NPO en omroepverenigingen krijgen jaar langer uitzendconcessie en erkenningen
14-06-2019 18:32:31 | Door: David de Jong | hits: 7529 | Tags:

De NPO en alle omroepverenigingen alsmede de NOS en NTR krijgen allen een jaar extra om te mogen uitzenden volgens de huidige afspraken. De regering zal daartoe een spoedwet indienen. Dit schrijft Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer. De door de regering aangekondigde maatregelen waaronder het inperken van reclame, dienen een wetgevingsproces te doorlopen, waarmee de regering er naar streeft om het grootste deel van de maatregelen per 1 januari 2021 in te laten gaan. Per 1 januari 2021 lopen de huidige concessie en erkenningen af.

De nieuwe formele concessie van de algehele NPO, oftewel de uitzendlicentie van de publieke landelijke omroep zal daartoe per 1 januari 2022 ingaan en de huidige met een jaar verlengd. De erkenning van omroepverenigingen zal daarmee ook een jaar worden verlengd waarmee niet alleen de grote omroepverenigingen AVROTROS, BNNVARA  en KRO-NCRV verzekerd zijn van hun bestaan, ook kleine meer onzekere omroepverenigingen als Powned en WNL zijn daarmee een jaar langer verzekerd van hun bestaan.

Co-productiefonds Binnenlandse omroep naar Filmfonds

Verder is het de bedoeling het Co-productiefonds Binnenlandse Omroep ook bekend als CoBo, onder te brengen bij het Filmfonds. Hiermee wordt het niet langer verplicht samen met een publieke omroep als coproducent te hebben. Ook wordt het toezicht op alle reclame en inkomstengenererende activiteiten van de NPO waaronder de STER voortaan door het Commissariaat voor de Media gedaan.

Omroepverenigingen krijgen meer macht

Omroepverenigingen krijgen meer macht dankzij een wijziging van procedures. Minister Arie Slob wil dat het zogeheten College van Omroepen een versterkt adviesrecht krijgen waardoor programmaplannen, begrotingen, concessiebeleidsplannen en prestatie-overeenkomsten alleen gemotiveerd door de NPO Raad van Bestuur anders kunnen dan de gezamenlijke omroepverenigingen wensen. De NPO Raad van Toezicht hakt dan een knoop door bij verschil van mening. Hiermee wordt de positie van de NPO ten aanzien van de omroepverenigingen als AVROTROS, BNNVARA  en KRO-NCRV, verzwakt.

NTR en NOS mogelijk samen

NTR en NOS zullen mogelijk als niet-ledengebonden wettelijke omroepen samengaan. Daarmee zou de splitings uit 1995 van destijds NPS en NOS ongedaan worden gemaakt. Volgens Mediaminister Arie Slob (ChristenUnie) moeten programma's die ook door omroepverenigingen gemaakt kunnen worden, niet door de NTR worden gemaakt en moet kritisch naar de taakstelling van de NTR worden gekeken. Daarbij gaat het volgens de minister om programma's voor culturele en etnische minderheden, programma's van culturele aard en consumentenvoorlichting die ook door omroepverengiingen gemaakt kunnen worden. De NTR heeft als opdracht programma's vanuit een onafhankelijk en niet identiteitsgebonden perspectief te maken. De minister wil bij het scherper positioneren van de NTR kijken hoe de NTR en de NOS bestuurlijk kunnen samenwerken en/of samengaan zonder redactioneel en programmatisch te fuseren.

www.rijksoverheid.nl
www.npo.nl
www.ster.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie