Influencers: voorlopig geen plannen om Facebookaccount te verwijderen
26-03-2018 10:54:00 | Door: | hits: 3741 | Tags:

#deletefacebook werd deze week trending topic op Twitter nadat Facebook opnieuw negatief in het nieuws verscheen met het schandaal rond Cambridge Analytica. Join peilde het sentiment onder aangesloten influencers: staan zij op het punt hun Facebookaccount te verwijderen?

Het antwoord: Nee. Op een enkeling na blijven de Facebookaccounts en -pagina’s van aangesloten influencers gewoon bestaan. De #deletefacebook-woede werd voornamelijk aangewakkerd door techspecialisten en door de oprichter van WhatsApp, Brian Acton, die zich uitliet over de rel. Op Instagram, dochterbedrijf van Facebook, bleef het rond de hashtag opvallend stil.

Hoe dat komt?

Nederlandse vlogster Lenette Hermsen: “Ik denk dat onze generatie een stuk minder naïef is, wij weten al dat onze data verzameld wordt en wat daar allemaal mee kan. Ik schrik wel van dit schandaal maar ik ben er niet door verrast.”

Ook influencer Linda de Munck: “Zulke dingen gebeuren wel vaker rond Facebook. Ze hebben heel veel data en dat is nooit helemaal veilig. Het doet me niet zo veel.”

De 19-jarige Lenette benadrukt de generatiekloof: “Leeftijdsgenoten van mij zullen niet zomaar hun Facebook verwijderen. Ik zal niet zeggen dat we van Facebook afhankelijk zijn, maar we vertrouwen er wel op voor evenementen, vriendschappen en nieuws.”

Linda: “Ik kan me goed voorstellen dat mensen er problemen mee hebben, maar ik heb er zelf geen last van.”

De Rotterdamse mamma-blogger Lisette Jerkovic: “Ik vind het heel erg dat zoiets kan gebeuren en dat een organisatie als Facebook daarbij betrokken is. Dit soort data moet in de toekomst beter beschermd worden.”

Zij verwijdert echter niet haar account.

Edwin Knip, CTO van Join: “Facebook verzamelt veel data die voor influencers essentieel is. Zolang zij deze data kunnen gebruiken voor hun groei en onderneming zullen zij hun account nog niet verwijderen.”

Voorlopig zullen de bij Join aangesloten influencers Facebook dus nog niet links laten liggen, maar gepaard met de dalende populariteit van het platform zorgt het schandaal wel voor imagoschade. Jerkovict: “Mijn Facebookaccount verwijderen is nu nog niet aan de orde, maar er bestaat zeker een kans dat ik er op termijn mee stop.”

www.join.marketing

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie