
NPO wil samen met publieke instellingen voorkeurspositie in digitaal domein
NPO, Kennisnet, Koninklijke Bibliotheek, SURF, Beeld en Geluid, Publicspaces en Netwerk Mediawijsheid hebben via een openbare brief aan de Tweede Kamer gevraagd de publieke waarden in het digitale domein meer te laten vastleggen.
Deze publieke organisaties willen dat er aandacht is voor de publieke toegang tot informatie, zowel in de vorm van geschreven woord als audiovisuele inhoud. Ook willen de organisaties een publieke regie op digitalisering. Door digitalisering vinden de organisaties dat de uitvoering van hun taakopdracht verandert.
De organisaties vrezen dat er meerdere parallelle werkelijkheden bestaan zonder zicht op – en begrip van – de wereld en opvattingen van medeburgers. Daarbij vrezen de publieke organisaties een ontwrichtende werking. Ook in het onderwijs noemen de schrijvers van de brief risico’s aangaande privacy en databescherming bij gebruik van hulpmiddelen van grote technologiebedrijven.
De publieke organisaties vragen de Tweede Kamer om:
- digitale geletterdheid en mediawijsheid te stimuleren voor alle Nederlanders.
- regelgeving te introduceren met openheid en transparantie over (de herkomst van) informatie en media-aanbod, onderzoeksresultaten en leermiddelen
- het ondersteunen van de ontwikkeling van algoritmes die gebaseerd zijn op publieke waardes en zich onderscheiden van gangbare algoritmes van commerciële platforms
- regelgeving aangaande de zichtbaarheid (prominentie) en herkenbaarheid van publieke en betrouwbare content voor alle Nederlander
Daarnaast willen de briefschrijvers een verkenning om afspraken te kunnen maken om het publieke domein te waarborgen. Daarbij gaat het om de ontwikkeling van publieke platforms om die als alternatief te maken voor commerciële platforms.
Op technologisch vlak vragen de briefschrijvers aan de Tweede Kamer of deze publieke alternatieven kan ontwikkelen voor zendtechnieken en hardware. Daarbij denken ze aan het bestemmen van (een deel van het) 5G-spectrum voor publieke instellingen. Op deze manier willen de partijen niet meer afhankelijk zijn van commerciële partijen als KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile. De telecommunicatiemarkt is volledig geprivatiseerd, terwijl de NPO op het vlak van televisie en radio zelf frequenties in handen heeft.
De volledige brief is hier te vinden.
www.npo.nl
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook
Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn
Vacatures in media- en marketingcommunicatie