NPO biedt Penoza en Flikken Rotterdam aan met audiodescriptie
18-07-2017 17:51:00 | Door: | hits: 4524 | Tags:

Dit najaar zendt de NPO de nieuwe seizoenen van de dramaseries Penoza (KRO-NCRV) en Flikken Rotterdam (AVROTROS) uit met audiodescriptie. Audiodescriptie biedt de visueel beperkte kijker de kans om tv-programma’s te volgen waar weinig (of niet) wordt gesproken, maar waar wel veel in beeld gebeurt. Het vijfde en laatste seizoen van Penoza wordt vanaf 27 augustus uitgezonden op NPO 3 en het tweede seizoen van Flikken Rotterdam is vanaf 15 september te zien op NPO 1.

Eerder werden bij de NPO Boer Zoekt Vrouw Internationaal (KRO-NCRV), de series Tessa (BNN) en Alleen op de wereld (VPRO) en de nieuwe Nederlandse films op NPO 3 (voorheen Telefilms) al met audiodescriptie aangeboden.

Jurgen Lentz van NPO Access Services: “Met het aanbieden van audiodescriptie bij de succesvolle dramaseries Penoza en Flikken Rotterdam, draagt de NPO bij aan haar doelstelling om de programma’s toegankelijk te maken voor alle Nederlanders, ook voor blinden en slechtzienden. Het is de wens van de NPO om in de toekomst nog meer programma’s aan te bieden met audiodescriptie.”

NPO Access Services is de afdeling die programma's toegankelijk maakt met ondertiteling, gesproken ondertiteling, gebarentolken en audiodescriptie.

Audiodescriptie

Bij audiodescriptie beschrijft een stem tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. Elementen die beschreven worden zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepalingen en ontwikkelingen in de verhaallijn. Ter aankondiging dat deze service bij een tv-programma wordt aangeboden, is een audiologo te horen. Via de app Earcatch is de audiodescriptie synchroon met de uitzending te beluisteren. Het voordeel van deze gratis app is dat de omgeving van de gebruiker niet verplicht hoeft mee te luisteren met de audiodescriptie. Deze wordt namelijk apart aangeboden via de hoofdtelefoon van de gebruiker.

Meer over de app Earcatch: earcatch.nl

www.npo.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie