Het Financieele Dagblad start project SMART Journalism
13-12-2017 12:40:37 | Door: Katja Brokke | hits: 4262 | Tags:

Het Financieele Dagblad investeert de komende jaren in het project SMART Journalism. Met dit project wil het FD gebruikmaken van technologie als artificial intelligence en machine learning om voor abonnees slimme gepersonaliseerde nieuwsoverzichten te ontwikkelen.

Het project zal worden ondersteund door een financiering uit het Digital News Initiative (DNI) van Google. Een fonds dat geld beschikbaar stelt voor innovatieve projecten die bijdragen aan de toekomst van de journalistiek.

Sanne Walvisch, adjunct-hoofdredacteur digitaal van FD: “Redacties zijn veel tijd kwijt aan simpele handelingen om inhoud te presenteren. Het schrijven van intro’s en ankeilers is handwerk en one size fits all. Geen maatwerk. Technologie biedt ons een kans om dit proces te automatiseren en bovendien de presentatie van journalistieke inhoud aan te passen aan de voorkeur van de lezer. Zo winnen we op twee fronten. Lezers krijgen het nieuws op maat gepresenteerd en journalisten krijgen de kans om meer tijd te besteden aan onderzoek en het schrijven en verrijken van hun stukken. Zo kunnen we de impact van onze journalistiek vergroten en daarmee bijdragen aan een betere toekomst. Ik ben bijzonder blij dat het DNI-fonds van Google ons de kans geeft om deze ontwikkeling verder te brengen.”

Het project SMART Journalism stelt zich ten doel om eind 2018 een voor lezers optimaal gepersonaliseerd nieuwsoverzicht te presenteren. Dit overzicht ontstaat door journalistieke teksten met behulp van artificial intelligence en machine learning samen te vatten, selecties te maken op basis van data en deze met behulp van algoritmes te presenteren. Met als resultaat een unieke en op maat gemaakte selectie van het FD-nieuws volledig aangepast aan de leesvoorkeuren van de ontvanger.

www.fdmediagroep.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie