlijk gefragmenteerd landschap."

 

 

Diederik Breijer, CEO IPG Mediabrands: "De vraag is niet waarmee marketeers moeten stoppen of beginnen. Dit betreft ons allemaal. Ik heb het wel eens eerder gezegd: naar mijn mening is de spagaat tussen de gewenste kwaliteit van product/dienstverlening en de prijs die men bereid is daarvoor te betalen nog nooit zo groot geweest. Zeker in onze sector. De race naar de bodem is niet duurzaam, het verschraalt volkomen, het levert middelmatigheid en de slotconclusie maakt iedereen ongelukkig. Het halfje tijgerwit bij de bakker kost een eurootje en niet 10 cent en bij de keurslager is je vlees nu eenmaal van veel betere kwaliteit. Lijkt me geen verrassende uitspraak. Dus als we allemaal bereid zijn om een behoorlijke prijs te willen betalen voor kwaliteit, dan verandert dit gedrag. Verdwijnen ook uit onze sector de aanbieders van kilo-knallers en gaat dit voor iedereen een veel beter product of resultaat opleveren."

Peter de Mönnink, CEO Sanoma | SBS: "Alles is content, maar niet alle content is goede content. Dus niet elk type content leent zich voor elke boodschap. Goede content wordt in toenemende mate voorzien van log-in of fire walls. Dat is logisch. Het heeft waarde – en dus een kostprijs-  die uitstijgt boven de gemiddelde CPM prijs. De waardering voor premium content neemt toe. Dat is dus die content die door professionals is gecreëerd onder merken met een herkenbare betekenis voor de doelgroep. Dit blijkt ook de content te zijn die doorheen de consument zijn ‘marketing noise barriers’ zoals adblockers komt. Marketeers zouden hier nog meer verliefd op moeten worden. Ik ben ervan overtuigd dat dit vele malen meer onderscheidend is dan ‘commodity content’ onder al of niet vage merken. Niet alleen marketeers maar iedereen in de mediaindustrie moet zich realiseren dat de wereld om ons heen verandert in een ongekend hoog tempo. Dit betekent ook dat oude concurrenten je nieuwe vrienden kunnen zijn. Ik denk dat we als Nederlandse mediaspelers de handen meer ineen moeten slaan om samen een winning alliance te vormen. Marketeers en vooral hun vertrouwen in ons vermogen om de doelen te leveren, zijn daarin een onmisbare schakel."

Leonie Koning, managing director Initiative: "Niet alleen marketeers, maar de hele branche moet stoppen met kortetermijndenken: durf wat verder te kijken dan alleen het aankomende jaar. Graag ook stoppen met afrekenen op verkeerde KPI’s en hokjesdenken. Starten: proberen, durven en kiezen. In een willekeurige volgorde."
Edwin Basten, CEO OMG: "Non-compliant e-mail. Ondanks alle boetes en wetgeving worden er nog allerlei regels overtreden en dat is schadelijk voor commerciële e-mail. Ook A-adverteerders maken zich hieraan nog altijd schuldig. Waar ze mee moeten beginnen is wat in andere mediakanalen al heel gewoon is: goed nadenken over een effectieve dialoog met doelgroepen, en die steeds persoonlijker maken. En de onderliggende processen goed inrichten met een professioneel team."

Ewart van der Horst, CEO Pilot Studio: "Geen idee. Ik weet te weinig van marketing, dus wie ben ik om daar iets zinnigs over te zeggen. Ik heb van mijn oude leermeester Lex Harding geleerd dat het enige juiste marketingbudget voor een mediabedrijf exact nul is en dat je alles moet barteren. Onmogelijk natuurlijk, maar er zit wel iets in die wijze les. Geld uitgeven kan iedereen; het gaat erom dat je slimme dingen bedenkt, dat je opvalt. Dus proberen we met onze titels ook op andere manieren de lezers te bereiken. Met lezingen, workshops, tv-programma’s, brandextensies en mooie eigen events. Zoals de Amayzine Look of the Year Awards en de FavorFlav Top 100 Food Influencers List.

Tegen marketeers en ook mediabureaus zou ik willen zeggen: denk klein. Investeer meer in eigen merkcontent met kleinere partijen. Dus niet lukraak veel mediapower inkopen maar met de juiste partij samen bedenken hoe je de boodschap in de ideale content strategie kunt verpakken: kortom, de targetgroep niet alleen bereiken, maar ook raken. Misschien iets tijdrovender, maar wel weer goedkoper en recht in de doelgroep. En het zijn vaak de kleinere partijen die uitstekend hun fans weten te bedienen. Wij zijn een klein mediabedrijf, maar met super hotte kanalen. En bedrijf dat niet alleen de content kan maken, maar die boodschap ook nog kan uitrollen. En de belangrijkste tip: denk lange termijn, durf een relatie aan te gaan. Dat die relatie ook exclusief kan zijn, is normaal in onze visie. Daarom ben je ook partners."

Dit Forum verscheen eerder op de website van MarkeingTribune

www.marketingtribune.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie