Hoogste rechter: netwerken KPN en VodafoneZiggo hoeven niet open
18-03-2020 13:18:24 | Door: David de Jong | hits: 6830 | Tags:

KPN en VodafoneZiggo hoeven hun netwerken niet open te gooien voor concurrenten. Dit heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald, de hoogste rechter in kwestie. Ondanks dat beide bedrijven praktisch gezien nagenoeg geheel Nederland bedienen en er weinig andere bedrijven zijn die fysiek hun eigen netwerk bezitten tot aan bij mensen thuis. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) die het toezicht op de telecommunicatiemarkt moet uitvoeren alsmede de mededingingsautoriteit is voor Nederland, had eerder bepaald dat VodafoneZiggo en KPN hun netwerken voor internettoegang en tripple play-aanbod moest opengooien. Voor KPN geldt al tientallen jaren dat deze toegang moet geven aan derden. Onder meer VodafoneZiggo en KPN hadden hiertegen bij de hoogste rechter bezwaar gemaakt.

Volgens het CBb heeft de ACM het bestaan van een gezamenlijke marktmacht niet bewezen. Het CBb ziet niet voldoende bewezen dat KPN en VodafoneZiggo gezamenlijk afspraken kunnen maken om de prijzen hoog te houden.Ook de commerciële omroepen, verenigd in de Vereniging van Commerciële Omroepen, VCO stelde dat er een soort natuurlijk duopolie bestaat die economische wetmatigheden dicteren omdat er maar twee aanbieders zijn. Het CBb steunt die redenering niet en stelt dat ook in de huidige situatie met regulering het marktaandeel van KPN en VodafoneZiggo beperkt zou zijn en niet volgt dat de markt niet concurrerend zou zijn. Toegangsverplichtingen zou daarom niet nodig zijn.

Er is inmiddels tientallen discussie over open toegang tot netwerken. Bij KPN is de toegang van alle internetpartijen dankzij regulering tot stand gebracht. Een partij als T-Mobile dankt er met zijn vaste netwerk met 619000 klanten haar bestaan mee als vaste aanbieder. Dit geldt ook voor andere partijen waarvan de vraag is hoe KPN zich zal opstellen nu regulering is weggevallen. Alhoewel KPN nu vrij is te doen met haar netwerk wat ze wenst stelt deze in een verklaring: "Dankzij de open netwerktoegang is er in Nederland sprake van veel en gezonde concurrentie in de telecomsector. KPN heeft al sinds 2000 een open netwerktoegang. Deze toegang is voor de lange termijn verzekerd door meerjarige toegangsovereenkomsten met veel telecomaanbieders. Er valt voor de consument veel te kiezen. Dat wordt door de beslissing van het CBb niet anders." De open netwerktoegang in 2000 is daarbij door toezichthouders opgelegd.

VodafoneZiggo stelt in een verklaring: "“Wij zijn zeer tevreden met de uitspraak van het CBb in het beroep dat wij aangetekend hebben tegen het besluit van de ACM om VodafoneZiggo’s vaste netwerk te reguleren (kabeltoegang). Wij hebben altijd geloofd dat de breedbandmarkt in Nederland zeer competitief is. Netwerkconcurrentie heeft geresulteerd in aantrekkelijke pakketten tegen concurrerende prijzen. Het besluit van ACM zou de goed functionerende markt in gevaar hebben gebracht zonder dat daar een juiste rechtvaardiging voor is. Nu blijven we de volledige focus houden om te investeren in ons netwerk, producten en diensten."

T-Mobile Netherlands stelt in een verklaring: "We zijn verbijsterd over de uitspraak. Het is nu nog te vroeg om hier uitspraken over te doen. We gaan de uitspraak nu eerst goed analyseren. Wij zijn van mening dat de Nederlandse consument de grote verliezer is."

ACM stelt in een reactie: "De ACM is teleurgesteld door de uitspraak en bestudeert nu de gevolgen ervan. De ACM benadrukt dat haar zorgen over de concurrentie op voor de samenleving cruciale telecommarkten blijven bestaan. In deze tijd wordt het belang van toegang tot netwerken en investeringen daarin nog extra benadrukt. "

Verder stelt ACM: "Deze regulering ging in per 1 oktober 2018. KPN en VodafoneZiggo zijn heel sterk op deze markt en kunnen die positie gebruiken om prijzen te verhogen, voorwaarden in hun voordeel aan te passen of investeringen te vertragen. De ACM vond het gerechtvaardigd om het netwerk van beide partijen open te stellen voor concurrentie. Op deze wijze kunnen aanbieders zonder eigen netwerk via één van de netwerken of beide hun diensten aanbieden aan mensen en bedrijven. Het gaat hierbij om zowel zakelijke diensten als (bundels met) internettoegang voor consumenten. Dit vergroot de keuzemogelijkheden voor consumenten en de extra concurrentie leidt tot lagere prijzen, meer innovatie en betere dienstverlening."

Of de ACM met een nieuw onderbouwd marktanalysebesluit komt, is onduidelijk. Wel is duidelijk dat VodafoneZiggo haar netwerk gesloten kan houden en de vraag is hoe KPN op lange termijn om zal gaan met derden op haar netwerk, waaronder de tarieven daarvan. De omzet daaruit vormt een belangrijk onderdeel van haar omzet. Ook kunnen KPN en VodafoneZiggo doorgaan met het verhogen van haar tarievenzoals ze dat afgelopen jaren deden. Voor VodafoneZiggo in het bijzonder betekent het dat het niet hoeft te vrezen voor opgelegde lagere tarieven voor concurrenten. En dat betekent dat het bedrijf zonder problemen door kan gaan met het financieren van gegarandeerde dividenduitkeringen aan eigenaren Liberty Global en Vodafone en het aangaan en aflossen van torenhoge leningen al dan niet bij de eigenaren, ter (zelf)financiering van overnames uit het verleden.

www.acm.nl
www.kpn.com
www.vodafoneziggo.com
www.t-mobile.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie