NPO stopt met NPO Nieuws, NPO Zappelin Extra en enkele radiothemakanalen
24-11-2021 14:01:00 | Door: David de Jong | hits: 52387 | Tags:

De NPO stopt per 15 december 2021 met de televisiezenders NPO Nieuws en NPO Zappelin Extra alsmede rondom de jaarwisseling met de radiothemakanalen NPO 3FM Alternatief, NPO Radio 4 Concerten, NPO FunX Fissa en NPO FunX Slow Jamz. Toestemming voor het einde van deze themakanalen was aangevraagd bij minister Arie Slob in het Concessiebeleidsplan 2022-2026 van de NPO. Een NPO-woordvoerder bevestigt de beëindigingsdatum aan Nederlands MediaNetwerk naar aanleiding van meldingen van KabelNoord en Mediamagazine.

FunX Fissa en FunX Slow Jamz blijven wel bestaan als internetzenders, maar dan onder licentie van de lokale publieke omroepen die ook verantwoordelijk zijn voor de Amsterdamse, Rotterdamse, Utrechtse en Haagse versies van FunX.

NPO Nieuws zendt continu het NOS Journaal uit, afgewisseld met de versie met gebarentolk, het Jeugdjournaal en onder meer Nieuwsuur. Bij nieuwsgebeurtenissen of persconferenties wordt dit kanaal veelal daarvoor gebruikt. NPO Zappelin Extra is het jeugdkanaal van de NPO. Beide zenders worden bij de meeste distributeurs in pluspakketten gedistribueerd.

NPO Politiek, een themakanaal van de NPO zal in het kader van de wijzigingen omgevormd worden tot een kanaal met politiek, nieuws, persconferenties en tijdens politieke recessen sport. De gebarentolkversie van het NOS Journaal zal daarbij beschikbaar blijven. De NPO wijst er tevens in zijn concessiebeleidsplan op dat jeugdprogrammering via NPO3 overdag beschikaar blijft evenals on demand via NPO Start waarbij een kindprofiel wordt aangeboden evenals via de portal van NPO Zappelin.

De NPO hoopt met een reductie van kanalen een grotere focus te kunnen leggen op de overblijvende kanalen om zo de kwaliteit en mix te verbeteren, waardoor de impact daarvan toeneemt.in

De radiokanalen worden thans online en via DAB+ uitgezonden. Het schrappen van NPO Radio 4 Concerten betekent dat de NPO geen kanaal met non-stop klasieke muziek meer heeft in zijn aanbod. De NPO verwijst naar NPO Radio 4 en de NPO Radio 4-portal. NPO Radio 4 Concerten was in 2006 beloofd als klassiek themakanaal toen de NPO de Concertzender afstootte.

De themakanalen van NPO FunX en NPO 3FM worden teruggebracht omdat in de optiek van de NPO jongeren minder radio luisteren en meer podcasts en streamingdiensten beluisteren. Toch gaan deze door via internet dankzij de inzet van de lokale omroepen uit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Dat doet FunX al met de themazenders FunX Latin (Utrecht/RTV Utrecht), FunX Raggae (Rotterdam/OPEN), FunX Hiphop (Den Haag/SODH) en FunX Arab (Amsterdam/SALTO-POA). De NPO gaat door met NPO Radio 2 Soul & Jazz, NPO 3FM KX en NPO SterrenNL. NPO 1 Extra en NPO 2 Extra blijven naast NPO Politiek/Nieuws/Sport bestaan als televisiethemazenders. NPO 3FM Alternative bracht alternatieve muziek, NPO FunX Slow Jamz brengt rustigere muziek en NPO FunX Fissa (multiculturele/urban) dansmuziek.

Op alle themakanalen wordt geen reclame uitgezonden. Via DAB+ zal de audiokwaliteit van de resterende kanalen met het beëindigen van de DAB+-uitzendingen van de vier NPO-zenders worden verbeterd: NPO Radio 2 Soul & Jazz en NPO Sterren NL zullen daarbij voortaan met een kwaliteit van 96 kbps uitzenden, net zoals de andere zenders al doen. Nu zenden deze kanalen nog met 88 kbps uit.

www.npo.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie