Helpdesk voor online vergeetrecht geopend
21-04-2017 10:34:18 | Door: | hits: 3097 | Tags:

Ter gelegenheid van de aankomende derde verjaardag van het vergeetrecht voor zoekmachines opent een gratis telefonische helpdesk voor vragen over dit ‘recht om vergeten te worden’. Uniek in Nederland en de wereld is óók de bijbehorende website, VergeetRecht.EU waar échte verzoeken, en hoe die zijn afgehandeld door Google en de Autoriteit Persoonsgegevens, worden besproken.

Veel onduidelijkheid

Willem van Lynden, eigenaar van online reputatiebureau MediaMaze en initiator van de website VergeetRecht.EU: "We merken bijna dagelijks dat er nog veel onduidelijk is over het vergeetrecht. Welke berichten ervoor in aanmerking komen, hoe de verzoeken moeten worden ingediend en welke mogelijkheden mensen hebben als een verzoek wordt afgewezen, we worden constant gebeld."

Telefonische Helpdesk

De informatie op de site stelt individuen in staat beter gebruik te maken van de aanwezige mogelijkheden. Maar omdat ieder verzoek anders is opent MediaMaze ook een gratis telefonische helpdesk. Particulieren kunnen kosteloos contact opnemen om hun zaak voor te leggen, hun kansen te laten inventariseren, de juiste aanpak te bespreken en zich over eventuele beroepsmogelijkheden te laten voorlichten.

Publicatie van échte zaken

Naast informatie, updates en achtergronden over het vergeetrecht worden er échte cases gepubliceerd op de website. En dat is uniek, niet eerder deelde een private partij op deze wijze praktijkvoorbeelden met het publiek.

Van Lynden: "Zonder praktijkvoorbeelden is het moeilijk te begrijpen hoe het vergeetrecht in de praktijk werkt. Hoe meer informatie er over beschikbaar is hoe beter voor particulieren en journalisten, we nodigen anderen dan ook van harte uit ook hun cases in te sturen."

Van Lynden wil met deze site ook de maatschappelijke discussie over het onderwerp aanzwengelen. De privacy van betrokkenen wordt overigens niet geschaad; de voorbeelden zijn geanonimiseerd, ontdaan van identificerende details en met toestemming geplaatst.

Het vergeetrecht

Het recht om vergeten te worden is in mei 2014 in het leven geroepen door een uitspraak van het Europees Hof. Gebruikers hebben hiermee het recht artikelen over hen die irrelevant, verouderd of anderszins bezwaarlijk zijn te laten blokkeren voor zoekopdrachten naar hun naam. Google heeft uit Nederland inmiddels ruim 32.000 verzoeken ontvangen in kader van het vergeetrecht, waarvan ongeveer 46% is ingewilligd. Dat laat meer dan 17.000 afgewezen verzoeken, waarvan er minder dan 200 (1.15%) aan de Autoriteit Persoonsgegevens zijn voorgelegd ter bemiddeling. Hiervan werd ongeveer een kwart alsnog geblokkeerd.

www.vergeetrecht.eu
www.mediamaze.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie