Gunay Uslu wordt staatssecretaris Cultuur en Media in Rutte IV
03-01-2022 00:00:00 | Door: David de Jong | hits: 32047 | Tags:

D66 heeft de in Amsterdam woonachtige Gunay Uslu aangewezen als staatssecretaris Cultuur en Media in de op 10 januari 2022 aantredende regering Rutte IV. Daarmee zijn de onderwerpen die media en cultuur aangaan opnieuw onderwerp van een staatssecretaris en niet langer van een minister.

Sinds 2017 was de portefeuille media onderdeel van het takenpakket van minister Arie Slob die lid is van de ChristenUnie. De portefeuille media behelst vooral het beleid omtrent de Nederlandse Publieke Omroep, de Regionale Publieke Omroep en algemeen mediabeleid. D66 had deze portefeuille ook van 2003 tot 2006 met Medy van der Laan die thans voorzitter is van de Nederlandse Vereniging van Banken en voorzitter is van het Nationaal Luister Onderzoek.

Gunay Uslu is betrokken geweest bij de oprichting van Corendon en sinds juni 2014 actief als Director Hotel Development & Design. Daarbij is zij vooral bezig geweest om verouderde kantoorgebouwen om te vormen tot hotels. Verder is zij cultuurhistoricus en gastonderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam. Zij is tevens voorzitter van de Raad van Toezicht van Eye Filmmuseum Amsterdam, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Amsterdam 750, lid van het bestuur van het NIOD,  lid van de adviesraad van het Mauritshuis, Allard Pierson en de vereniging Rembrandt.  Deze functies zal zij bij het aanvaarden van het staatssecretariaat moeten laten vallen vanwege een belangenconflict.

Het is opvallend dat de aantredende regering Rutte IV een staatssecretaris krijgt met de post digitalisering. Die wordt gecombineerd met de portefeuille koninkrijksrelaties oftewel Aruba Curacao en Sint Maarten alsmede Caribisch Nederland.  De post digitalisering zo prominent bij een bewindspersoon plaatsen, betekent dat de regering een groter belang daaraan hecht. D66'er Alexandra van Huffelen, die in 2020 staatssecretaris werd van Financiën, zal per 10 januari 2022 de eerste staatssecretaris Koninkrijksrelaties & Digitalisering worden. Zij was tot 2020 algemeen directeur van het Amsterdamse Gemeentevervoerbedrijf (GVB) en lid van de Eerste Kamer voor D66.

Micky Adriaansens is door de VVD aangewezen als minister van Economische Zaken en zal daarmee de opvolger worden van Stef Blok (VVD) die deze positie in mei 2021 overnam van de vier maanden daarvoor aangetreden, maar overspannen geraakte Bas van 't Wout. In september 2021 nam Stef Blok ook de portefeuilles over van ontslagen CDA-staatssecretaris Mona Keijzer waaronder telecommunicatie en het radiofrequentiedossier. Micky Adriaansens is namens de VVD lid van de Eerste Kamer en sinds 2016 directievoorzitter van adviesbureau Twynstra Gudde. Micky Adriaansens is vierde minister van Economische Zaken in één jaar tijd.

Of het onderwerp telecommunicatie waaronder de kwestie omtrent radiofrequenties en kwesties die de televisiedistributiesector aangaan, ook bij Micky Adriaansens terecht komen, is nog niet duidelijk, aangezien het onderwerp ook bij de portefeuille digitalisering van D66-staatssecretaris Alexandra van Huffelen kan belanden. Dat zal bij de uitwerking van de posten duidelijk worden.

Foto: Corendon

www.rijksoverheid.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie