NPO komt met NPO ID om NPO-aanbod persoonlijk te maken
02-02-2022 12:17:00 | Door: David de Jong | hits: 27706 | Tags:

De Nederlandse Publieke Omroep komt met NPO ID, een loginsysteem voor de portals die de NPO aanbiedt. Op basis van kijkgedrag en interesses wordt content vertoond, met behulp van algoritmes.

Ook de maatschappelijke taak die de NPO als publieke omroep daarbij heeft, speelt daarbij een rol volgens Martijn van Dam, lid van de Raad van Bestuur van de NPO. De NPO stapt af van het algemene idee dat het content generiek voor iedereen ordent.

Om het aanbod van de NPO te gebruiken is het overigens niet verplicht om een NPO ID te hebben. Daarbij benadrukt Martijn van Dam dat geen filterbubbels of tunnels worden gebruikt en hiervoor al eerder eigen publieke algoritmes werden ontwikkeld om aanbevelingen in zijn optiek relevanter te maken.

Via NPO Plus, de betaalde abonnementsdienst van de NPO bestond al een dergelijk systeem. De NPO ID wordt voortaan gebruikt bij NPO Start en bij NPO Luister, het audio-on-demand platform dat alleen op smartphones werkt. De NPO zal binnenkort de website www.npo.nl (opnieuw) in gebruik nemen als wegwijzer in zijn online aanbod. Ook daar zal met een NPO ID content persoonlijk worden aanbevolen.

Diensten koppelen

Martijn van Dam: "Onze ambitie is om al deze diensten aan elkaar te knopen zodat we bijvoorbeeld podcasts kunnen aanbevelen die passen bij het kijkgedrag in NPO Start en andersom. Uiteindelijk hopen we zoveel mogelijk van de sites en apps van de publieke omroep te kunnen koppelen aan onze aanbevelingssystemen. Zodat we de gebruiker continu kunnen blijven verrassen met videos, podcasts, interactives, apps en verdiepende inhoud. En daarvoor is één NPO-ID van belang. Het is een zogenaamde single sign-on-voorziening: je logt één keer in en wordt vervolgens op alle sites en apps van de publieke omroep (die NPO-ID gebruiken) herkend."

Martijn van Dam noemt dit zijn missie binnen de NPO om een persoonlijke omroep te worden die direct in contact staat met het publiek. Het NPO-bestuurslid benadrukt dat de NPO geen enkel ander belang dient, dus alles dat de online bijhoudt, koppelt en adviseert als de gebruiker daar expliciet om vraagt.

De NPO wil de data niet commercieel gebruiken, alhoewel de NPO Plus-dienst wel een betaalde activiteit is en online de STER doorgaat met het verkopen van ideële  reclame.

www.npo.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie